Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax maakt titelstrijd te spannend na gelijkspel in Alkmaar en dit valt op

We hoopten dat Ajax de ergste titelstress op bezoek bij AZ zou wegspelen, maar daarvan was helaas geen sprake. De Ajacieden kwamen in Alkmaar niet verder dan een 2-2-gelijkspel en maken de titelstrijd daarmee te spannend. Wat ons opviel in de kaasstad? Lees maar.

08 mei 2022 - 16:27
Azaja 1200
Het was flink spannend in Alkmaar. © Pro Shots

Ajaxsupporters goed bij stem
Het begon allemaal zo goed met heerlijk zonnig weer in Alkmaar. Lekker in de zomerjas en met de zonnebril op de neus naar een potje voetbal kijken. Onder een strakblauwe hemel. Het zijn omstandigheden waardoor je bij het ontwaken al meteen extra veel zin krijgt om naar het stadion te gaan.

Toch snakken veel Ajaxsupporters naar het einde van het seizoen. Het is dan ook tandvleeswerk, maar de 750 Ajacieden in het uitverkochte uitvak waren goed bij stem. Terecht, want we moeten het samen doen. Op én naast het veld. Die kampioensschaal moet en zal naar Amsterdam komen. Die missie blijft onveranderd.

Niet alleen de Ajaxsupporters gingen hard. De DJ van dienst in het Afas Stadion had er ook weer als vanouds zin in. Flinke beukmuziek voor je kanis richting aftrap, al ging het minder hard dan we in Alkmaar gewend zijn. Voorheen kreeg je als supporter bij de ingang een stoffer en blik in handen gedrukt. Daarmee kon je na afloop je trommelvliezen bijeen vegen en terug in je oren proppen. Het geluid van supporters is ook gewoon veel mooier. Ook bij tegenslag bleef men zingen.

Het uitvak was buiten het stadion overigens als een vesting beveiligd met een hele rij aan zeecontainers. Dit alles wegens eerder gedoe met AZ-fans die ongezellig kwamen buurten. Dat werd voor deze editie van de Noord-Hollandse derby onmogelijk gemaakt.

Verrassende opstelling, maar ook weer niet
Ajax trad aan in een 4-4-2-formatie met Sébastien Haller en Brian Brobbey als spitsen. Erik ten Hag wilde dat de twee dicht bij elkaar zouden spelen, om zo te kunnen profiteren van elkaars aanwezigheid. De trainer wilde tegengestelde loopacties zien, waarmee de Alkmaarders het lastig zouden krijgen. Dusan Tadic voetbalde kort achter het aanvalsduo om de boel van daaruit te voeden.

Op zichzelf was dat geen verrassing, want Ten Hag liet vrijdag al doorschemeren zoiets als optie te zien. Thuis tegen PEC Zwolle (3-0) speelde hij ook al zonder vleugelspelers. Eerder verrassend waren de plekjes op de bank voor Steven Berghuis en Noussair Mazraoui. Laatstgenoemde was niet fit genoeg voor een hele wedstrijd en dus mocht Devyne Rensch starten.

Biertjes voor Brobbey
De spanning stond er na het eerste fluitsignaal vol op, in een wedstrijd die op en neer golfde. Het was de scorende Brobbey die vlak voor rust zorgde voor totale ontlading in het uitvak. Weggestuurd door maatje Kenneth Taylor lepelde hij de bal pardoes over Peter Vindahl in het netje. Hopelijk volgt er geen alcoholtest na de wedstrijd, want Brobbey kreeg heel wat biertjes van Alkmaarse makelij naar zich toe gesmeten. Proost!

De spits was er niet van onder de indruk. Hij was voor zijn treffer vooral geërgerd wegens warrig handelen van Dennis Higler, die zelfs floot voor schouderduwtjes. Oké, die van Brobbey komen flink aan, maar dan nog zijn ze reglementair. Ajax werkte sowieso een degelijke eerste helft af, zonder tot veel grote kansen te komen. Daarentegen deelde AZ vooral over de linkerflank speldenprikjes uit, waar Rensch en Edson Álvarez het lastig hadden.

Wat zat er in de thee?
Lastig was het ook dat Ajax de thuisploeg via Vangelis Pavlidis terug liet komen in de wedstrijd. De spits kopte de 1-1 na een uur spelen achter Maarten Stekelenburg. Een treffer die we helaas een beetje zagen aankomen, want de Ajacieden waren aan het rommelen geslagen. De Griekse spits was even ervoor ook al dicht bij een treffer, maar die waarschuwing kwam helaas niet aan.

Ten Hag kwam meteen in actie en bracht Berghuis en Mazraoui voor Taylor en Rensch. Een invalbeurt van Mohamed Daramy volgde eveneens snel, want Brobbey kon niet door. Het leek allemaal niet uit te maken, want voor de Ajacieden het goed en wel in de gaten hadden, stond het 2-1 voor AZ via de geheel vrijstaande Hakon Evjen. Wat zat er tijdens de rust in de theepot?

Ajax toonde echter veerkracht door vlak voor tijd de 2-2 te maken. Net toen wij met de regering aan het bellen waren om 8 mei definitief te verbieden in Nederland, kopte Álvarez de bal tegen de touwen. Zo hielden de Ajacieden een schamel puntje over aan de burenruzie met AZ.

Afwachten maar…
Ajax deed in Alkmaar niet wat het moest doen: drie punten bijschrijven. Toch gaat het vizier nu op wat er in De Kuip gebeurt. De ploeg van Ten Hag heeft het allemaal nog in eigen hand, maar het verlate duel tussen Feyenoord en PSV bepaalt mede hoe spannend de laatste twee wedstrijden nog gaan worden voor alles en iedereen met een wit-rood-wit hart.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >