Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wanneer geeft Ten Hag duidelijkheid over zijn toekomst?

Als we de verschillende media in binnen- en buitenland moeten geloven, dan voert Erik ten Hag gesprekken met Manchester United om daar volgend seizoen trainer te worden. Tegelijkertijd stelt hij bezig te zijn met de toekomst van Ajax op korte termijn. Hoe werkt dat?

23 maart 2022 - 11:25
Ten Hag 1200 (1)
Moet Ajax snel op zoek naar een nieuwe trainer of niet? © De Brouwer

Vragen over de interesse vanuit Engeland gaat Ten Hag al weken uit de weg. Hij wil zich op Ajax richten, want er zijn nog twee prijzen te verdienen. Vragen over zijn toekomst vindt hij niet opportuun, want hij heeft toch nog een contract voor één seizoen? Vragen over zijn toekomst ‘verbazen’ hem dan ook.

Dat is dan gespeelde verbazing. Van spelers verwachten we duidelijkheid en van de trainer mag je dat ook verwachten. Het is vast zo dat Ten Hag die duidelijkheid intern bij Ajax wel geeft, maar toch wringt het een beetje. Hij liet de afgelopen perspraatjes immers ook stelselmatig weten bezig te zijn met ‘het nieuwe Ajax’ van volgend seizoen.

Hij vindt dat zijn verantwoordelijkheid, gaf hij meermaals aan. Maar als hij van plan is te vertrekken, in hoeverre is hij dan de man die zich heel erg moet bemoeien met het nieuwe Ajax? En is hij dan ook bezig met de opvolging van zichzelf? Of houdt hij zich daar verre van?

De club zit na het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars in een aardige spagaat. Ten Hag bemoeit zich – samen met technisch manager Gerry Hamstra, de scouting en op de achtergrond Klaas Jan Huntelaar – met de vormgeving van een nieuwe selectie, waar hij mogelijk zelf niet meer de hoofdcoach van zal zijn.

De coach kan de vragen over zijn toekomst niet opportuun vinden wat hij wil, maar die vragen blijven komen. En terecht.

De komende belangrijke weken bepalen of Ajax de dubbel pakt. De club doet dat met een trainer die deels met zijn hoofd in de Premier League lijkt te zitten, terwijl ook Noussair Mazraoui, Andre Onana, Nico Tagliafico en Ryan Gravenberch al verder kijken dan Amsterdam. En zo zijn er nog wel meer losse eindjes rondom spelers en andere belangrijke functies binnen de club.

Het is te hopen dat er snel duidelijkheid komt rondom Ten Hag, ook richting de buitenwereld. Nu geeft de oefenmeester veel gemengde signalen. Enerzijds stelt hij zich volop bezig te houden met de nabije toekomst van Ajax, omdat hij dat zijn verantwoordelijkheid acht. Anderzijds blijft hij onduidelijk en geeft hij ontwijkende antwoorden op vragen.

Hij wil op dit moment alleen maar bezig zijn met Ajax. Met het elftal. Gedachtes over zijn toekomst zegt hij niet te hebben. Hij vindt het ook niet het moment om daarover na te denken tijdens deze beslissende fase van het seizoen. Daar moet volgens de trainer de aandacht op liggen. Niet op hem.

Dat strookt niet helemaal met gesprekken voeren met Manchester United. En als je dat wel doet, wees er dan ook gewoon open en eerlijk over. Die dingen blijven immers nooit onder de radar. Natuurlijk moet de focus nu volledig liggen op het behalen van de dubbel, maar dingen kunnen naast elkaar bestaan. Nu blijft de vraag op tafel liggen of Ajax op heel korte termijn plotsklaps onder hoge druk op zoek moet naar een nieuwe trainer.

Los van de strijd om zilverwaar is dit juist wel degelijk het moment om na te denken over het Ajax van volgend jaar. En vooral ook welke rol Ten Hag daarin wel of juist niet gaat spelen. De coach kan de vragen daarover niet opportuun vinden wat hij wil, maar die vragen blijven komen. En terecht.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >