Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga noemt verliespartij tegen Jong Utrecht ‘Ajaxonwaardig’

Jong Ajax verloor zondag in eigen huis met 1-2 van Jong FC Utrecht. Trainer John Heitinga had daar flink de balen van. Hij had veel meer van zijn manschappen verwacht. De oud-verdediger sprak stevige taal na afloop.

12 december 2022 - 09:35
Heitinga 1200
Heitinga ging er met gestrekt been in... © Pro Shots

“Voetballen is leuk, maar er komt meer bij kijken dan alleen gewoon voetballen. Het is niet zo dat die jongens hier contributie betalen om mee te mogen doen. Er heerst hier een topsportcultuur. Je bent werknemer van Ajax. Dat betekent dat als je die stap wil maken naar het eerste elftal er meer bij komt kijken.”

Heitinga ging er bij het eigen clubkanaal met gestrekt been in. De coach was teleurgesteld in zijn spelers en vooral in het gebrek aan energie binnen de lijnen. Dat is wel vaker zo tegen opponenten die onderaan de ranglijst bivakkeren. “We moeten leren wat een wedstrijd tegen Jong Utrecht van ons vraagt. We hadden een jeugdige ploeg op de mat. Toch verwacht ik meer van ze.”

Bij rust stond het nog 1-1 op De Toekomst. De enige Amsterdamse treffer kwam op naam van Kristian Hlynsson. Na rust was het echter klaar bij de thuisploeg. Heitinga: “De energie ging er wat uit. Je weet dat jongens van Ajax onder 18 graag een kans willen. Dan moet je het in dit soort wedstrijden laten zien. Het was een ‘Jong-tegen-Jong-wedstrijd’. Als ik puur naar het spel kijk, kunnen we veel beter. We hadden meer diepte in ons spel moeten hebben.”

Alle spelers die aan de aftrap stonden, waren ook met Alfred Schreuder mee naar Marbella. Een intensief trainingskamp voor de jonge voetballers. Ze kwamen tegen de Domstedelingen sterk uit de startblokken, maar dat goede spel vasthouden, lukte niet. De bezoekers kwamen via Christopher Mamengi zelfs op voorsprong. Hij kopte vlak voor rust raak. Hlynsson trok de stand een minuut later – op aangeven van Lorenzo Lucca – alweer gelijk.

Jong Ajax had na de pauze niet meer de energie om er echt wat van te maken. Jong Utrecht kreeg kansen op een tweede treffer, maar de nummer twintig van de Keuken Kampioen Divisie kreeg dat lang niet voor elkaar. Dat gebeurde een kwartier voor tijd alsnog. Het was Mees Rijks die de bal achter doelman Tom de Graaff prikte: 1-2.

Zo werd – ondanks meer balbezit – verloren van de hekkensluiter. Meer balbezit oogt leuk, maar op het scorebord was dat verschil niet te zien. En daar was Heitinga niet over te spreken. “Je ziet het ook op het WK. Daar zijn veel ploegen die inzakken en omschakelen. Daar moeten wij een middel tegen vinden. Wij kunnen veel beter.”

Jong Ajax speelt donderdag het laatste competitieduel van dit kalenderjaar. De Ajacieden zijn dan aanwezig in Eindhoven voor de wedstrijd tegen Jong PSV. Dat duel begint om 20.00 uur.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >