Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax speelt ‘stug’ Heerenveen op hoopje en dit valt op

Weer winst! Een veelal dwingend Ajax won zaterdag – tussen twee Champions League-duels in – met speels gemak van sc Heerenveen. Het werd maar liefst 5-0 in Amsterdam. Je leest hieronder wat ons opviel.

10 september 2022 - 20:37
Ajahee 1200
Taylor is trefzeker na een fijn ingestudeerde vrije trap. © Pro Shots

Eerbetoon aan Piet Schrijvers
De Ajaxspelers droegen zaterdag rouwbanden. Dat had natuurlijk alles te maken met het overlijden van oud-doelman Piet Schrijvers op 75-jarige leeftijd. Voorafgaand aan het eerste fluitsignaal werd dan ook een passende minuut stilte gehouden, terwijl een mooie foto van de ‘Beer van de Meer’ op de schermen zichtbaar was. Schrijvers keepte liefst 356 duels voor Ajax en werd vijfmaal kampioen in Amsterdam.

Kudus krijgt weer voorkeur boven Brobbey
Ook tegen Heerenveen kreeg Mohammed Kudus de voorkeur boven Brian Brobbey. Die keuze viel tegen Rangers FC (4-0) uitstekend uit. Alfred Schreuder besloot er tegen de Friezen op voort te borduren. Met Liverpool-uit op het programma was dat niet eens zo’n verrassende keuze. Kudus werd simpelweg ook beloond. “Als je midweeks zo’n goede wedstrijd speelt, dan heb ik geen reden om te wisselen,” zei Schreuder voor de aftrap tegenover ESPN.

Voor Brobbey – die nog niet één keer de volle negentig minuten maakte in de eredivisie – zal het even slikken zijn geweest. Steven Berghuis zat eveneens op de bank. Hij werd gespaard voor het belangrijke duel op Anfield. Davy Klaassen was zijn vervanger in de basis. Francisco Conceição ontbrak volgens Ajax in de wedstrijdselectie wegens een blessure. Smetje op een mooie zege: Calvin Bassey viel vlak voor tijd geblesseerd uit. Volgens Schreuder valt het gelukkig allemaal mee.

Kickstart en strafcorner!
Heerenveen incasseerde – voor het Ajax trof – pas één tegentreffer. Dan wordt een ploeg al snel getypeerd als stug. Daar bleek in Amsterdam weinig van. Klaassen was al na drie minuten (!) het eindstation van een geweldige aanval die begon bij Daley Blind. Op aangeven van Dusan Tadic kopte de middenvelder zijn ploeg op voorsprong.

Kenneth Taylor verdubbelde twaalf minuten later de score. Wéér was Tadic de aangever. Dat ging via een slim ingestudeerde vrije trap, die wel iets weghad van een strafcorner uit het hockey. Iedereen dacht dat de captain de bal zou voorslingeren, maar hij legde verrassend breed. Op randje zestien vond hij Taylor, die niet nadacht en uithaalde.

De Ajacieden gingen rusten met een comfortabele 2-0-voorsprong. Die was mede te danken aan Remko Pasveer. De doelman had lang geen moer te doen, maar die ene keer dat hij moest ingrijpen, stond-ie er ook. Hij zag Alex Timossi op zich afkomen, maar de goalie vormde een sta-in-de-weg.

Zwaaien met telefoonlampjes naar wervelend Ajax
Ajax scoorde niet alleen snel voor rust, maar schoot ook na de pauze uit de startblokken. De mannen hadden amper drie minuutjes nodig voor doelpunt nummer drie. Kudus schoot de bal uit de draai van dichtbij binnen, dwars door de stokken van Andries Noppert.

De 4-0 liet niet lang op zich wachten. Weer was het Kudus die binnentikte. De voorbereiding was van Mexicaanse makelij. Edson Álvarez stuurde invaller Jorge Sánchez weg, die Kudus vanaf de achterlijn op maat bediende. De supporters in de Arena genoten volop van wat ze kregen voorgeschoteld. Duizenden fans pakten hun mobieltjes, slingerden de zaklampjes aan en begonnen vrolijk te zwaaien.

Met een comfortabele voorsprong op zak, spaarde Schreuder spelers richting Liverpool-uit. Steven Bergwijn, Álvarez en Taylor gingen naar de kant. De supporters maakten ook kennis met Florian Grillitsch, die debuteerde in Ajax 1. Invaller Brobbey prikte Ajax’ vijfde treffer binnen en kon gelukkig weer lachen.

Ajax productief als altijd tegen Heerenveen
Onze club maakte in de eredivisie in de Johan Cruijff Arena tegen geen enkele club zoveel doelpunten als tegen Heerenveen. Voor zaterdag stond de teller op 84 treffers, waarvan er 36 gemaakt waren in de voorgaande acht thuisduels: 4-5-5-4-4-4-5-5. Daar kwamen zaterdag nog maar eens vijf treffers bij.

Voor het eerst alle zes gewonnen sinds 1997/1998
Zes gespeeld, achttien punten. Daar worden we blij van, hoor! Met de zege op Heerenveen kan Ajax trots stellen dat het zijn eerste zes duels in de competitie heeft gewonnen. De laatste keer dat ons cluppie dat klaarspeelde, was in seizoen 1997/1998. Dat was het seizoen onder trainer Morten Olsen, waarin Ajax kampioen werd met 89 punten.

Diversiteit aan Ajaxshirts
Ajax speelt zijn wedstrijden momenteel bij dusdanige temperaturen dat we in ons Ajaxshirtje naar het stadion kunnen. Dikke jassen blijven nog even thuis. En dat is leuk, want als je een rondje Arena doet, dan loop je dwars door de tijd. Een bonte verzameling van mooie thuis- en uitshirts door de jaren heen is over de schouders getrokken. Van ABN-Ambro-groen tot het Marleyshirt en alles ertussen.

Het was hoe dan ook een mooie avond in Amsterdam. Het vizier gaat nu op Liverpool. We wensen alle Ajacieden thuis en op Anfield alvast heel veel plezier!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >