Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax weer koploper na héél riante zege op Excelsior en dit valt op

Ajax voetbalde zichzelf zondag weer kleur op de wangen. Het won in eigen huis riant met 7-1 van Excelsior. Met die dikke uitslag staat onze club weer waar het wil staan: bovenaan de ranglijst!

16 oktober 2022 - 21:51
Ajaexc 1200
Je ziet aan de koppies dat deze zege broodnodig was. © Pro Shots

#bringbackcrazyonthedancefloor
Wij Ajacieden zijn gewoontedieren. En dus zijn we eraan gewend om ‘Crazy On The Dancefloor’ van DJ Norman te horen als de spelers het veld betreden voor de warming-up. Dit lijkt echter niet meer het vaste opkomstliedje… Precies dat valt niet bij iedereen goed in de smaak. Ook niet bij ons eigenlijk.

Ditmaal kregen we ‘This is XXX-Amsterdam’ van Sunnery James en Ryan Marciano voor de kiezen. Het is niet hetzelfde. Het pakt ons niet. Allemaal vast reuzegoed bedoeld, maar als we de reacties op socials moeten geloven, zien veel Ajacieden liever niet dat aan het vertrouwde opkomstnummer wordt getornd. Volgende keer gewoon weer DJ Norman?

Ajax weer met échte spits
Brian Brobbey begon tegen Excelsior in de punt van de aanval. Dit ging ten koste van Mohammed Kudus. Davy Klaassen startte eveneens. Dit had te maken met de absentie van Kenneth Taylor. Hij liep een tikkie op in Napels en is daarvan herstellende. Ook Devyne Rensch was nog niet van de partij. Hij werd, net als in Italië, vervangen door de snel scorende Jorge Sánchez. Verder speelde Dusan Tadic vanaf links en Steven Bergwijn op rechts.

Sánchez breekt vroeg de ban
We zagen voor rust ein-de-lijk weer vlagen van het Ajax waar we zo blij van worden. Dat Excelsior de tegenstander was, deed even niet ter zake. Het was lang geleden dat we met een ruime 3-0-stand gingen rusten. De bal lag ook al vlot in het vijandelijke net. Sánchez zag een schot van Steven Berghuis worden gekeerd en was scherp bij de rebound. De eerste in dienst van Ajax smaakt altijd lekker!

De zwakke bezoekers hadden weinig in de melk te brokkelen, terwijl een bij vlagen speels Ajax juist veel kansen creëerde. Berghuis verdubbelde de score na een halfuur op aangeven van Calvin Bassey. Hij deed dat met een bekeken schuiver van buiten de zestien. Na die treffer hield doelman Stijn van Gassel de score lang draaglijk voor de bezoekers.

Toch knikte Brobbey vlak voor rust Ajax’ derde langs de nu wel verslagen keeper. De jonge spits dankte Tadic voor de panklare voorzet. Brobbey was dik opgelucht met zijn doelpunt, want hij had nogal wat kansen nodig voor het lukte.

Wijndal na rust voor Blind
Veel mensen vroegen zich af waar Owen Wijndal was gebleven. Zij kregen rond 21.15 uur antwoord. De zomeraanwinst viel meteen na rust in voor de goed spelende Daley Blind. Het spel van Ajax bleef frivool en na een dik uur spelen stond het al 5-0 door treffers van Brobbey (harde knal) en Tadic (intikker).

Consternatie rondom vlaggenrenner
Vlak voor het doelpunt van Tadic was er overigens gedoe rondom vlaggenrenner Gerard aan de oostzijde. Wat er precies aan de hand was? Het was lastig te zien. Het leek alsof hij – na twee keer op en neer te zijn geweest – niet verder mocht met zijn vlag.

Daar waren de supporters in het stadion het absoluut niet mee eens. Na een flink fluitconcert zagen we Gerard snel weer vrolijk springen met zijn vlag. Hij mocht zijn weg kennelijk weer vervolgen. Dit kon op goedkeuring van alle aanwezigen rekenen. Sterker nog: het kwam de sfeer in het stadion enorm ten goede. Thanks, Gerard!

Ajax pakt stevig door terwijl lichtjes weer schijnen
Het zwaaien met telefoonlampjes is een dingetje geworden in de Johan Cruijff Arena… Geen idee waar het fenomeen ineens vandaan komt. De een vindt het leuk, de ander ergert zich eraan. We hoorden ook wel wat gefluit. Dit veranderde gelukkig snel in gejuich toen Bergwijn de 6-0 achter Van Gassel joeg. Invaller Kudus maakte er zelfs nog 7-0 van.

Remko Pasveer had heel de avond niks te doen, maar schrok voor het eindsignaal wakker toen Nikolas Agrafiotis ineens voor hem opdook. Hij kopte de eretreffer voor de Rotterdammers in het net.

Zondagavond 20.00 uur niet ideaal
Een flink aantal seizoenkaarthouders liet het duel met de Kralingers duidelijk aan zich voorbijgaan. Aftrappen op zondag om 20.00 uur blijft stom en bleek voor veel Ajacieden wederom een showstopper. Hoewel er nog heel wat kaartjes werden verkocht via het resale platform, bleef een te grote schare aan stoeltjes onbezet. Doodzonde, want ons aller Ajax kan ieders steun deze dagen goed gebruiken.

Twee aanvoerdersbandjes voor Tadic
Het duel van zondag stond in het teken van LHBTI+-acceptatie. Alle clubs, dus ook Ajax en Excelsior, maakten zich sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand mag worden uitgesloten.

Tadic rolde daarom de inmiddels bekende regenboogaanvoerdersband (uitstekend Wordfeud-woord) om de bovenarm. Daar kwam de reguliere band met de drie Andreaskruizen overigens wel gewoon bij. Zodoende liep onze captain met twee banden om de linker bovenarm.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >