Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax zich erg soepeltjes plaatst voor finale!

Ajax krijgt de kans om voor de twintigste keer de KNVB-beker te winnen. We kunnen uitkijken naar de finale van 18 april dankzij winst in de halve eindstrijd. Die overwinning (0-3), op het slappe sc Heerenveen, werd wel erg simpel in de steigers gezet.

03 maart 2021 - 22:49
Verslagheeajacar
Hopelijk is het landingsgestel van Klaassen niet al te beschadigd. © Pro Shots

Reguliere basiself
Wij hadden wel verwacht dat Erik ten Hag diverse basiskrachten rust zou gunnen, maar we kwamen bedrogen uit. Nee, Ajax trad ‘gewoon’ aan met de sterkste elf. Dus met Daley Blind die de topper tegen PSV maar net haalde. Blijkbaar stond iedereen dus okselfris en fruitig aan de aftrap, anders kunnen we niet verklaren waarom er niet werd gekozen voor één van de andere ‘vijftien basisspelers’ binnen de selectie.

Uitgerekend Blind ging in de rust met knieklachten naar de kant, al lijkt het allemaal niet heel erg en is de volgende wedstrijd ‘pas’ zondag weer. Maar goed, we hebben Blind er liever wel bij als het stugge FC Groningen verslagen moet worden. Zijn passing blijft ongeëvenaard. Hetzelfde geldt voor Davy Klaassen, die zich verstapte op het knollenveld en ook naar de kant ging. Of zelfs moest.

Hoe dan ook, we zagen geen Mohammed Kudus, Oussama Idrissi of Brian Brobbey. De spits wegens een tik op de training, de andere twee op basis van keuzes van de trainer. Laten we hopen dat Ten Hag het bij het juiste eind had en heeft, zonder dat Ajax verderop in de knel komt. Prompt waren Kudus en Neres tijdens hun invalbeurt betrokken bij doelpunten.

Klaassen staat altijd op de juiste plek
Het is en blijft een bijzonder fenomeen: sommige voetballers hebben het in zich om altijd, maar dan ook echt altijd, op de juiste positie te staan. Zodat je kunt toeslaan zodra de kans zich voordoet. Klaassen is zo’n speler. Zet hem voor het doel en grote kans op… hangen!

Dit keer kopte Klaassen raak. Dat verwacht je misschien eerder van Sébastien Haller, maar dit keer legde Antony de indraaiende bal toch echt panklaar voor de schaduwspits. Antony vormde trouwens best een goed koppel met Jurriën Timber, die het veld goed breed hield waardoor de Braziliaan voor de verandering wat vaker binnendoor ging.

Het was trouwens grappig om te zien dat Klaassen een speciaal bedankje in petto had voor het voorbereidende werk van de rechtsvoor. Hij ‘beukte’ er Edson Álvarez zelfs voor omver nadat de Mexicaan zich als eerste had gemeld om te delen in de feestvreugde.

Klaassen stond vlak voor rust wederom op de juiste positie, maar zijn tweede doelpunt werd geannuleerd. Het was minimaal en ‘onvoordelig’ hands van Dusan Tadic in de opbouw, die direct daarna de voorzet gaf. Scoren was voor Klaassen een koud kunstje, maar ongetwijfeld met goedkeuring van de gemiddelde PSV’er kwam er geen 0-2 op het scorebord. Tadic zette dit in de tweede helft recht door vanaf elf meter de bal in de kruising te strepen.

Rode broekjes
De kritiek was niet van de lucht tijdens de eerste minuten van Heerenveen-uit. Rode broekjes! Wat?! Rode broekjes… De Ajacieden traden aan in het minst favoriete tenue van club en supporters, omdat het helaas echt niet anders kon. Zeker niet als het goud/zwarte Europese derde tenue wordt bewaard voor midweekse avondjes in andere toernooien.

Er moest dus worden geschakeld naar rode broekjes. Uit historisch oogpunt zou zwart een betere keuze zijn, maar om voor die ene keer nu zwarte broekjes te bestellen? Dat is ook weer een beetje overdreven…

Het grote ‘probleem’ is dat het reguliere blauwe uitshirt geen optie is. Het blauwe uitshirt heeft te veel blauw ten opzichte van het blauw-witte shirt van Heerenveen en van blauw tegen blauw zouden met name oud-Ajacieden Siem de Jong en Lasse Schöne wel eens in de war kunnen raken.

Overigens werd er wel een klein beetje hysterisch getwitterd over de rode broekjes, want we weten allemaal dat Ajax het zelf ook niets vindt. Het gebeurt echt alleen maar als het niet anders kan. Tijdens Heerenveen-uit dus. Voor de competitie binnenkort weer, vermoeden we.

Finale tegen Vitesse!
Omcirkel zondag 18 april ook maar in de agenda, want dan gaat Ajax op voor een prijs. De KNVB-beker! Bij winst wordt het de twintigste dennenappel die in de prijzenkast prijkt. De tegenstander is Vitesse, dat een ticket voor De Kuip boekte door met 2-0 te winnen van VVV-Venlo.

De Arnhemmers waren nooit echt cupfighters, maar wonnen het toernooi in 2017 en staan nu dus weer in de finale. Zoals altijd en dus ook in coronatijd wordt de finale gespeeld in De Kuip. We zijn daarom wel eventjes benieuwd: welke Feyenoorder wordt er opgezadeld met de taak om al die spandoeken op te ruimen voordat Ajax koers zet richting Rotterdam?

Overigens voelt Vitesse er best iets voor om van de bekerfinale een soort proeftuin te maken. Proeftuin in de zin van: met minimaal aantal supporters. Het zou prachtig zijn als dit doorgaat, al verwachten we dat er ieder moment koud water gegooid kan worden op dit initiatief.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >