Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Deze belangrijke momenten in seizoen droegen bij aan landstitel

Kampioen word je over een heel seizoen. Je kunt er verschillende rekensommen op loslaten, maar uiteindelijk zijn het 34 wedstrijden die bijdragen aan de landstitel. Toch is het ene duel crucialer dan de ander. We maakten een lijst van belangrijkste momenten richting het binnenhalen van de schaal.

18 mei 2022 - 09:19
Momentenkampioen800
Eind goed, al goed. © Pro Shots

Ajax - Vitesse (5-0), speelronde 3
Het seizoen begint wisselvallig. Ajax verliest de strijd om de Johan Cruijffschaal, wint overtuigend van NEC en verspeelt punten tegen FC Twente. In de derde speelronde komt Vitesse op bezoek. Het blijkt het startpunt van een fantastische reeks wedstrijden. Antony keert vol zelfvertrouwen terug van de Olympische Spelen, terwijl Steven Berghuis voor het eerst minuten maakt op de tienpositie. Een potje om je vingers bij af te likken.

Ajax - PSV (5-0), speelronde 10
“Het is payback time,” zo stelt Erik ten Hag in aanloop naar de topper tegen PSV. Zijn ploeg heeft nog een appeltje te schillen met de Eindhovenaren. Een overwinning op PSV betekent tevens versteviging van de koppositie. Nou, dat hebben ze in de lampenstad geweten. Ajax vernedert PSV in een uitzinnige Johan Cruijff Arena, door Roger Schmidt en co met 5-0 naar huis te sturen.

FC Utrecht - Ajax (0-3), speelronde 19
Ajax moet het na de winterstop stellen zonder Sébastien Haller, die op dat moment actief is op de Afrika Cup. Lichte paniek, want met FC Utrecht-uit en PSV-uit staan er direct twee pittige duels op het programma. Gelukkig is daar de terugkeer van Brian Brobbey. De spits doet in de Galgenwaard gelijk waarvoor hij is gehaald: scoren. Utrecht heeft ondanks de rol van angstgegner niks te vertellen.

PSV - Ajax (1-2), speelronde 20
‘Bolling van de bal’ en ‘Give ze cup to them’. Eigenlijk zeggen deze twee termen al genoeg over het duel in Eindhoven. Ajax wint met 1-2 (weer Brobbey) en laat PSV vol frustratie achter. Er worden zelfs wiskundige berekeningen uit de kast getrokken om het ongelijk van de VAR te bewijzen. Man, wat hebben we gelachen. Maar nog belangrijker: Ajax verovert de koppositie. Deze wordt vervolgens niet meer uit handen gegeven.

Momentenpsv (1)

Over dit moment werd nog lang nagepraat... © Pro Shots

Ajax - FC Twente (5-0), speelronde 22
Als Ajax het in februari opneemt tegen FC Twente, is het precies een week geleden dat Marc Overmars is opgestapt wegens grensoverschrijdend gedrag. Dat Ajax onverstoorbaar is, blijkt uit de heerlijke wedstrijd die de Ajacieden op de mat leggen. Het spelplezier spat ervan af, met een hoofdrol voor Berghuis ‘op acht’. Later blijkt het een van de laatste keren dat we Ajax dat seizoen zien swingen. 

SC Cambuur - Ajax (2-3), speelronde 26
We zijn slechts vier speelronden verder, maar Ajax lijkt het helemaal kwijt. Blessures en transferperikelen lijken invloed te hebben op het spel. Er wordt nipt gewonnen van Willem II en RKC, terwijl de ploeg onderuitgaat tegen Go Ahead Eagles. Op bezoek bij SC Cambuur voelen we de bui daarom al hangen als een 0-2-voorsprong uit handen wordt gegeven. Ryan Gravenberch redt Ajax in de allerlaatste seconden met een heerlijke poeier. Het Duitse kunstje wordt later nog vaak herhaald.

Ajax - Feyenoord (3-2), speelronde 27
Je hoeft niemand op te laden voor de klassieker, toch? We weten niet waar het misgaat, maar Ajax staat in de beginfase niet ‘aan’ tegen Feyenoord. De ploeg moet zich terugknokken van een 1-2-achterstand. Puntenverlies is geen optie. Dankzij een rake vrije trap van Dusan Tadic, een blunderende Ofir Marciano en een vlak voor tijd scorende Antony is de klassieker alsnog van ons.

Momentenklassieker

Antony weet wel hoe je een gewonnen klassieker moet vieren. © Pro Shots 

FC Groningen - Ajax (1-3), speelronde 28
Ajacieden wordt vaak verweten dat ze arrogant zijn, maar nog voordat er überhaupt een bal heeft gerold in Groningen, ligt de gemiddelde Ajaxsupporter al bij de psychiater op de bank. Dit duel moet wel fout aflopen, toch? Het vertrouwen is weg, niet alleen bij de spelersgroep. Toch blijkt de veerkracht van Ajax groter dan de onzekerheid. Ondanks een – niet voor de eerste keer – blunderende Andre Onana, weten de Amsterdammers het duel in twee minuten om te draaien.

NEC - Ajax (0-1), speelronde 30
Ajax kruipt op het tandvlees richting het einde van het seizoen. Met de finishstreep in zicht, lijkt het op bezoek bij NEC alsnog fout te gaan. We weten inmiddels dat de ploeg vaak in de slotfase scoort, maar de hoop op een goede afloop in Nijmegen is heel ver weg. Totdat… BROBBEY! Hij schiet Ajax wéér in de slotfase naar een driepunter. Het voelt als eenzelfde soort scenario in 2019, toen Klaas Jan Huntelaar in Groningen voor opluchting zorgde. De titel lijkt ineens een stuk dichterbij.

AZ - Ajax (2-2), speelronde 32
Als Ajax wint in Alkmaar en PSV verliest in De Kuip, dan komt de schaal naar Amsterdam. Toch lijkt ‘Super Sunday’ uit te draaien op een deceptie. Edson Álvarez kopt Ajax nog wel naar 2-2, maar PSV lijkt eenvoudig te winnen van Feyenoord. Of niet? De Rotterdammers maken in de slotfase alsnog gelijk. Zo blijkt de treffer van Álvarez achteraf extreem belangrijk. Ajax staat op matchpoint. De schaal wordt drie dagen later in eigen huis veiliggesteld. Eind goed, al goed.

Momentenaz (1)

Álvarez had hier nog geen idee hoe belangrijk zijn treffer zou zijn. © Pro Shots

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >