Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl Ajax eenvoudige oefenzege boekt op Shakhtar

Ajax heeft zijn eerste zege in de voorbereiding te pakken. Shakhtar Donetsk werd tijdens een besloten oefenduel op De Toekomst met 3-0 verslagen. Wat ons opviel? Je leest het hieronder.

18 juli 2023 - 15:52
Ajashaverslag800
Van den Boomen maakte een uitstekende indruk. © AFC Ajax

B&B Vol Voetbal?
Waar Maurice Steijn het tegen FC Den Bosch (2-2) nog moest doen met een uitgedunde selectie, daar zagen we tegen Shakhtar weer veel vertrouwde namen. Alleen Edson Álvarez en Jorge Sánchez zijn nog op vakantie, terwijl Francisco Conceição pas net in training is. Steven Berghuis en Gerónimo Rulli bekeken het sparringspotje vanaf de zijlijn. De een had lichte klachten, de ander keept in verband met roulatie zaterdag tegen Anderlecht. 

Waar onze aandacht vooral naar uit ging, was Benjamin Tahirovic. De nieuwkomer maakte tegen Shakhtar zijn eerste officieuze minuten voor Ajax. Afgezien van gelikte compilatiefilmpjes, weten we nog maar weinig van de middenvelder. Hetzelfde geldt voor Branco van den Boomen, die tegen Den Bosch al wel een helft meedeed. Op sociale media lazen we hoe supporters een B&B Vol Voetbal hoopten te zien. 

Van den Boomen als verdeelstation
Toch was het vooral Shakhtar dat in de openingsfase het initiatief nam. De jonge defensie, bestaande uit Devyne Rensch, Olivier Aertssen, Jorrel Hato en Anass Salah-Eddine, had het lastig. Het spelbeeld veranderde nadat Mohammed Kudus zijn ploeg vanaf de stip op voorsprong schoot. Daar ging een goede actie van de opstomende Rensch aan vooraf.

Ajax begon na de openingstreffer beter te draaien, met Van den Boomen als fijn verdeelstation. Ook Hato had een belangrijk aandeel in de opbouw. Dat was vooral zichtbaar bij het derde Amsterdamse doelpunt, waar hij direct de ruimte op het middenrif vond. Een paar passes later lag de bal via Kudus in het netje. Daarvoor was Steven Bergwijn het eindstation van een prima aanval.

Rouleren
Steijn wisselde na rust een groot deel van de ploeg, om zo spelers als Calvin Bassey, Owen Wijndal, Kenneth Taylor, Brian Brobbey, Mika Godts en de van een verhuurperiode teruggekeerde Mohamed Daramy minuten te geven. Alleen Hato, Van den Boomen en Davy Klaassen bleven staan, al gingen zij na een uur eveneens naar de kant. Bij Shakhtar zagen we oude bekende Lassina Traoré invallen.

De meest sprankelende helft hadden we toen al gezien. Het tempo ging na rust achteruit. Taylor en Brobbey kregen nog wel mogelijkheden op een vierde treffer, maar verder waren de Ajaxkansen schaars. Al met al werden we tijdens het oefenpotje tegen Shakhtar een stuk vrolijker van wat we zagen dan tegen Den Bosch. Dat is ook niet zo gek, nu een groot deel van de selectie weer compleet is.

Ajax oefent op zaterdag 22 juli in Brussel tegen RSC Anderlecht. In de voorbereiding wordt verder gespard tegen FC Augsburg en Borussia Dortmund.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >