Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

76 Crew: ‘Hadden zo’n 350 spuitbussen nodig voor nieuwe graffitiwand’

De graffitiwand in de Johan Cruijff Arena is terug op Zuid en kreeg zijn vuurdoop tijdens Ajax - FC Twente (0-0). We spraken af met de makers, de mannen van 76 Crew Amsterdam, om te horen hoe de nieuwe wand tot stand kwam.

16 januari 2023 - 08:45
Wand 1200 (1)
De mannen van de 76 Crew hebben de winterstop goed benut! © AFC Ajax

Tegen FC Twente zag de derde graffitiwand in de Arena het levenslicht. We hoeven vast niemand te vertellen dat de vorige vorig seizoen deels in vlammen opging in aanloop naar de gewonnen klassieker. Dat er een nieuwe zou komen, werd razendsnel duidelijk. Wel werd gekozen voor een totaal ander ontwerp. We stelden vragen en de mannen gaven antwoord.

Was de vorige wand niet meer te herstellen?
“We wilden die inderdaad eerst herstellen, maar al snel werd duidelijk dat het een beter idee was een totaal nieuwe muur te maken. Deze is donkerder en rauwer. Het past meer bij wat de F-side is. De vorige wand was mooi, maar ook wel een beetje te abstract en kunstzinnig.”

Wat zien we allemaal terug in de nieuwe graffitiwand?
“De woorden Ajax en F-side refereren aan de allereerste graffitiwand. Deze werd onder anderen gemaakt door Ajaxsupporter en graffitikunstenaar Sven. De letters zijn in die stijl gespoten. Verder zie je het klassieke logo met de lauwerkrans eromheen. Die krans was ook onderdeel van de eerste wand, waarbij Sven was betrokken. Die wand staat nu langs de trainingsvelden op De Toekomst. Achter het logo zie je een deel van het hek van Stadion De Meer. De pitbulls bewaken het logo en zie je sowieso vaker terug in ons werk. Ook de typisch Amsterdamse geveltjes, de Amsterdamse vlag, bliksemschichten en het logo van de F-side zijn erin verwerkt.”

En Cruijff natuurlijk ook.
“Ja, uiteraard. Het stadion is naar hem vernoemd. Johan Cruijff is bij niemand onderwerp van discussie. Of we ook andere spelers overwogen? Nee, want dat kun je toch nooit goed doen. Kies je voor de een, dan wordt niet begrepen waarom een ander niet. Daarom alleen Cruijff. Daar krijg je nooit gezeik over.”

In een eerdere wand kwam het moderne logo nog wel terug, maar dat wilden we niet. Dit is het logo van Ajax, klaar.

Is er bewust gekozen om alleen het klassieke Ajaxlogo te gebruiken?
“Ja, er is toch geen ander logo? In een eerdere wand kwam het moderne logo nog wel terug, maar dat wilden we niet. Dit is het logo van Ajax, klaar.”

Met hoeveel man is hieraan gewerkt?
“De kern bestond uit ongeveer zeven man, waarvan vijf zich bezighielden met het spuitwerk.”

Is alles puur spuitwerk?
“Ja, alles eigenlijk. Alleen de details van het klassieke Ajaxlogo zijn met verfstift gedaan.”

Hoeveel spuitbussen hebben jullie er doorheen gejaagd?
“Pfoe, anderhalf palet… We hadden zeker zo’n 350 spuitbussen nodig om dit voor elkaar te krijgen.”

Hoe komt het ontwerp tot stand?
“Je bespreekt eerst met elkaar wat er sowieso op moet komen. Iedereen brengt toffe ideeën in. Zo gaat het steeds meer leven. Het ontwerpen gebeurt eerst op de computer. We weten natuurlijk precies de afmetingen, dus daar kun je mee aan de slag. Het computerontwerp bestaat uit rasters die we uiteindelijk op ware grote op de wand aanbrengen. Die vierkante rasters krijgen ook nummers, zodat precies duidelijk is wat waar moet komen.”

Als je achter de computer weg bent en het echte spuitwerk begint, hoe lang zijn jullie dan bezig?
“Een kleine maand. Vaak aan het einde van de dag als er geen rondleidingen in de Arena meer zijn. Dan konden we ongestoord werken, zonder dat alles vooraf al op straat lag. Als we klaar waren, dekten we de boel af. Door de lange winterstop hadden we goed de tijd om het af te ronden voor het duel met FC Twente.”

Is er tijdens het spuiten ruimte voor aanvullende ideetjes?
“Ja, een goed voorbeeld is de blauwe belijning rond Ajax en F-side. Die zaten niet in het oorspronkelijke ontwerp. Dat ontstond gaandeweg het maken. Dat bleek een goed idee, want de letters knallen er daardoor veel harder uit.”

Als het dan uiteindelijk af is, hoe voelt dat?
“Ja, dat geeft wel een kick. Dat is gewoon zo. Dan kijk je er eens rustig naar van een afstandje en dan besef je toch weer wat je met je gabbers hebt gemaakt. We zijn meer dan tevreden, echt waar.”

Wand 1200

Welkom terug! © De Brouwer

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >