Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax wint doelpuntrijk oefenduel met Volendam en dit valt op

Ajax en FC Volendam speelden woensdag een knotsgek oefenduel op De Toekomst. De twee ploegen maakten er een waar doelpuntenfestijn van. Na negentig minuten stond er een 5-4-eindstand op het scorebord. Wat ons opviel, lees je hieronder.

07 december 2022 - 13:50
Regeer 1200
Het was een bijzonder oefenpotje, zal Regeer ook vinden. © AFC Ajax

WK-ganger Sánchez terug
Vier Ajacieden werden vroeger dan zij wilden uitgeschakeld op het WK. Mohammed Kudus, Dusan Tadic, Edson Álvarez en Jorge Sánchez waren snel klaar in Qatar. Zij richten het vizier weer op Ajax. Van het kwartet zat alleen Sánchez bij de wedstrijdselectie voor het oefenduel met de huidige nummer laatst van de eredivisie.

De Mexicaanse WK-ganger startte ook meteen in de basis. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar Owen Wijndal haakte kort voor tijd ziek af. De andere tien spelers die mochten beginnen: Maarten Stekelenburg, Ahmetcan Kaplan, Devyne Rensch, Calvin Bassey, Kian Fitz-Jim, Youri Regeer, Kristian Hlynsson, Francisco Conceição, Brian Brobbey en Christian Rasmussen.

Fout Kaplan leidt vroege tegentreffer in
Doelman Stekelenburg kon al na welgeteld zes minuten de bal achter hem uit het net rapen. Daar ging een stevige fout van Kaplan aan vooraf. De verdediger – die los van dat moment toonde een fijne inspeelpass te hebben – speelde de bal pardoes in de voeten van Gaetano Oristanio. De Palingboer liep vervolgens in zijn eentje op Stekelenburg af en rondde koelbloedig af.

Lichte voetjes Conceição
Na de brutale start van Volendam, trok Ajax het initiatief naar zich toe. De ploeg drong aan, maar zonder tot grote kansen te komen. Hlynsson was vlak voor rust nog het meest dicht bij de gelijkmaker. Hij kopte een voorzet van Sánchez goed op doel, maar doelman Filip ` liet zien over goede reflexen te beschikken.

De bal ging waar het even kon vooral naar Conceição. De Portugese dribbelaar heeft lichte voetjes, oogde fijn gretig en was continu dreigend in zijn acties. Toch is hij op momenten ook nog wat druistig. Desalniettemin was hij de gevaarlijkste aanvaller aan Ajaxzijde. Brobbey kon zich op het hoofdveld van De Toekomst totaal niet onderscheiden in de gemixte ploeg van basisklanten, reserves en talenten.

Elf nieuwe Volendammers overvallen Ajax na rust
De tweede helft was nog niet begonnen of Stekelenburg kon weer twee keer rapen. De bezoekers wisselden maar liefst elf keer en schoten als een raket uit de startblokken. In minuut 46 en 47 was het raak via Joey Antonioli en rechtsback Brian Plat.

Vooral de wijze waarop het doelpunt van Antonioli viel, was exemplarisch voor de laatste maanden. Na balverlies was niet meer dan een lange bal van Volendam nodig om defensieve chaos bij Ajax te veroorzaken. De boel lag meteen weer aardig open en leverde een tegentreffer op. Dat was een minuut later niet anders.

Doelpunten vallen als rijpe appels en Hato scoort
Nauwelijks van de ‘schrik’ bekomen, leek Brobbey raak te koppen, maar de spits vond de keeper op zijn weg. Jorrel Hato – tot dat moment de enige invaller bij Ajax – had vanuit een hoekschop meer succes. Zijn kopbal was wel doeltreffend. Vrijwel meteen vanaf de aftrap was ook Conceição succesvol. Na een combinatie met Brobbey dribbelde hij naar binnen om vanaf randje zestien raak te schieten.

Ajax wint op valreep ondanks flater Bassey
Na de 2-3 van Conceição bracht Alfred Schreuder met Silvano Vos en Olivier Aertssen vers jeugdig talent binnen de lijnen. Het was voor de jongelingen tof dat Brobbey meteen erna voor de gelijkmaker zorgde. Wederom was Conceição erbij betrokken. Van dichtbij kogelde de Ajaxspits de bal snoeihard in de touwen.

Daarmee was het nog niet gedaan, want uitgerekend de 1 meter 70 lange Conceição kopte via onderkantje lat raak. Van 0-3 in sneltreinvaart naar 4-3. Gekkigheid, maar die dingen gebeuren in oefenpotjes waar er net zoveel wordt gewisseld als gescoord.

Of het allemaal nog gekker kon? Oh jazeker. Bassey nam een simpele bal volledig verkeerd aan, waarna Antonioli deze van zijn voet plukte om de 4-4 te maken. Vol schaamte en hoofdschuddend zag Bassey aan hoe Ajax door zijn toedoen opnieuw mocht aftrappen. Het heeft zijn zelfvertrouwen vast geen goed gedaan. Datzelfde geldt wellicht voor Lorenzo Lucca. De Italiaan mocht slechts vijf minuutjes meedoen.

Brobbey zorgde uiteindelijk voor de winst. Hij kopte een hoge voorzet van Hato van de flanken in het net. Het was een bijzonder duel en dat was het. 

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >