Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Fotoverslag

Memorabele foto’s van ‘De Beer van De Meer’

‘De Beer van De Meer’ is niet meer. We werden donderdag opgeschrikt door het droevige bericht dat Piet Schrijvers op 75-jarige leeftijd is overleden. Wat rest zijn de herinneringen. De foto’s die we hebben verzameld, nemen ons mee terug naar zijn tijd bij Ajax.

09 september 2022 - 11:24
Hoofdfoto Schrijvers 1200
Rust zacht, Piet. © AFC Ajax

De voormalig doelman stond van 1974 tot 1983 onder de lat in Amsterdam. Hij speelde maar liefst 356 wedstrijden voor Ajax. Met onze club vierde hij vijf landskampioenschappen. Daarnaast veroverde hij tweemaal de KNVB-beker. Als supporters herinneren we hem vooral als het type ruwe bolster, met het hart op de tong.

Schrijvers was een markante doelman. De term ‘verslappen’ kwam niet in zijn woordenboek voor. Sterker nog, als een teamgenoot verzaakte, kreeg hij dat dubbel en dwars te horen. De goalie had een innerlijke batterij die nooit leeg raakte. Hij genoot ervan te worden afgemat op het trainingsveld. Ondanks zijn robuuste postuur, dwong Schrijvers respect af bij ploeggenoten, tegenstanders en supporters.

De woorden van Tscheu La Ling onderstrepen dat. De voormalig buitenspeler benoemde Schrijvers in ons magazine Ajax Life als zijn favoriete doelman. “Hij was de baas van het zestienmetergebied. Ook op de training. Iedereen wilde bij Piet in het team. Hij had van die hoge Van Hanegem-schoenen met pinnen van zes centimeter eronder.”

Jarenlang werkte Schrijvers naast zijn voetbalcarrière nog in de betoncentrale. Je kunt het je in de huidige voetballerij nauwelijks meer voorstellen. Waar zijn enorme drive vandaan kwam, laat zich dan ook goed verklaren. Schrijvers nam in 1983 afscheid van Ajax met het winnen van de dubbel.

De laatste jaren worstelde hij met zijn gezondheid. In 2018 werd de ziekte van Alzheimer bij hem vastgesteld. Schrijvers wilde er niet te veel bij stilstaan. Hij focuste zich liever op het positieve, wat kenmerkend was voor zijn persoonlijkheid.

Schrijvers is niet meer, maar talrijk zijn de foto’s waarop hij zich heldhaftig voor de bal werpt. Aanvallers van de tegenpartij schrokken soms alleen al van zijn verschijning. Onbevreesd en vol zelfvertrouwen.

Een aantal van die foto’s hebben we hieronder verzameld. Mooie herinneringen aan ‘De Beer van De Meer’. We wensen alle nabestaanden veel sterkte. Rust zacht, Piet.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >