Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Het verhaal achter ‘die leipe beer met die tandenstokers op zijn kop’

Wie regelmatig naar thuisduels van Ajax gaat of de club overal volgt in Europa kan inmiddels niet om dat rare beest op stickers en vlaggen heen… Een soort beerachtig wezen met horentjes. Hij heeft een naam: Dapp’re Krijger. Het verhaal achter de geboorte van dit mythische Ajax-schepsel!

10 juni 2021 - 10:48
Beest 1200
Dit wezentje heb je vast al eens gezien. Het verhaal erachter is lollig! © Don

Check de foto hierboven. Zomaar een bruiloft van een Ajaxsupporter en weer die dekselse beer/bever of God wat is het eigenlijk? We zien het figuurtje overal op stickers en het is zeg maar de mascotte van een fijne groep Ajaxvrienden op Vak 427. Een stel supporters dat de club ook overal achterna reist in Europa, vaak gekleed in een ratjetoe aan klassieke uitshirts. En de mascotte met de horentjes? Die is er ook altijd bij!

Maar hoe kom je in hemelsnaam aan zo’n curieuze mascotte? Eentje waar veel supporters zich al een poos afvragen wat het in vredesnaam is! Dat antwoord krijgen we van Koos, Jonne en Don. Zij maken onderdeel uit van de groep Ajaxmakkers en vertellen met plezier over het ontstaan van 'Dapp’re Krijger'. Een verhaal dat start in februari 2014 op Oostenrijkse bodem, als Ajax net met 3-1 is verslagen in Salzburg.

“Een week eerder ging Ajax in de Arena al met 0-3 onderuit, dus we gingen lekker,” haalt Koos die kansloze exercitie terug. “Toch hou ik aan de Salzburg-trip voor eeuwig een goed gevoel over. Thuis en uit werd Ajax afgedroogd, maar wat beleefden we in Oostenrijk tóffe dagen. Die wedstrijd was bijna een hinderlijke onderbreking van heerlijke gekkigheid met maten onder elkaar.”

De groep vrienden kent elkaar van voetbal, school, werk en simpelweg van Vak 427. Dortmund-uit in 2012 (1-0) was de eerste Europese awayday van de groep. Toen moest Dapp’re Krijger nog ‘geboren’ worden. Dat zou dus twee jaar later in Salzburg gebeuren.

Jonne: “Naast ons hotel zat een kroegje, dus we besloten daar nog effe naar binnen te gaan om biertjes te drinken. Het bleek een gelegenheid waar de gemiddelde leeftijd zo’n 65 tot 70 jaar was, haha. We dronken flink door en deden met de oudjes daar een soort kopspijkers. Serieus, lam spijkertjes slaan met een hamer. Wie won, kreeg bier of iets. Het ging hard in elk geval. Die oudjes sloegen die spijkers er blind met hun slechte arm nog lachend in.”

“Tja, en toen zagen we plots wat vreemds,” vertelt Don lachend. “Er stond daar een beest in de vensterbank ‘opgebaard’. Of nou ja, opgezet of zo. We waren zo lam als een aap en dat rare schepsel stond daar maar. Klauwtjes omhoog, tanden laten zien en horens op de kop. Wij grote lol. De hele groep ging dat beest ook nadoen en voor ik het wist lagen er honderden euro’s op tafel.”

Hó, wacht effe! Honderden euro’s?! Waarom precies? Jonne: “Simpel, binnen drie seconden was dít opgezette beest onze mascotte. Dáár op dat moment werd het duidelijk. Dus we gooiden geld op tafel en waren vastberaden: we gaan dit beest kopen. Ja, we hadden serieus veel gezopen, maar we wisten het zeker. Er lag iets van 400 euro op tafel. Totaal idioot natuurlijk, voor zo’n achterlijk beest, haha!”

Bizar maar geweldig plan, alleen werkte de kroegbaas niet mee. “Hij wilde er niet aan, zelfs niet voor dat geld,” vertelt Don. “We baalden er allemaal flink van dat we ‘m niet meekregen. Wat we ook probeerden, het lukte niet.”

Er gingen jaren overheen, maar het bizarre wezentje bleef in de achterhoofden van de groep vrienden geplakt zitten. Koos: “Jaren later, in 2018 ging Don trouwen, dus moesten we een cadeau regelen. De eerste gedachte was als volgt: Naar Salzburg rijden en dat beest alsnog ophalen. Wat we er ook voor moesten doen, we zouden ‘m meenemen. Het waren serieuze plannen, maar logistiek lukte het niet.”

Dan maar plan B. “Op basis van een hele vage kroegfoto uit Salzburg maakte een zusje van één van onze maten een schets van het beest. Daarvan maakten we stickers en een vlag van twee bij vijf meter. En dat is de vlag die we nu ook overal mee naartoe nemen.”

Zo ook naar de bruiloft van Don, zoals op bovenstaande prent goed is te zien. Don: “Ik werd totaal verrast door mijn Ajaxmaten. Plots stonden ze daar allemaal in net pak met fakkels, rookbommen en knipperlichten. Kippenvel. En dan dus die vlag met onze mascotte erop. Geweldig. Mijn familie snapte er werkelijk geen snars van, haha! Twaalf leipe Ajacieden en honderd verbaasde bruiloftsgasten.”

De vrienden van Don gaven de bruidegom de eer om een naam voor het beest te bedenken. Die was er namelijk nog niet. “Binnen één seconde zei ik ‘Dapp’re Krijger’. Ik dacht niet eens na. Boem, dat moet ‘m worden.” En zo geschiedde. En sinds dat moment gaat het rare wezentje heel Europa door en zien we ‘m overal terug op stickers. Maar ja, wat voor dier is het nou eigenlijk?

Koos: “Mja, wat is het… Een één of ander mythisch beest… Hij was wel echt opgezet, maar ook niet echt. Een soort Krampus of zo, een beestachtig demoon…”

“Het is ook helemaal niet relevant,” vult Don aan. “Sommigen vinden het een bever, anderen een beer. Het mooiste moment met Dapp’re Krijger? Dat was toen we in het vliegtuig vanuit Lissabon naar huis zaten. Iedereen sliep half en toen hoorde ik plots iemand tieren: ‘Ik word helemaal leip van die beer met die tandenstokers op zijn kop’. Dat vond ik echt schitterend!”

De bruiloftlocatie van Don bleek achteraf ook flink ondergestickerd met Dapp’re Krijger. De Ajacied had zijn vrienden nog gevraagd een beetje rustig aan te doen, maar dat was aan dovemans oren.

“En terecht ook, dat hoort,” lacht Don. “Ik heb de eigenaar getipt om iemand van De Kuip in te huren. Daar hebben ze immers genoeg ervaring met het verwijderen van stickers.

Wil je de avonturen van Dapp’re Krijger volgen? Check dan de Instagrampagina van het bijzondere creatuur. Koos: “We hebben geen pretenties met die pagina hoor. Is gewoon voor de leuk. We hebben ook ons eigen bier. Dapp’re Krijger staat natuurlijk op het etiket. Verkopen doen we het niet. We drinken het allemaal zelf op.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >