Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Plichtmatig Ajax krijgt tegen Go Ahead deksel op de neus en dit valt op

We zien Ajax al weken worstelen. Ook tegen Go Ahead Eagles oogde het spel inspiratieloos. Het resultaat was een zwaar tegenvallend gelijkspel: 1-1. Dit viel op.

Door Jordy Haak
01 oktober 2022 - 21:55
Gelijkspel 1200
Het sprankelt al een tijd niet meer bij Ajax. © Pro Shots

Gravenberch even terug
Het is altijd mooi om oud-Ajacieden terug te zien op het veld. Ryan Gravenberch is pas een paar maanden geleden vertrokken naar Bayern München, maar hij had zijn officiële afscheid nog tegoed. “Ik heb jullie eigenlijk best gemist,” zei de middenvelder, die 103 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax speelde.

Met een brede lach op zijn gezicht nam Gravenberch de afscheidslijst van Supportersvereniging Ajax in ontvangst. Nog voordat het balletje ging rollen, bedankte hij de supporters voor de onvoorwaardelijke steun. Amsterdam voelt voor hem nog steeds als thuis, zo verzekerde hij. “En één ding weet ik zeker: De titel gaan we dit seizoen gewoon weer winnen,” voegde hij daaraan toe.

Basisdebutanten
Bij het opdreunen van de opstelling keek menig supporter verbaasd op. Alfred Schreuder verraste namelijk met basisplaatsen voor Davy Klaassen, Brian Brobbey, Lucas Ocampos en Florian Grillitsch. De laatste twee verschenen voor het eerst aan de aftrap.

“Je ontkomt er bijna niet aan dat je spelers moet doorwisselen. Tegen Liverpool bleken de jongens niet zo fit te zijn als we dachten. Ocampos en Grillitsch hebben twee weken bij ons getraind en zijn klaar om te spelen. Het is goed voor ze om te kunnen starten,” verklaarde Schreuder zijn keuzes.

Daarmee bevestigde hij zijn eerdere woorden dat hij veel spelers wilde inzetten. In de huidige drukke voetbalweken is het fijn over een brede selectie te beschikken. Met de thuiswedstrijd tegen Napoli in aantocht, konden Edson Álvarez, Mohammed Kudus, Steven Berghuis en Steven Bergwijn zodoende de nodige rust krijgen.

Tam, traag, tegenvallend
De opstelling maakte nieuwsgierig, maar in de eerste helft viel er bar weinig te genieten. Het voetbal van Ajax oogde plichtmatig, de sfeer op de tribunes was ronduit tam en de noemenswaardige kansen vielen op een hand te tellen.

Viel er dan niets positiefs op te merken? Nou, de stoeltjes in de Johan Cruijff Arena waren goedgevuld. Het resale platform lijkt in dat opzicht zijn vruchten af te werpen. Maar al die aanwezige supporters kregen niet het voetbal voorgeschoteld waar ze vooraf zo op hadden gehoopt.

Toch stond Ajax bij rust op voorsprong. Luttele seconden voor het verstrijken van de officiële speeltijd prikte Klaassen de bal binnen op aangeven van Dusan Tadic. De doelpuntenmaker werd nu zelfs door stadionspeaker Rob van Rossum omgeroepen als ‘Mister 1-0’. Hij deed zijn bijnaam inderdaad weer eer aan. Dat kon Ajax héél goed gebruiken.

Plichtmatigheid keihard afgestraft
Op zo’n moment hoop je dat Ajax doorpakt, maar ook in het tweede bedrijf hield het allemaal niet over. Voortdurend leek het alsof we naar een computerspelletje zaten te kijken met een slechte internetverbinding. Juist ja, met van die poppetjes die allemaal net te traag bewegen.

De aanwezige toeschouwers slingerden de lampjes van de telefoons maar weer eens aan. Dat lijkt de laatste tijd een dingetje, al kan het best met een stukje verveling te maken hebben gehad. Ook na het inbrengen van Álvarez en Bergwijn bleven de hoogtepunten immers schaars.

Het werd allemaal nog erger. Go Ahead Eagles strafte het lamlendige spel van Ajax namelijk genadeloos af. Uit een spaarzame counter zorgde Willum Willumsson voor de gelijkmaker, waarmee de Amsterdammers het deksel hard op de neus kregen.

Aan Napoli willen we nu niet eens denken. Het spel van Ajax laat al meerdere weken te wensen over. Na de misperen tegen Liverpool en AZ, bleek ook Go Ahead een te lastige horde. Dat is op zijn zachts gezegd schrijnend. Het is alweer een tijd geleden dat we Ajax hebben zien sprankelen en we kunnen slechts hopen dat de Champions League extra krachten losmaakt. De generale repetitie was echter allerminst hoopgevend.

Ajax weigert cadeautje uit te pakken
De avond begon nog zo mooi. Aan het gejuich uit de vele horecazaken op de Johan Cruijff Boulevard viel af te leiden dat SC Cambuur lekker op schot was tegen PSV. In Leeuwarden verscheen een afgetekende 3-0 op het scorebord. Ajax had de koppositie weer voor het grijpen, maar verzuimde een stevige tik uit te delen aan de concurrent uit Eindhoven. Door de puntendeling is AZ de nieuwe lijstaanvoerder.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >