Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Witschge werd ooit kampioen met sparringpartner Blackburn Rovers

Ajax oefent zaterdag in Marbella tegen het Engelse Blackburn Rovers FC. De twee hebben geen gemeenschappelijk verleden. Assistent-trainer Richard Witschge vormt echter wel een aardig haakje tussen beide clubs.

01 december 2022 - 09:54
Witschge 1200
Niet heel veel later zou Witschge terugkeren bij Ajax. © Sky Sports

De inmiddels 53-jarige Witschge speelde namelijk ooit één duel voor de huidige nummer drie van de Championship. Hij werd in 1995 door zijn eigenlijke werkgever Bordeaux uitgeleend aan Blackburn Rovers. Slechts vier maandjes was hij actief bij The Riversiders. Hij werd slechts eenmaal ingezet door trainer Kenny Dalglish. Ook nog eens als veredelde linksbuiten. Met rugnummer 15.

Het ging om het met 2-0 verloren uitduel op bezoek bij West Ham United. Daarna hield Witschge vooral de bank warm op Engelse bodem. Een groot succes was zijn uitleenperiode dus niet. De stad Blackburn sprankelde nou ook niet meteen. Maar goed, hij werd met Blackburn Rovers dus wél doodleuk kampioen van de Premier League.

Een complete bijrol voor de Amsterdammer, die dagelijks op de training stond met mannen als Alan Shearer, Chris Sutton, Graeme le Saux, David Batty, Colin Hendry en doelman Tim Flowers. Witschge heeft zich wel eens laten ontvallen dat de voetbalhumor in Engeland geweldig was. Dat maakte het toch een grappige periode om mee te maken.

Aanbevolen
Ajax oefent in Marbella tegen Blackburn Rovers, supporters welkom

Witschge vertrok in eerste instantie naar Engeland omdat hij in Bordeaux niet aan spelen toekwam. Dat veranderde in Blackburn dus voor geen meter. Een grote verrassing was dat echter niet, want Dalglish stelde al voor zijn komst dat hij weinig zou veranderen aan zijn goed presterende basisploeg. Witschge keerde na het behalen van de titel terug naar Frankrijk.

In het seizoen dat volgde, haalde hij de finale van de Uefa Cup. Als basisklant speelde hij deze wedstrijd samen met niemand minder dan Zinedine Zidane. In de eindstrijd was Bayern München echter met 2-0 te sterk. Daarna keerde Witschge terug bij Ajax. Hij moest de leeglopende succesploeg van Louis van Gaal van de nodige ervaring voorzien.

Ajax en Blackburn trappen zaterdag om 11.00 uur af. Het oefenpotje wordt afgewerkt in het Marbella Football Center. Een kaartje kost een tientje en koop je hier. Thuisblijvers kunnen terecht bij het open kanaal van Ziggo Sport Select. Witschge neemt lekker plaats op de bank. Onder de Spaanse zon.

Aanbevolen
Serero als voorbeeld bij ‘Kinders van die Kaap’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >