Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Trotse Heitinga opvallend mild over idioot incident

De KNVB-bekerkraker tussen Feyenoord en Ajax (1-2) gaat de geschiedenisboeken in als een klassieker met een gitzwarte rand. Het duel werd ontsierd door idioterie op de tribunes. John Heitinga legde na afloop liever de nadruk op de zege van zijn ploeg.

06 april 2023 - 00:11
Heitinga Beker 1200
Heitinga is blij met het bereiken van de finale. © Pro Shots

Voor de camera van ESPN begon hij zijn analyse over een gelijkwaardige eerste helft, waarbij Ajax door miscommunicatie vlak voor rust de gelijkmaker moest incasseren. Logischerwijs werd de hoofdtrainer al vrij snel onderbroken in zijn verhaal. Er was immers te veel gebeurd om het ‘gewoon’ over voetbal te hebben.

Al na 21 seconden werd het duel in De Kuip kortstondig stilgelegd, omdat een grote hoeveelheid vuurwerk tot gitzwarte rookwolken leidde. Nog veel schrijnender was dat Davy Klaassen na 63 minuten werd bekogeld. De middenvelder liep een hoofdwond op en het duel werd langdurig gestaakt.

“Wat daar gebeurde, hoort natuurlijk niet. De scheidsrechter bepaalde terecht dat we naar binnen gingen voor een afkoelingsperiode. Daarbij werd het protocol gevolgd,” sprak Heitinga opvallend mild over het schandalige incident. Een nieuw dieptepunt als het om misdragingen van ‘supporters’ gaat.

Toch heeft Heitinga niet overwogen zijn ploeg niet meer terug te laten keren binnen de lijnen. “Het allerbelangrijkste is de veiligheid van de spelers. Daarom heb ik eerst bij Davy gekeken. Hij gaf aan dat hij verder kon. De spelers wilden de wedstrijd afmaken. Daarnaast handelde Feyenoord goed door extra stewards in te zetten. John de Wolf sprak op het veld duidelijke woorden.”

Aanbevolen
Klaassen twijfelde niet na krankzinnig incident: ‘Je wil niet weglopen’

Des te vervelender was het voor de hoofdcoach dat Klaassen al snel na het hervatten van het spel alsnog naar de kant moest. Hij was groggy en kon toch niet door. “Dat was spijtig, maar daar moet je dan een oplossing voor bedenken,” aldus Heitinga, die daarna de focus toch weer verlegde naar de sportieve prestatie.

Door doelpunten van Dusan Tadic en Klaassen werd Feyenoord immers met 2-1 verslagen. “Het is fijn dat we een grote wedstrijd hebben gewonnen. Feyenoord-uit is niet makkelijk. Het is een ploeg in vorm, dus ik wil de jongens een groot compliment maken. We kwamen hier naartoe om de finale te halen. Dat is gelukt.”

Op zondag 30 april is PSV in de eindstrijd de tegenstander. Ondanks alle randzaken, gaf Heitinga aan uit te kijken naar die finale. “Of mijn avond niet is verpest door alle incidenten? Als je wint niet. Ik baal vooral dat Kenneth Taylor – die goed speelde – nog een rode kaart kreeg. En Mohammed Kudus heeft een spierblessure. Daar moeten we donderdag even naar kijken. Ik hoop dat hij snel weer beschikbaar is.”

Heitinga kreeg nog de vraag hoe dit soort beladen duels in de toekomst wel veilig tot een einde kunnen worden gebracht. “Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Daar begint het mee,” zei hij stellig. “Verder wil ik er niet te veel woorden meer aan vuil maken. Laat andere mensen dit gaan onderzoeken. Ik ben trots op de jongens, die de juiste focus en discipline behielden. Dit soort dingen maak je niet vaak mee en ik vind dat de groep daar goed mee is omgegaan.”

Aanbevolen
Feyenoorders spreken van ‘verziekte’ en ‘verschrikkelijke’ avond

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >