Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verslaat gekortwiekte adelaars van Besiktas en dit viel op

Een nieuwe Champions League-zege voor Ajax is een feit! Het lukte de Ajacieden dinsdagavond een gehavend Besiktas met 2-0 te verslaan. Het vizier stond niet altijd scherp afgesteld, maar de Amsterdamse driepunter in de Johan Cruijff Arena kwam niet echt in gevaar. Daarvoor was Ajax, ondanks een tamme tweede helft, simpelweg een maatje te groot.

28 september 2021 - 19:54
Ajabes 1200
Het feestje bij de openingstreffer van Berghuis. © Pro Shots

Aftraptijd van 18.45 uur blijft raar voelen
Met de dresscode zat het dinsdagavond wel snor. De Johan Cruijff Arena druppelde al twee uur voor de aftrap vol met vooral wit-rood-wit. Het zonnetje scheen toen nog lustig door het open dak op de tribunes. Daar kunnen we maar moeilijk aan wennen op een Europees voetbalavondje waarop de Champions League-hymne door de speakers schalt. Dat blijft een tikje gek aanvoelen. 

Het met 2650 supporters gevulde uitvak van Besiktas liet echter dusdanig van zich horen, dat het Europese sfeertje als vanzelf voelbaar werd. Zeker toen de Ajacieden in de uitverkochte Arena eveneens heerlijk hard van zich lieten horen. De dynamiek die dan ontstaat, maakt snel euforisch. Het voordragen van de basisspelers, het klinken van de hymne, het wapperen met de vlaggetjes én het Champions League-logo op de middenstip maakten het plaatje compleet. Zodoende raakte iedereen toch stipt op tijd in de juiste roes en kon arbiter Benoît Bastien het duel in gang fluiten. Vanaf dat moment kolkte het stadion, zoals bedoeld, terwijl in het uitvak al de nodige knallen hoorbaar waren.

Berghuis beloont basisplek voor rust
Een verrassing was het niet dat Erik ten Hag tegen Besiktas koos voor Steven Berghuis ten koste van Davy Klaassen. Die keus pakte goed uit, want Berghuis was zowel verantwoordelijk voor de openingstreffer als de assist op de tweede Ajaxgoal van Sébastien Haller. Met die comfortabele voorsprong werd de kleedkamer opgezocht. Toch hielp Ajax – net als tegen FC Groningen – nogal wat kansen om zeep, terwijl Michy Batshuayi de supporters liet schrikken met een schot op de paal.

Toch was het Ajax dat dicteerde en de openingstreffer liet niet lang op zich wachten. Tadic zette het na een kwartier op een dribbelen, omspeelde de ene na de andere Zwarte Adelaar om de bal vervolgens panklaar bij Berghuis te bezorgen. Die rondde perfect en droog af. Vlak voor de pauze was Berghuis de aangever met een voorzet op Haller. De spits werkte bij de eerste paal binnen en verdubbelde zo de score.

Dat zorgde voor fikse opluchting op de tribunes, want Haller en Tadic lieten eerder nog enorme kansen liggen. Vooral de aanvoerder trok de haren uit zijn hoofd, toen hij een lage voorzet van Haller totáál verkeerd raakte. Zichzelf, zijn ploeggenoten én de supporters in vertwijfeling achterlatend. Het is maar goed dat Besiktas niet in staat was de missers af te straffen.

Ajax dankt arbitrage bij afkeuren Turks doelpunt
Na rust leek de scherpte bij een aantal Ajacieden weg. Haller had zijn ploeg nog wel aan de derde treffer kunnen helpen door raak te koppen. Die kans liet hij onbenut, waarna Kenan Karaman de bal al snel pardoes achter Remko Pasveer schoot. Het leek een geldige treffer, maar scheidsrechter Bastien keurde ‘m af wegens een overtreding op Jurriën Timber. Uit de herhaling zagen we een stevige schouderduw, maar echt een overtreding…? Mazzeltje. Het was voor de Ajaxsupporters het teken om vocaal een tandje bij te schakelen, terwijl Ajax het niveau van voor rust niet meer zou halen. De pogo van de Amsterdamse supporters was een fijn toetje. 

Mehhhhh, geen Vida
Er is een Turks spreekwoord dat luidt: ‘Dal rüzgan affetmistir, ama kirilmistir bir kere.’ Vrij vertaald: ‘De tak heeft de wind vergeven, maar het was nu eenmaal al gebroken.’ Het is wellicht wat ver gezocht, maar het gemis van elf spelers maakte dat Besiktas als een boom zonder stevige takken aantrad in de Johan Cruijff Arena. De fitte Ajacieden toonden logischerwijs geen enkel medeogen.

We baalden echter vooral dat de geblesseerde Domagoj Vida niet binnen de lijnen stond bij ‘Kara Kartallar’. De enige echte knipoog-Kroaat hadden we natuurlijk maar wat graag getrakteerd op een stevig fluitconcert!

Vuurwerk vanuit uitvak
Een stevig fluitconcert was ook op z’n plaats voor uitsupporters die het nodig vonden vuurwerk naar beneden te gooien in het vak met Ajacieden eronder. Hing er dan geen net? Jazeker, maar dat was kennelijk niet voldoende. Het veroorzaakte in elk geval de nodige paniek en we zagen mensen een hoger heenkomen zoeken. Vak 117 werd erna deels vrijgehouden. We hopen dat niemand schade heeft overgehouden aan het stompzinnige gedrag van een aantal leeghoofden.

Op naar dubbele ontmoeting met Dortmund
Ajax is door de zeges op Sporting (1-5) en het gekortwiekte Besiktas lekker op weg in Groep C. Vinden we fijn, hoor! Toch wijzen vooral de komende twee confrontaties met Borussia Dortmund uit hoe de ploeg van Ten Hag er daadwerkelijk voorstaat op Champions League-niveau.

Nu al zin in!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >