Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op bij afsluitende Champions League-zege van Ajax op Rangers FC

Voor Ajax draaide het dinsdag op bezoek bij Rangers FC om de eer, punten en het veiligstellen van het Europa League-ticket. In die opdracht slaagden de manschappen van Alfred Schreuder: 1-3. Dit viel op.

Door Jordy Haak
01 november 2022 - 22:51
Bassey Ranaja 1200
Bassey speelde sterk tegen zijn oude club. © Pro Shots

Vliegende start
De Champions League toch met een goed gevoel afsluiten. Die missie had Ajax zichzelf gesteld bij het bezoek aan Rangers FC. Jezelf weer wat kleur op de wangen spelen. Vertrouwen tanken. We kennen de uitdrukkingen allemaal wel. Uiteindelijk moet het echter op het veld gebeuren. Gelukkig voegde Ajax al snel de daad bij het woord, want de Amsterdammers kenden op Ibrox een vliegende start.

Na vier minuten lag de bal al achter doelman Allan McGregor. Steven Berghuis was de doelpuntenmaker na een uitstekende aanval, waarbij Owen Wijndal (voorassist) en Mohammed Kudus (assist) ook een belangrijke rol voor zich opeisten. Wijndal kreeg van Schreuder op de linksbackpositie de voorkeur boven Daley Blind, die in Schotland op de bank moest plaatsnemen.

Fijne sfeer in Glasgow
Het uitverkochte uitvak op Ibrox ging lekker los na de openingsgoal, al zat de stemming er eigenlijk al de hele dag goed in. Eerder op de middag kleurde het stadscentrum van Glasgow immers al wit-rood-wit en de ruim 2600 afgereisde Ajacieden hadden het uitstekend naar hun zin.

Zij lieten zich het bier in de pubs goed smaken, er kon worden gelachen om de vele Halloween-outfits die we op straat spotten en er volgde nog een onvervalste corteo. Met zang, vuurwerk, alles! Gekkenhuis op de tribune, maar ook in de Schotse straten.

Kortom, alle ingrediënten waren aanwezig om de afsluitende pot in het miljoenenbal van wat extra glans te voorzien. De vroege openingsgoal hielp daarbij, maar het was niet alleen maar hosanna. Ajax oogde soms ook kwetsbaar, bijvoorbeeld toen Calvin Bassey de bal na veertien minuten vlak voor de doellijn moest wegkoppen om een tegentreffer te voorkomen.

Wijndal eraf na hoofdrol
De thuisploeg deed weinig met de geboden ruimte en mogelijkheden, maar het moet Schreuder toch de nodige hoofdbrekens bezorgen richting de topper tegen PSV. Kudus – die de niet fitte Brian Brobbey verving in de spits – kon de marge na een klein halfuur verdubbelen. Via een verdedigend been schoot hij raak.

De assist was van Wijndal, die zichzelf daarmee een goede dienst bewees. De linksback moest vlak voor het rustsignaal echter geblesseerd het veld verlaten, nadat hij zich leek te verstappen en in botsing kwam met de reclameborden. Opvallend genoeg koos Schreuder ervoor om niet Blind als vervanger in te brengen, maar Devyne Rensch als linksback het veld in te sturen.

Schotten niet blij
We zullen de teksten hier niet letterlijk uitschrijven, maar ondertussen vlogen op de tribune de Engelse scheldwoorden ons om de oren. Hoewel de supporters van Rangers voor een fijne sfeer zorgden op Ibrox, liet menigeen ook blijken niet blij te zijn met het vertoonde spel. Niet heel gek, want het oogde allemaal nogal armetierig wat de thuisploeg liet zien. Zo hadden Kenneth Taylor en Steven Bergwijn voor rust ook nog kunnen scoren.

Kudus deed dat na rust zelfs, maar de VAR keurde zijn doelpunt af wegens buitenspel. Dat neemt niet weg dat hij met zijn trefzekerheid de spitsendiscussie ongetwijfeld nieuw leven in blaast. 

Het restant van de tweede helft oogde vooral heel rommelig. Rangers kreeg de nodige kansen en kwam uit een strafschop van James Tavernier zelfs terug tot 1-2. De ingevallen Francisco Conceiçao bepaalde de eindstand echter op 1-3.

Ajax naar Europa League
Was het duel op Ibrox van Champions League-niveau? Wij denken van niet. Eerder een Europa League-waardige wedstrijd. Laat dat nu net het toernooi zijn waar Ajax zich na de winterstop voor mag opmaken.

Een treetje lager op de Europese ladder zal een club die in de groepsfase op de tweede plaats is geëindigd de tegenstander zijn. De loting vindt maandag 7 november om 13.30 uur plaats. Dat is echter iets voor later. Eerst moet de focus vol op de kraker tegen PSV.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >