Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Boilesen: ‘Daramy is klaar voor de volgende stap’

Mohamed Daramy is voor veel Ajaxsupporters een onbekende. Nicolai Boilesen speelde twee jaar met de Ajax-aanwinst. Een belletje met de Deen bracht hoopvolle berichten uit Kopenhagen. Een long-read voor de mensen!

28 augustus 2021 - 11:27
Daramyps1000jpg
Daramy (rechts) is een-tegen-een fantastisch, zegt Boilesen. © Pro Shots

We bellen met Boilesen een dag na de 5-0 winst van FC Kopenhagen op Sivasspor. Daramy deed mee, werd Man of the Match en scoorde de tweede treffer. Zo plaatsten de Denen zich voor de Conference League en moeten ze na de na loting onder andere tegen Lincoln Red Imps van Gibraltar.

Vanaf z’n positie links centraal in de verdediging zag de Deense oud-Ajacied Boilesen, die onder Frank de Boer linksachter stond, dat Ajax een 'goeie' binnen heeft gehaald. Maar dat zag hij eigenlijk al twee jaar aankomen. Het Deense talent met roots in Sierra Leone kwam op zijn zeventiende bij de hoofdmacht van FC Kopenhagen. In perfect Nederlands vertelt Boilesen enthousiast over z’n ex-ploeggenoot. 

Nicolai, wat kun je zeggen over Daramy als persoon?
“Het is natuurlijk een jonge jongen, pas negentien. Maar hij heeft al zo’n twee jaartjes bij ons in het elftal gezeten en is veel volwassener geworden. Daramy speelde niet altijd alles, maar zeker het laatste half jaar maakte hij grote stappen.”

Hoe bedoel je dat?
“Echt slechte wedstrijden zie je bij hem bijna niet meer. In het begin ging zijn niveau echt op en neer. Dat is niet meer zo. Dan had hij een of twee goede acties en dan zag je hem twintig minuten niet. Nu haalt hij tenminste een zesje als hij slecht speelt.”

Wat gaat Daramy toevoegen aan Ajax?
“Een-tegen-een is hij fantastisch. Daramy is snel, hij kan op het juiste moment diepgaan en dan is hij echt weg. Sowieso kan hij vanaf niks iets creëren, dat is waardevol. Ook met een mannetje in zijn rug kan hij zeer goed draaien en keren, met de bal mee.”

Wat moet hij nog leren?
“Wat elke nieuwe speler bij Ajax hoe dan ook leert, is het positiespel, specifiek bij de club. Ook bij Kopenhagen doen we veel aan het positiespel, we zijn vaak in balbezit, maar bij Ajax is dat echt een niveautje hoger. In het afmaken is hij beter geworden, maar dat kan nog beter. Maar direct een mannetje passeren doet hij bijna met z’n ogen dicht.”

Het gerucht gaat dat meeverdedigen niet z’n sterkste kant is?
“Nou, dat heeft hij wel geleerd. Onze vorige coach, Ståle Sollbaken, was daar heel streng op. Meeverdedigen en je taken uitvoeren. Van buitenspelers bij Kopenhagen wordt verwacht dat je druk zet en meeverdedigt. Maar nu ook, als we de bal verliezen, gaat hij direct veertig meter mee terug. Hij is veel sterker geworden de laatste tijd. Geen probleem, hij moet alleen leren hoe druk zetten bij Ajax gaat.”

Pikt hij dingen snel op?
“Ik hoop en denk dat het snel gaat, want hij is een Deense jongen. Dat is een voordeel tegenover jongens die bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika komen, uit een heel andere cultuur. Uiteindelijk is de Deense en de Nederlandse cultuur bijna hetzelfde. Ik kan me niet voorstellen dat de aanpassing lang duurt. Hij is een goeie jongen. De laatste vier weken waren er veel geruchten om hem heen, over Club Brugge en Ajax. Elke drie dagen hadden we belangrijke wedstrijden. Hij werd steeds Man of the Match. Dat bewijst dat het in zijn hoofd goed zit. Hij is klaar voor de volgende stap.”

Kun je iets zeggen over zijn beste positie?
“Ik vind Daramy een echte en pure buitenspeler, geen nummer 10. Hij kan vanaf links en rechts, maar als linksbuiten is hij het beste. Z’n mannetje steeds voorbij dribbelen, naar binnen trekken en dan met rechts afronden. Hij is geen nummer 9, maar is eventueel wel een van twee aanvallers - die dan steeds diepgaat en voor de actie.”

Hij is ook jeugdinternational, toch?
“Zijn ouders komen uit Sierra Leonne en hij is zelf in Denemarken geboren. Hij is Deen. Pas anderhalf jaar geleden kreeg hij een Deens paspoort, maar dat was meer door administratief gedoe. Hij deed ook mee tijdens het EK onder 21 en was super in de kwartfinale tegen Duitsland. Maar de Deense selectie kwam pas later voor hem, omdat hij nog geen paspoort had.”

Wat heb je verteld over je oude club, Nicolai?
“Toen Ajax op tafel kwam, heb ik met hem een goed gesprek gehad. Positieve dingen verteld over de club. Ik heb ‘m gezegd dat dit de perfecte stap voor hem zou zijn. Ik wist niet wat de plannen van Ajax waren en wat ze met Daramy hebben besproken. Ik wilde dat hij naar een club ging waar hij kans maakt op speelminuten, dat is het belangrijkste. ‘Als je goed genoeg bent, ben je oud genoeg bij Ajax’, heb ik hem gezegd. Denk daar niet te veel over na. Sowieso wordt hij in Amsterdam een betere voetballer. ‘Als je gevoel in je onderbuik goed is, moet je gaan,’ zei ik. Hij koos voor Ajax. Niet per se door mij, maar we hebben wel een goed gesprek gehad.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >