Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Emotioneel geladen seizoen brengt ons meer dan alleen de schaal

Het was een jaar van uitersten. Een rit vol hoogte- en dieptepunten, waarbij we als supporters van de ene in de andere emotie werden geslingerd. Met het kampioenschap als bekroning. Toch bracht seizoen 2021/2022 meer dan alleen een blinkende schaal.

Door Jordy Haak
19 mei 2022 - 08:42
Emotie 1200
Totale euforie na het beslissende doelpunt in de klassieker. © De Brouwer

Hoe het voelt om op een roze wolk te zweven? Dat ondervonden we als Ajacieden meermaals in de eerste seizoenshelft. Uit het niets werden we in Lissabon verrast met een verbluffend doelpuntenfestijn tegen Sporting CP. Op een sterke start in het miljoenenbal hadden we allemaal gehoopt, maar vijf treffers… Wat een weelde!

Na de zege op Besiktas JK droomden we al stiekem over eenzelfde soort Europese zegetocht als in sprookjesseizoen 2018/2019. De ongekend sterke voetbalshow tegen Borussia Dortmund deed dat vlammetje alleen maar verder aanwakkeren. Die roze wolk kwam steeds hoger aan de hemel te staan.

Jemig, wat voetbalde Ajax tegen Dortmund goed. Het was misschien wel de beste wedstrijd ooit in de Johan Cruijff Arena. De Duitsers werden van het kastje naar de muur gestuurd. Na anderhalf jaar vol corona-ellende, kolkten de tribunes weer als vanouds. Totale euforie maakte zich meester van de 55.000 gelukkige aanwezigen. Hier en daar zagen we Ajacieden die maar moeilijk hun emoties onder controle konden houden.

Ontlading en ongeloof vochten om voorrang. Een traan werd weggepinkt. Zo geef je je visitekaartje af in Europa. Uiteindelijk draaide Ajax een foutloze poulefase in de Champions League, terwijl in de eredivisie de ene na de andere tegenstander op de schroothoop werd gespeeld. Denk aan de 9-0-overwinning op SC Cambuur, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Eens in de twee weken mochten we naar onze heilige tempel, om door onze godenzonen in hogere sferen te worden gebracht. Wij hielden het prima vol op die roze wolk. Eigenlijk konden we zweven tot in de oneindigheid. Juist die euforie zorgde ervoor dat we na de winterstop een klap kregen te verwerken.

Eens in de twee weken mochten we naar onze heilige tempel, om door onze godenzonen in hogere sferen te worden gebracht.

Even terug op aarde. Met beide voetjes op de grond. In een wereld met een andere realiteit. Geen jubelstemming na een Europese topavond, maar veel energietrekkende randzaken. Geen luchtige praatjes over de oogstrelende acties van Antony en het ongeremde spelplezier van Steven Berghuis, maar een even pijnlijk als plotseling vertrek van Marc Overmars. Gedoe rondom Andre Onana, een blessuregolf en een onverwachte regen aan tegendoelpunten.

Wie nog dacht freewheelend naar de landstitel te gaan, kwam bedrogen uit. Nu kwam het aan op overleven. Als eerste de eindstreep bereiken, voordat de platte kar uit Eindhoven zou passeren. Die realitycheck heeft ons ook wat moois gebracht. We zijn het succes immers meer gaan waarderen, na in de afgelopen jaren flink te zijn verwend.

Erik ten Hag zei het treffend op zijn laatste persconferentie: “We hebben een verwachtingspatroon gecreëerd, waar we zelf bijna niet meer aan kunnen voldoen. Toen ik hier vierenhalf jaar geleden begon, was Ajax uitgeschakeld in de voorronde van een Europees toernooi. Nu was heel Nederland enorm teleurgesteld dat we in de achtste finales van de Champions League werden uitgeschakeld door Benfica. Inclusief wijzelf.”

Het is goed dat de lat in Amsterdam steeds hoger komt te liggen, maar het is ook fijn om je geluk weer uit ‘reguliere zeges’ te kunnen halen. Stonden jullie ook niet op de bank te dansen na de late treffers tegen onder meer Cambuur, Feyenoord en NEC? Hier ging het dak eraf nadat de VAR de treffer van Noussair Mazraoui in Eindhoven goedkeurde. Nu ervaren we puur geluk door weer ‘gewoon’ de beste van Nederland te zijn.

En zo heeft dit seizoen ons veel moois gebracht. Een achtbaan aan emoties, een realitycheck en een blinkende schaal. En weet je wat zo fijn is? Deze zomer kunnen we weer heerlijk wegdromen over een mooi avontuur in de Champions League. Fantaseren over magische voetbalavondjes. Verlangend naar onze roze wolk.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >