Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax voert druk op met cruciale zege in Heerenveen en dit valt op

Een voor rust goed spelend Ajax won zondag op bezoek bij sc Heerenveen: 2-4. Door de enerverende driepunter in het Abe Lenstra Stadion blijft de titelrace – met nog negen wedstrijden te gaan – ongemeen spannend. Lees snel wat ons allemaal opviel in Friesland.

12 maart 2023 - 16:27
Heeaja 1200 (1)
Kusje van Tadic voor de trefzekere Bergwijn. © Pro Shots

Juichen voor Ajax in uitvak en thuisvakken
Heerenveen-uit bestempelen we graag als een van de leukste uitduels in het seizoen. Je kunt er met auto of bus heen, het stadion heeft een groot uitvak en de gastvrijheid is fijn. Dat Ajax er de laatste jaren steevast wint, helpt daarbij natuurlijk ook.

Daarbij konden alle toeschouwers met een kloppend Ajaxhart gewoon weer juichen. Zowel in het uitvak als in de thuisvakken. Er zaten immers weer genoeg toeschouwers met een wit-rood-wit hart tussen de Friese fans. Dat vinden ze in Heerenveen ook prima. Als je supporters normaal behandelt, krijg je er ook vaak normaal gedrag voor terug. Dat bleek zondag eens te meer.

Wêr Bisto?
Je kent vast wel dat ene liedje van Twarres genaamd Wêr Bisto?. Met die blik in de ogen keken de verdedigers van Heerenveen elkaar aan na krap negentien minuten spelen. Ajax had op dat moment al driemaal gescoord. Een ongekende weelde die ons vrolijk stemde!

Het was al raak na tien minuten via een bekeken schuiver van Mohammed Kudus. Slechts vijf minuten later verdubbelde Edson Álvarez de score met een gortdroge knal. De bal sloeg binnen van zo’n achttien meter afstand. Supporters van Ajax waren nog niet klaar met juichen, of Steven Bergwijn frommelde de 0-3 achter doelman Xavier Mous.

Ajax liet voor rust geen spaan heel van Heerenveen. Het oogde klaarwakker om de druk bij koploper Feyenoord op te voeren. Niks minder dan een zege was daarvoor noodzakelijk. Dat leken de fris ogende Ajacieden zich uitstekend te beseffen.

Onze spelers zaten serieus lekker in de wedstrijd, maar incasseerden vlak voor de thee toch een tegentreffer. Heerenveencoach Kees van Wonderen wisselde driemaal, terwijl Ajax de teugels iets liet vieren. Dat leverde vrijwel meteen de 1-3 op van Pelle van Amersfoort. Hij kopte de bal achter Gerónimo Rulli, die er bij die situatie overigens niet goed uitzag. Hij wilde een voorzet onderscheppen, maar grabbelde lucht.

Reservebeurt Klaassen tactische keuze
Davy Klaassen begon in Friesland overigens op de bank. Een gele kaart zou hem een schorsing voor het zo belangrijke thuisduel met Feyenoord opleveren. Toch stelde John Heitinga dat de wisselbeurt daar nul komma niks mee had te maken. Hij noemde het passeren van Klaassen een ‘tactische keuze’. Kenneth Taylor keerde terug in de startopstelling, terwijl Calvin Bassey zijn basisplek behield.

Typisch voor Klaassen was dat hij de warming-up vol energie begon met de basisspelers. In volle vaart denderde hij in korte broek het veld op, applaudisserend richting uitvak. De stadionspeaker droeg ondertussen de opstellingen voor. Deze werden – echt waar – mede mogelijk gemaakt door Omrin Bedrijfsafval. Haha, welja joh!

No era penal
Afijn, door met de wedstrijd. Álvarez beging kort na rust een enorme fout, die hij leek te corrigeren met een overtreding. Scheidsrechter Jeroen Manschot wees naar de stip, maar de VAR greep terecht in. Uit de beelden bleek dat Álvarez zijn opponent niet raakte en dat we te maken hadden met een onvervalste schwalbe.

Door de toegekende strafschop ging dan ook een streep. En de gele kaart van de Mexicaanse Ajacied werd eveneens teruggedraaid. Daardoor bleef Ajax riant aan de leiding, want Taylor trapte kort ervoor nog de 1-4 tegen de touwen. Toch leek de Amsterdamse frisheid uit de eerste helft verdwenen. Heitinga greep in en bracht Brian Brobbey voor Bergwijn. De invaller was al snel dicht bij een doelpunt met een kopbal op de lat.

Rulli tweemaal in de fout
Ajax wisselde goed spel af met hachelijke momenten. Rulli ging bij de eerste Friese treffer al niet vrijuit, maar bij de tweede zag de doelman er niet veel beter uit. Sydney van Hooijdonk kopte de bal tien minuten voor tijd eenvoudig over de goalie heen: 2-4. Rulli kwam uit zijn hok zonder ooit bij de bal te kunnen. Wederom een inschattingsfout. Nou ja, liever dat het gebeurt op voorsprong bij Heerenveen, dan over een week tijdens de klassieker.

Ajaxsupporters al bezig met klassieker
Het was al, ondanks het mindere spel na rust, al snel duidelijk dat Ajax zou winnen in Heerenveen. Reden genoeg voor de 1250 Ajacieden in het uitvak om al voor rust vocaal door te schakelen naar de klassieker van volgende week zondag.

We leven immers volop toe naar Ajax - Feyenoord in de Johan Cruijff Arena. Winst in Friesland was cruciaal om die confrontatie nu al het etiket ‘bloedstollend’ te geven. Daar waren de Ajaxsupporters zich uiteraard van bewust, getuige de vele liedjes over de klassieker. Het spel is op de wagen. Nog negen zenuwslopende wedstrijden te gaan.

Te beginnen met Feyenoord-thuis.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >