Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag spreekt van geweldige reis: ‘Deze Tukker is een beetje Ajacied geworden’

Erik ten Hag loodste Ajax naar drie landstitels op rij en zwaait nu af als een van de meest succesvolle coaches in Amsterdam. De naar Manchester United vertrekkende trainer kijkt met veel voldoening terug op zijn tijd in de Johan Cruijff Arena.

Door Jordy Haak
12 mei 2022 - 01:40
Ten Hag Jonas 1200
Een huldiging met Ten Hag is altijd leuk! © Pro Shots

Een feestje kun je gerust aan Ten Hag overlaten. Als de schaal eenmaal binnen is, mag dat goed worden gevierd. Waar we vorig jaar al genoten van zijn hilarische overwinningsdansje met de latino’s uit de selectie, daar liet de oefenmeester zich ditmaal voor het oog van 55.000 uitzinnige supporters jonassen. “Ik doe alles maximaal, dus dat geldt ook voor feestvieren,” lacht de hoofdcoach.

Opnieuw navigeerde hij zijn ploeg naar de belangrijkste prijs van het seizoen. Met een 5-0-overwinning op sc Heerenveen gaf Ajax de kampioenswedstrijd zelfs extra glans. “Hier zit dan ook een voldaan mens,” vervolgt Ten Hag. “We hebben dit seizoen een geweldige teamprestatie geleverd, waarbij we veel spelers nodig hebben gehad. De schoonheid van het spel was de laatste weken wat minder, maar we hebben wel een winnaarscultuur gecreëerd.”

De hoofdcoach is trots op de geleverde prestaties, zeker omdat het geen gemakkelijk jaar was. “We hebben veel tegenslagen te verwerken gehad, maar die hebben we overwonnen. Er staat uiteindelijk een selectie met meer dan elf basisspelers. Jonge spelers etaleren zich en dat geeft voldoening. Het bewijst dat hier een sterk fundament ligt, waar Ajax op kan voortborduren.”

Na vier en een halfjaar durft Ten Hag wel te stellen dat de trainersfunctie bij Ajax bepaald niet makkelijk is. “Als je titels wint, is het heel mooi hier,” grapt de trainer, waarna hij serieus vervolgt: “Ajax is hét A-merk van het Nederlandse voetbal en internationaal het uithangbord. Daar heeft iedereen een mening over en die meningen gaan een eigen leven leiden. Deze trainerspositie is inderdaad moeilijk, want je moet duizend beslissingen nemen en die liggen allemaal onder een vergrootglas.”

Aanbevolen
Ajax kroont zich in doelpuntrijk feestduel tot landskampioen en dit valt op!

Toch mag Ten Hag zich gerust een schouderklopje geven. Drie landstitels op rij veroveren is niet niks. Ook in het afgebroken coronajaar stond Ajax op de eerste plaats. Kijk je puur naar de statistieken, dan behoort de Tukker tot de succesvolste coaches uit de Ajaxhistorie. “Of ik dat zelf ook zo ervaar? Dat is moeilijk over jezelf te zeggen, maar als je naar de feiten kijkt, dan is het zo.”

De thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund noemt hij qua voetbal het hoogtepunt van het seizoen. “Dat duel was van zo’n ontiegelijk hoog niveau. Het hoogste niveau onder mijn leiding. Vergelijkbaar met de eerdere duels in Turijn en Madrid. Op die dag heb ik het meest van mijn ploeg genoten.”

Nu is het avontuur voorbij. Ten Hag vervolgt zijn trainerscarrière in Engeland, maar Ajax heeft voor altijd een bijzonder plekje in zijn hart. Hoewel hij zijn roots nooit zal verloochen, stelt de hoofdcoach dat hij met ontzettend veel plezier in Amsterdam heeft gewoond en gewerkt. Een terugkeer in de toekomst? Wie zal het zeggen. De sleutel daartoe ligt uiteindelijk bij de club en Ten Hag zelf.

“Deze Tukker is een beetje Ajacied geworden. Voor mij was het een geweldige reis. Een mooi tijdperk, waar ik met veel plezier en voldoening op terugkijk.”

Aanbevolen
Martínez en Timber Ajacied en Talent van het Jaar 2022!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >