Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Deze ‘bergen’ gingen Steven voor bij Ajax

Ajax moest bergen werk verzetten om Steven Bergwijn binnen te halen, maar de aanvaller ligt inmiddels vast. Hij is echter niet de eerste ‘berg’ in Amsterdamse dienst. Vele bergen gingen hem voor, lees maar.

11 juli 2022 - 15:46
Bergwijn 1200
Bergen met goud op het shirt van Ajax... © Pro Shots

Steven Berghuis
Berghuis en Bergwijn voorin bij Ajax. Daar gaan we ons nog wel eens in vergissen, haha! Berghuis heeft er inmiddels een jaartje Amsterdam opzitten. Hij tekent in juli 2021 een contract tot de zomer van 2025 bij Ajax. Voor onze club een koopje, want er wordt ‘slechts’ vijfenhalf miljoen euro overgemaakt naar Feyenoord.

Het is nog altijd een dappere stap van Berghuis. In Rotterdam waren veel mensen boos, terwijl hij ook de harten in Amsterdam moest veroveren. In dat laatste slaagt hij over het algemeen vrij goed. We zijn benieuwd naar zijn tweede jaar. Zijn eerste levert in elk geval een kampioensschaal op. En een shirtje waarop zijn naam verkeerd is gespeld. Dat ook!

Berghuis 1200

Dennis Bergkamp
De beste berg in dit rijtje, wat ons betreft. Hij wordt als geboren Amsterdammer op twaalfjarige leeftijd toegelaten tot de Ajaxjeugd. Allemachtig, wat is Bergkamp in de jaren die volgen een ongekende stylist op het veld. Zijn vele doelpunten, stiftjes, schijnbewegingen en lobjes verdienen een plek in het Rijksmuseum.

Hij speelt van 1986 tot 1993 bij Ajax. Dat is een forse tijd. Zo lang blijven zelfopgeleide spelers deze dagen niet meer. Hij en Wim Jonk verdienen uiteindelijk een toptransfer naar Internazionale. In Italië kan Bergkamp niet overtuigen, waarna een transfer naar Arsenal volgt. In Engeland verwerft hij een bijna mythische status.

Bij Ajax wint hij eenmaal de titel (1990) en tweemaal de KNVB-beker (1987 en 1993). Europees is hij succesvol met het veroveren van de Europa Cup 2 (1987) en de Uefa Cup (1994).

Bergkamp

André Bergdølmo
Een Noorse berg! Bergdølmo komt in de zomer van 2000 naar Ajax, na veel indruk te hebben gemaakt bij Rosenborg BK. We herinneren ons de dikke klodders vaseline die hij steevast voor elk duel boven zijn wenkbrauwen aanbrengt. Bij Ajax legt hij beslag op de titel, de KNVB-beker en een Johan Cruijffschaal. In 2003 verhuist hij naar Borussia Dortmund, omdat hij door de aanwezigheid van Zdenek Grygera en Julien Escudé amper meer aan bod komt.

Bergdølmo krijgt bij Ajax van teammaatje Johnny Heitinga de bijnaam de Klusjesman, door de fiets van het Ajaxtalent te repareren. Op weg naar een training in Portugal klapt de ketting van Heitinga’s tweewieler. Hij zou daardoor te laat op de training komen. Iedereen lacht en zegt dat Heitinga een boete krijgt wegens laatkomen, maar Bergdølmo biedt de helpende hand. Het duo komt twee minuutjes te laat en trainer Ronald Koeman prijst de Noor voor zijn teamgeest. Een boete blijft uit.

Bergdolmo

Dave van den Bergh
De in Amsterdam geboren vleugelaanvaller heeft bij Ajax ene Marc Overmars voor zich. Dat is voor de jongeling een probleem. Verder dan een handjevol wedstrijden komt hij dan ook niet in wit-rood-wit. Toch speelt hij een aantal aardige potjes, waar er eentje bovenuit steekt. Zo mag hij in de basis aantreden op bezoek bij Real Zaragoza voor het eerste van twee duels om de Europese Supercup. Snelheid is niet zijn grootste wapen, hij oogt wat slungelig, maar Louis van Gaal prijst hem om zijn mooie voorzetten. Deze Europese prijs (1996) mag hij in elk geval ook op zijn conto schrijven.

Het Ajaxboek gaat het jaar erop echter dicht. Hij verhuist in 1997 naar het Spaanse Ray Vallecano. Hij duikt enkele seizoenen later nog even op bij FC Utrecht, om erna aan zijn Amerikaanse avonturen te beginnen. Hij speelt in de Major League Soccer achtereenvolgens bij Kansas City Wizards, New York Red Bulls en FC Dallas.

Van Den Bergh

Kasper Dolberg
We prezen Bergkamp hierboven om zijn fabuleuze stiftjes, maar herinneren we ons Dolberg op bezoek bij Olympique Lyon nog? Wij kijken deze treffer nog wel eens terug. Vooral in slowmotion is-ie lekker. Tergend langzaam gaat de bal over de doellijn, nadat Dolberg ‘m met uiterste precisie heeft weggestift.

De ogenschijnlijk emotieloze Deen begint enorm veelbelovend aan zijn avontuur bij het eerste van Ajax. Onder Peter Bosz gaat hij aanvankelijk als de brandweer. We herinneren ons geweldige treffers, onder meer tegen NEC (hattrick) en Celta de Vigo. Dolberg scoort zes keer in de Europa League-campagne die leidt tot de verloren finale tegen Manchester United.

Een seizoen later (2017/2018) komt Klaas Jan Huntelaar terug naar Amsterdam. Hoewel Dolberg is aangewezen als eerste spits, verdringt Huntelaar hem regelmatig naar de bank. Tot overmaat van ramp loopt hij een hardnekkige voetblessure op, die hem bijna tot het eind van het seizoen aan de kant houdt. Zijn oude vorm komt helaas niet meer terug, waarna hij naar OGC Nice vertrekt.

Dolberg

Marcus Rosenberg
Deze Zweedse centrumspits van Malmö FF wordt halverwege het lopende seizoen in 2005 bij Ajax gepresenteerd. In de dan nog Amsterdam Arena gaat het allemaal niet vanzelf. Er is veel twijfel. Hij wordt zelfs regelmatig als linksbuiten binnen de lijnen gebracht. Dat heeft ook te maken met de komst van Huntelaar, die in de punt de voorkeur krijgt.

Na de winterstop kent hij alsnog een goede periode, waarin hij vaker scoort. Mensen zien ineens dat de aanvaller best wat kan! Dat valt ze in Duitsland eveneens op. In januari 2007 maakt hij zijn debuut voor zijn nieuwe werkgever Werder Bremen.

Rosenberg

Ryan Gravenberch
De mooist lachende berg. De stralende glimlach van de in Amsterdam geboren middenvelder vinden supporters mooi, maar wel zo lang het sportief goed gaat. Na een verliesbeurt tegen AZ staat Gravenberch de pers te woord en lacht hij beleefd zoals hij dat altijd doet. Dat levert hem kritiek op van supporters. Ook thuis krijgt hij van zijn ouders te horen dat hij op zulke momenten wat serieuzer moet kijken.

Gravenberch is bovenal een kind van de club die ontzettend goed kan voetballen. Enerzijds oogt hij flegmatiek, maar anderzijds krachtig en vol souplesse. Aan het eind van afgelopen seizoen wordt duidelijk dat hij zijn contract in Amsterdam niet verlengt. Wil Ajax nog verdienen aan het zelfopgeleide talent, dan is een verkoop noodzakelijk. Bayern München hapt gretig toe en maakt een vast bedrag van 18,5 miljoen euro over. Via bonussen kan dit bedrag oplopen naar 24,5 miljoen euro. In Amsterdam werd hij driemaal kampioen met Ajax en won twee keer de KNVB-beker.

Gravenberch

Olaf Lindenbergh
Ruikt als geboren Purmerender al aan Ajax via de jeugdopleiding, maar tot een doorbraak komt het niet. Via jaren bij De Graafschap en AZ verzeilt hij in 2005 alsnog bij Ajax. Daar kan de linksbenige middenvelder annex verdediger echter geen potten breken. Hij wordt zo nu en dan gebruikt als veredelde stopverf. Hij blijft – professioneel en realistisch als hij is – zijn steentjes bijdragen wanneer hij nodig is. Soms zelfs als aanvoerder!

In zijn twee Amsterdamse jaren wint hij tweemaal de KNVB-beker (2006 en 2007). Bij de tweede finale vervult hij een kleine glansrol, nota bene tegen zijn oude werkgever AZ. Hij valt na honderdtwintig minuten in voor Ryan Babel. Hij mag zich meteen opmaken voor een penaltytombola en is een van de Ajacieden die belangrijk raak mikt. Het is een vergeten pingel, want we herinneren ons vooral de winnende van Edgar Davids. Een seizoen later wordt Lindenbergh teruggezet naar Jong Ajax, waarna Sparta hem transfervrij overneemt.

Lindenbergh

Nog meer bergen!
Voor nog meer bergen in de roemrijke geschiedenis van onze mooie club moeten we ver terug. Soms zelfs heel ver. Terug naar jaren dat betaald voetbal nog moest worden uitgevonden. Daarom een eervolle vermelding voor Sidney Vandenbergh, Wim Bleijenberg, Ronald Klinkenberg, Piet Wijnberg, Piet Hamberg, Chris Schoonenberg en Joop Steunenberg.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >