Vertonghen laat Blind na pijnlijke eliminatie maar even met rust

Veel Ajacieden staan woensdag op met een enorme kater. Zo’n kater waarbij het maar beter is om even met rust te worden gelaten. Jan Vertonghen stond tijdens de return met Benfica aan de goede kant van de medaille (0-1), maar weet dat het beter is om zijn maatje Daley Blind tijd te gunnen.

16 maart 2022 - 09:06
Vertonghenajaben800
Weer doet Vertonghen zijn oude ploeg pijn... © Pro Shots

Het duo stond na afloop van de heenwedstrijd in Lissabon nog gebroederlijk samen de media te woord. Een beetje dollen, zoals oud-teamgenoten en vrienden dat onderling doen. Na de nederlaag tegen Benfica en daarmee de bittere uitschakeling in de Champions League, is het echter geen tijd voor geintjes.

We zijn goed chagrijnig van de eliminatie. Dat geldt niet alleen voor ons, maar vast ook voor de Ajacieden op het veld. Het leek Vertonghen dan ook geen goed idee om Blind na de wedstrijd op te zoeken. “Op zulke momenten moet je elkaar even met rust laten. Na het gelijkspel was iedereen tevreden, maar ik zou er nu ook geen zin in hebben,” aldus de verdediger tegenover RTL7.

De pijn zit ‘m vooral in de manier waarop Ajax werd uitgeschakeld. Benfica kreeg één kans en het was gelijk raak. Vertonghen geeft toe dat zijn ploeg loerde op zo’n moment. “Dit is het perfecte scenario voor ons. We wisten dat dit het spelbeeld zou worden. Ik heb het tien keer gezegd in de kleedkamer: probeer gewoon ver van de goal te spelen en dat tegendoelpunt uit te stellen.”

Aanbevolen
Ten Hag over CL-uitschakeling, fatale tegengoal én restant seizoen

Ajax had veelvuldig de bal en creëerde best wat kansen in de eerste helft, maar om nou te zeggen dat dit onwijs grote mogelijkheden waren… Het was sowieso een gevecht tegen de compacte verdediging van Benfica. Het plan van de Portugezen werkte: inzakken, wachten op een foutje van de tegenstander en dan toeslaan.

“In balbezit was Ajax veel beter, maar ze kregen niet veel uitgespeelde kansen. Wij stonden ook heel laag en krijgen sowieso niet veel mogelijkheden tegen. Als we hoog zouden pressen, hadden we veel meer kansen tegen gekregen. Maar als je lager speelt, maak je de ruimtes kleiner. Dat is gelukt.”