Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Docu over betere tijden: Amsterdam ligt plat bij winst wereldbeker

In de afgelopen jaren hadden we tegen het einde van het seizoen steevast een feestje te vieren. Ditmaal helaas niet. Wel stuitten we online op bijzondere beelden, waaruit blijkt hoe goed Ajacieden zijn in het vieren van successen. We nemen je even mee terug naar 28 november 1995.

23 juni 2023 - 10:02

Een datum die iedere volwassenen Ajacied ongetwijfeld helder voor de geest staat. Op die dag won het Ajax van Louis van Gaal in Tokio de wereldbeker. Stadszender AT5 mocht overal bij zijn. Dat leidde tot een documentaire met unieke beelden. Het is niet de wedstrijd zelf die centraal stond, maar hoe Amsterdam de bloedstollende finale beleefde.

In de ruim 53 minuten durende video worden de dagen rondom de wereldbekerfinale vanuit verschillende standpunten belicht. Het begint met de lange vlucht naar Japan, waarbij veel spelers worstelden met een jetlag en supporters gewoon in hetzelfde vliegtuig zaten.

Op de wedstrijddag zien we hoe Amsterdam zich opmaakt voor de clash met Gremio. De straten zijn verlaten, de kroegen overvol. Door het tijdsverschil met Japan wordt er midden op de dag gespeeld. Het ziekteverzuim ligt hoger dan ooit. In winkels wordt het werk neergelegd, het personeel in ziekenhuizen probeert te schuiven met de planning en op scholen zijn de meeste leerlingen afwezig. Alle ogen zijn gericht op Tokio.

Aanbevolen
Volgtip: restant FC Groningen-uit live op ESPN en Ajax Radio

Behalve in Rotterdam, waar de stadszender ook langs gaat. Daar zijn ze vooral zuur over het toenmalige succes van Ajax. Na de allesbeslissende strafschop van Danny Blind breekt een ongekend volksfeest los. Het beste bewijs dat je een feestje wel aan Ajacieden kan overlaten. Dat blijkt ook wanneer de selectie twee dagen later wordt gehuldigd op het Museumplein.

Het zijn beelden waar we momenteel alleen maar bij kunnen wegdromen. Het gaat immers niet zo lekker met Ajax. We kunnen het ons voorstellen als je even geen behoefte hebt aan beelden uit het verleden, maar wij werden er juist wel vrolijk van. Een video voor de liefhebber.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >