Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax zorgt met verliesbeurt voor werk aan de winkel in Rome en dit viel op

Zo, Ajax en AS Roma bleken donderdag in de Johan Cruijff Arena flink aan elkaar gewaagd, maar de Romeinen trokken aan het langste eind. De Ajacieden incasseerden vlak voor tijd een tegentreffer en daarmee een onnodige 1-2-nederlaag. We zagen Dusan Tadic bovendien een penalty missen en Kjell Scherpen grabbelen. Het wordt dus spannend in Rome...

08 april 2021 - 22:51
Ajarom 1200 2
Neres speelde helaas niet zijn beste duel namens Ajax. © Pro Shots

Álvarez, Rensch en Timber op ‘vertrouwde’ posities
Het kwartfinaleduel met ‘Associazione Sportiva Roma’ kwam helaas te vroeg voor Maarten Stekelenburg, waardoor Scherpen kon laten zien wat hij waard is. Verder waren er geen verrassingen. Edson Álvarez stond op het middenrif, Devyne Rensch begon als rechtsback en Jurriën Timber speelde centraal achterin naast Lisandro Martínez.

Daarmee kreeg het experiment tegen sc Heerenveen (1-2) geen vervolg. “Jurriën en Lisandro zijn uitstekende koppers,” zo legde Erik ten Hag vooraf zijn keuze uit. De trainer had een aantal zaken voor ogen: de nul houden, hoog druk zetten en zelf geduldig voetballen. “Als je gaat forceren, dan zet je ze in hun kracht.”

Schreeuwende en grabbelende Scherpen
Hij betrad als allereerste speler het veld: Scherpen dus. Om een warming-up in stilte te beleven, gevolgd door reservedoelmannen Daan Reiziger en Dominik Kotarski. We sloegen het tafereel gade en vroegen ons af: wat ging er op dat moment in het koppie van de 21-jarige Scherpen om? Zomaar plots in het oog van de storm...

Na het eerste fluitsignaal liet de goalie in elk geval direct weten er te zijn. Brullend, schreeuwend en luidkeels coachend bewaakte hij zijn fort, terwijl zijn stem tegen de lege tribunes weerkaatste. Na wat speldenprikjes over en weer ranselde de zwevende keeper een afstandsschot van Bryan Cristante alert uit de bovenhoek.

Bij Ajax was het vooral letten op Leonardo Spinazzola. Hij bleek op de Romeinse linkerflank een enorme handenbinder en stoof het eerste halfuur een aantal keer makkelijk langs Antony, Rensch en Álvarez. Het zorgde voor hachelijke situaties achterin bij Ajax, maar bij Edin Dzeko stond het vizier gelukkig niet op scherp.

Spinazzola viel na een halfuurtje uit met een hamstringblessure en dat was niet ongunstig voor Ajax. De Ajacieden zaten sowieso niet lekker in de wedstrijd, maar kwamen uit het niks op voorsprong door een fout achterin bij AS Roma. De tot dan toe nog onzichtbare Davy Klaassen profiteerde, ging een een-tweetje aan met Tadic en schoof de bal zelf achter Pau López. Je bent 'Mister 1-0' of je bent het niet.

Een uitgelezen kans om de score direct na rust te verdubbelen ging verloren. Tadic besloot om geen hoek te kiezen vanaf de stip en López deed dat ook niet. Onwijs balen, want vrijwel direct erna kwamen de rood-gelen via een vrije trap langszij. En daar wordt vooral Scherpen nog wel eens zwetend van wakker, gokken we. Het schot van Lorenzo Pellegrini was goed houdbaar, maar de Ajaxkeeper liet de bal klungelig los, waardoor deze over de doellijn hobbelde: 1-1.

Ten Hag grijpt in en ziet Rensch schorsing pakken
Eén van de spelers aan Ajaxzijde die niet lekker in de wedstrijd zat, was David Neres. Na de gelijkmaker van de bezoekers besloot Ten Hag om Brian Brobbey te brengen. Tadic schoof daardoor naar de linkerflank, terwijl Neres het kind van de rekening werd.

Brobbey kreeg al snel een goede mogelijkheid, maar kreeg de bal niet langs López. Een hakje achter het standbeen en een kopbal van Antony gingen ook niet binnen. Ondertussen bleef Roma gevaarlijk en trok Rensch aan de noodrem. Dit leverde hem een gele kaart op en automatisch een schorsing voor de return. Om erger te voorkomen, werd hij al snel vervangen door Sean Klaiber.

Vlak voor tijd was het echter Roger Ibañez die het vonnis velde. Hij ramde een afvallende bal snoeihard achter Scherpen en tegen de touwen. Ditmaal kon de doelman er niks aan doen, terwijl zijn ploeggenoten voorin ook te weinig klaarspeelden. Er is over een week hoe dan ook flink reparatiewerk aan de winkel.

Klaassen nu gedeeld EL-topscorer van Ajax
Voor het duel met de Italianen stond Kasper Dolberg nog bovenaan de lijst met topscorers van Ajax in de Europa League. Met zes treffers, die hij allemaal in het seizoen 2016/2017 produceerde. Klaassen staat na zijn doelpunt tegen Roma nu gelijk met zijn voormalig Deense ploeggenoot.

Ajax is voor de tiende keer actief in het hoofdtoernooi van de Europa League. De Ajacieden speelden tegen Roma wedstrijd nummer vijftig in deze competitie. De balans is staat nu op 24 zeges, 16 verliesbeurten en 10 gelijke spelen.

Thuistenues blijven in de tas
Ajax trok in eigen huis tegen Roma het Europese uitshirt over de schouders. Het zwart-gouden tricot dus, terwijl de Romeinen in het maagdelijk wit het veld betraden. Dit alles had volgens uitleg van Ajax te maken met ‘conflicterende kleurencombinaties’. Toch riep die uitleg vragen op, want Roma speelde eerder dit seizoen tegen SC Braga nog in het derde zwarte uitshirt… Een beetje bijzonder was het dus wel. En bovendien: hoe mooi het Europese shirt ook is, je wil Ajax als het kan in het wit-rood-wit voor de dag zien komen!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >