Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Johnny kan nu echt John worden

‘Ajax en John Heitinga ontbinden arbeidsovereenkomst’. Zo’n bericht van zondag kun je heel negatief zien. Een clubicoon wordt weggestuurd… Ik zie dat zelf anders: Johnny is onderweg John te worden.

19 juni 2023 - 16:43
Heitingablog800
Hij is nu nog meer een sergeant dan een generaal. © AFC Ajax

De laatste weken zijn alle landelijke mediafabriekjes, op Twitter en in de traditionele media, weer enorm op stoom. Nadat Sven Mislintat aangaf dat de club in Heitinga niet de gewenste hoofdtrainer ziet voor het Ajax in opbouw, werden de figuurlijke potloodpunten vlijmscherp geslepen. Iedereen had direct een mening. Het ging zelfs over het liquideren van een Ajaxicoon… Je krijgt er vast veel kliks mee en verkoopt meer kranten, maar heel genuanceerd is het allemaal niet.

In onze Ajax Life Podcast ging het ook over Heitinga’s vertrek. We proberen consequent te zijn en herhaalden onze eerder uitgesproken gedachte over de trainer Heitinga: de wederopbouwklus die voor ligt is een enorme taak, zeker voor een nog relatief onervaren trainer-coach.

Je moet ongelooflijk veel kunnen als coach, manager en brandjesblusser om de club weer naar het gewenste niveau te krijgen. ‘Overpresteren’ past daar als woord bij. Sorry John, maar we zagen in jou vanaf de tribune meer een geweldige sergeant dan de benodigde tactisch sterke generaal. En zo’n figuur is nu echt nodig.

Met het ontbinden van zijn contract kan John buiten Ajax z’n vleugels uitslaan, de broodnodige ervaring opdoen en wellicht gelouterd terugkeren.

Dit weekeinde volgde de consequentie van de boodschap van Mislintat: in overleg ontbonden Ajax en Heitinga zijn overeenkomst, die nog tot 30 juni 2025 liep. De technisch directeur zag in Heitinga geen hoofdcoach, maar ook geen assistent voor Ajax 1. En dan is de enige optie dat je elkaar de hand schudt en veel succes wenst. Op poleposition liggen wil niet zeggen dat je de race wint.

Ik dacht: die contactontbinding is een goede geste, want John is nu ‘transfervrij’. De komende werkgever hoeft geen geld aan Ajax te betalen om hem over te nemen. Daar denkt niet iedereen zo over. ‘Ajax steekt wéér mes in de rug van Heitinga’ is een van de headliners, deze keer bij de podcast van De Telegraaf. Wat?! Oké, zo kun je het ook zien…      

Heitinga verdient alle lof voor het tussentijds instappen toen Alfred Schreuder niet verder mocht. Het was ook een gouden kans voor de jonge trainer zelf om te worden gewogen. Hij is nu nog te licht bevonden. Dat is pijnlijk, maar met het ontbinden van zijn contract kan Johnny nu echt John worden. Buiten Ajax z’n vleugels uitslaan, de broodnodige ervaring opdoen en wellicht gelouterd terugkeren.

De club steekt hem dus geen mes in de rug, maar biedt hem misschien wel de kans zich buiten de Ajaxkaders te ontwikkelen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >