Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verliest bekerfinale van PSV en dit valt op

Pffff, wat een domper. Ajax gaf onvoldoende thuis tijdens de KNVB-bekerfinale. PSV won in De Kuip met 2-1 en dus staat de dennenappel straks in de voor ons verkeerde prijzenkast. Wat ons opviel? Dat lees je hieronder.

17 april 2022 - 19:59
Beker Verlies 1200
Opstootje in een voor Ajax vervelende bekerfinale. © Pro Shots

Ten Hag verrast met Brobbey
We zeggen het eerlijk: we hadden geen verrassingen in de basiself verwacht, maar die dekselse Erik ten Hag toverde met Brian Brobbey toch een konijn uit zijn hoge hoed. De twintigjarige spits mocht starten en dus begon Sébastien Haller op de bank. Voor de rest stonden precies de namen op het formulier die we vooraf konden bedenken.

Volle bussen en treinen richting broeierige Kuip
De sfeer in aanloop naar de aftrap was vooraf sowieso geweldig in een werkelijk zonovergoten stadion. Zo’n 150 bussen en zes treinen brachten 17.500 Ajacieden veilig naar Rotterdam. Daar ging het heerlijk los. Biertje erbij, t-shirtje aan, zonnetje op de bol, knalharde muziek en lekker zingen en springen. Met je vrienden aan je zij. Een sfeer waar je voetbalhart harder door gaat kloppen, al verging ons de lol op zeker moment behoorlijk. En dat had alles te maken met het resultaat.

Tadic vredestichter na openingsgoal Gravenberch
De eerste helft kenmerkte zich op het veld vooral door veel overtredingen, irritaties en kleine opstootjes, terwijl Ajax het initiatief maar lastig wist te pakken. Danny Makkelie had er zijn handen vol aan en annuleerde bovendien een treffer van Eran Zahavi wegens buitenspel. Vlak voor rust ging ook een treffer van Noussair Mazraoui om dezelfde reden niet door.

Ajax ging toen echter al aan de leiding na een knappe treffer van Ryan Gravenberch, die de bal via hard werken fijntjes achter Yvon Mvogo plaatste. Een ware bierregen in De Kuip volgde, terwijl Gravenberch juichte richting de PSV-aanhang. Daarop greep Dusan Tadic in. Hij wees zijn jonge collega op de eigen supporters. Dáármee vier je feest. De aanvoerder stak vervolgens een excuushandje op richting de Eindhovenaren. Geen idee of ze dat konden waarderen.

Steek schrikt zich rot en wéér buitenspel…
Andre Onana was in De Kuip trouwens in geen velden of wegen te bekennen en dus bewaakte Maarten Stekelenburg het hok. Dat ging voor rust prima, maar meteen erna moest Steek de bal binnen twee minuten even zo vaak uit zijn net halen. Erick Gutiérrez (kopbal) en Cody Gakpo (geplaatst afstandsschot) gooiden de wedstrijd volledig op z’n kop.

Ajax moest een tandje bijzetten richting de eigen aanhang en deed dat ook. Davy Klaassen dacht op aangeven van Brobbey te scoren en ging helemaal los met de fans. Maar wederom werd (nipt) buitenspel geconstateerd. Van feest naar ontsteltenis. Nog nauwelijks bekomen van alles zagen de supporters hoe Tadic venijnig op de paal vuurde. Daarmee werd de spanning nog maar eens extra onderstreept.

Haller naast Brobbey
Veel verder dan de paalbal van Tadic kwam Ajax niet. Daarom verscheen Haller binnen de lijnen om Brobbey voorin te vergezellen. Edson Álvarez was het kind van de rekening, terwijl Mazraoui naar de kant ging voor Perr Schuurs. De verdediger kreeg meteen een kans te scoren, maar gaf onvoldoende kracht en richting aan de bal. De Ajacieden probeerden het nog wel, maar de geest leek uit de fles. Op het veld en ernaast. Daar kon een invalbeurt van Mo Ihattaren niks aan veranderen.

Speciale shirtjes
‘Give the cup to us’. Die tekst prijkte op de witte shirtjes, die we als Supportersvereniging Ajax uitdeelden aan Ajacieden. Tijdens voorgaande finales legden we ze klaar in De Kuip, maar vroegkomers gingen dan meteen met meerdere exemplaren aan de haal. Dat voorkwamen we nu door ze al bij het instappen van bussen en treinen uit te delen.

Zo greep niemand mis en had iedereen een shirt met daarop eveneens de datum, de wedstrijd, drie andreaskruizen, een stukje Amsterdam, de supporters en de tekst ’30 jaar SV Ajax’. Het had uiteraard een veel leuker verzamelstuk geweest als we de finale hadden gewonnen, maar dat liep allemaal even anders. Helaas, helaas, helaas…

Het vizier moet nu vol op de titelstrijd. Wonden likken en gaan.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >