Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supun sliep in Arena om geld op te halen voor Oekraïense vluchtelingen

Via de actie #bedvoorbed werden jongeren opgeroepen voor één nacht hun eigen bed in te ruilen voor een plek in de buitenlucht. Het doel? Geld ophalen voor een veilige slaapplek voor minderjarige vluchtelingen over heel de wereld. Supun (19) overnachtte samen met een groep jongeren in de Johan Cruijff Arena.

24 maart 2022 - 14:05
Slapenarena800
Dit mag gerust een bijzondere slaapplaats worden genoemd! © @dylanjakephotography

Iedere jongere verdient een veilige plek om te slapen, zo is de achterliggende gedachte van de actie #bedvoorbed. Honderdduizenden minderjarigen zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne, terwijl er wereldwijd nog veel meer mensen hun thuisland hebben moeten verlaten vanwege oorlogsgeweld.

Om geld op te halen voor een veilige slaapplek voor deze vluchtelingen, werden jongeren in Nederland opgeroepen om in de nacht van 22 op 23 maart hun eigen bed in te ruilen voor een plek in de buitenlucht. In je eigen achtertuin, op een dakterras of een andere ludieke locatie.

De jongerenorganisatie Young Impact kwam op het idee om in de Johan Cruijff Arena te overnachten. We bellen met SV Ajax-lid Supun, die samen met een groep van negen jongeren op het invalidedek van het Ajaxstadion sliep. 

Kun je uitleggen wat de actie #bedvoorbed precies inhoudt?
“Young Impact is een non-profitorganisatie die jongeren aanspoort om van de wereld een mooiere plek te maken. Ze laten minderjarigen een challenge bedenken, om zich zo in te zetten voor bijvoorbeeld het milieu, eenzame ouderen, gelijkheid en diversiteit. De kwestie vluchtelingen speelt al langer, maar is sinds de oorlog in Oekraïne een stuk actueler geworden. Zodoende is #bedvoorbed ontstaan.” 

Hoe kwamen jullie op het idee om in de Arena te slapen?
“We wilden op een unieke manier ons steentje bijdragen. Young Impact kwam in contact met grote partijen, waaronder de Johan Cruijff Arena, maar bijvoorbeeld ook het stadion van NAC, de Galgenwaard en Madurodam. De Arena was een van de eerste die met ons in zee ging. Daarna begon het balletje te rollen.” 

Enne… je bent zelf ook Ajacied, toch?
“Zeker! Tijdens de klassieker zat ik nog in het stadion. Om dan twee dagen later daar te mogen slapen en voor het goede doel geld op te halen, is een unieke kans.”

Op welke manier hebben jullie jongeren benaderd om mee te doen?
“We hebben via onze sociale mediakanalen een oproep gedaan, terwijl we ook in onze directe omgeving naar deelnemers hebben gezocht. We kwamen tot een groep van negen jongeren.”

Slapenarenainline

Zoiets wil je natuurlijk op je mobieltje vastleggen! © @dylanjakephotography

Vertel, hoe hebben jullie de nacht ervaren?
“Het was heel koud! We probeerden zo veel mogelijk uurtjes te pakken, maar dat lukte niet altijd. Je slaapt in de Arena, dus dat brengt natuurlijk ook de nodige spanning met zich mee. Iedereen had zijn eigen luchtbed, slaapmat of slaapzak mee. Zelf kom ik uit Brabant, dus ik had geen zin om een luchtbed mee te nemen. Maar met een slaapzakje op het kunstgras liggen was ook prima, hoor!”

Klinkt goed! Was er verder nog iets van een programma?
“Nadat we alle jongeren hebben verwelkomd, hebben we in een van de zalen een documentaire over vluchtelingen gekeken. Dat was best heftig, maar je krijgt wel een goed beeld van wat die mensen meemaken. Daarna hebben we een stadiontour gedaan, met een lichtshow. Rond 23.30 uur zijn we gaan slapen.”

Welke bedrag hebben jullie tot nu toe opgehaald?
“Onze eigen actie staat nu op 205 euro, terwijl de tussenstand van de gehele #bedvoorbed-actie ruim 12.000 euro is. Ons streefdoel is 18.000 euro. Het bedrag gaat naar Stichting Vluchteling, die dit weer doneren aan vluchtelingen uit Oekraïne en alle andere oorlogslanden.”

Welke reacties hebben jullie na afloop gekregen?
“Niemand is de situatie in Oekraïne ontgaan. Iedereen vond het een mooi gebaar. Als de mensen horen wat we hebben gedaan, willen ze graag doneren.”

Wil jij ook doneren? Dat kan! De actie loopt nog door tot 1 april. Doneren doe je via dit linkje.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >