Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Continue stroom aan Arenakiekjes gaat altijd door!

Ietwat onbeholpen poseert een slungelige tiener voor de zuidkant van de Johan Cruijff Arena. Zijn moeder heeft net zijn mobieltje in de handen gedrukt gekregen. De opdracht is helder: mams moet van zoonlief een topfoto maken.

06 december 2022 - 11:57
Blog Foto 1200
Ook onze fotodatabank staat vol met leuke poseerplaatjes. © De Brouwer

Dat is nog zo makkelijk niet. Moeder houdt het vizier van de camera namelijk te hoog. Haar puber geeft aanwijzingen. Uit drukke gebaren maak ik op dat de foto vanaf de grond moet worden genomen. Dan staat Cruijff er namelijk ook op, zo is de wens. Volgzaam gaat zijn moeder door de knieën. Het mobieltje zo laag mogelijk bij de stoeptegels. ‘Kikkerperspectief’, zo leerde ik ooit op school.

Na wat afdrukjes draaft zoonlief meteen op zijn moeder af. Het mobieltje wordt uit haar handen gegrist. Effe kijken of het goed is. Ik zie een bedenkelijk gezicht tijdens het swipen. Nee, het moet nog een keer. Hetzelfde tafereel herhaalt zich. De volwassen vrouw ligt nog net niet plat op haar buik. Ik passeer van dichtbij en zie hoe de jongeling zijn beste glimlach eruit perst.

Het oogt onwennig. Voorbijgangers kijken inmiddels ook, waaronder ik. Als deze foto niet lukt, is het niet per se de schuld van moeders. Die heeft er alles aan gedaan. Ik bereik glimlachend de deur van ons kantoor en weet verder niet hoe het is afgelopen. Een scène zoals ik zojuist zag, maakt me altijd blij. Ik zie het dagelijks. Een stroom aan Arenakiekjes die altijd doorgaat.

Als deze foto niet lukt, is het niet per se de schuld van moeders. Die heeft er alles aan gedaan.

Onze kantoorprinter staat bij het raam met uitzicht op precies dit fotopunt. Continu nieuwe poseersessies. Sommige lieden nemen vluchtig een selfie, anderen nemen er meer de tijd voor. Lang niet iedereen is Ajacied. Veel toeristen gaan ook als groep op het kiekje. Er is altijd wel een vriendelijke passant die een fotootje wil maken. Vele tanden worden bloot gelachen.

Zulke toneelstukjes gaan in elk geval de hele dag door. Ook in deze Ajaxloze WK-periode. Ik kijk uit het raam. De moeder en haar zoon zijn er niet meer. Hopelijk is het maken van een toffe foto gelukt en is deze nu al ergens trots gepost op Instagram of Snapchat.

Het nu lege stukje straat wacht op een nieuwe camerasessie. Het duurt vast niet lang meer. We moeten in elk geval een stuk langer wachten voor het er weer volstaat met Ajaxsupporters. Dat gebeurt pas weer op zaterdag 14 januari, als Ajax thuis speelt tegen FC Twente.

Voor die tijd zijn er vast alweer honderden foto’s genomen!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >