Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: verdeelstation Blind en de onderliggende waarde van een bekerpotje

We kunnen weer over voetbal praten. En hoe! Onder aanvoering van Daley Blind maakten de Ajacieden grote indruk in de kwartfinale tegen PSV. Maar, zoals zo vaak, vertelt de bescheiden uitslag (2-1) verre van het hele verhaal. Daarom doen wij een poging!

12 februari 2021 - 11:26
Passmapsajapsvbeker1200 (1)
Blind voelt aan wat er gebeurt en bepaalt het vervolg.

De KNVB-beker is 'maar' de KNVB-beker en veel Ajacieden vinden de dennenappel pas echt interessant als de dubbel kan worden gewonnen. Zo ver is het nog niet. Nog lang niet. Maar we willen aanraden om de waarde van 'zomaar' een bekerwedstrijdje wel op juiste waarde te schatten.

Waarom? De prioriteit van de competitie is zo duidelijk dat je in een bekerpotje eens iets anders kunt proberen. De Latijns-Amerikanen een kans geven bijvoorbeeld, zoals tegen AZ gebeurde. Of Blind op het middenveld posteren, zoals we tegen PSV zagen. Het maakte Ajax beter en beter.

Tijd om de mooie plots van @11tegen11 te bekijken!

Passmaps
We beginnen met de passmap, want zulke schoonheid delen we graag. Check om te beginnen de dynamische passmap. Dit is een video zoals we die graag zien. Kijk Blind! Machtig, prachtig. We hebben er geen andere woorden voor. Blind opereert bijna zoals een ouderwetse telefooncentrale, die je nog moest inpluggen om aan de andere kant iemand aan de lijn te krijgen.

Blind kreeg ballen, Blind speelde ballen... Blind bepaalde! Zo'n dominante rol zie je niet vaak. Dit is echt van grote klasse. Blind heerste en verdeelde als een octopus. En het ging ogenschijnlijk zo gemakkelijk, zo soepel.

Het is echt niet normaal dat een controleur een connectie vormt met zeven medespelers. Het enige wat Blind zo'n beetje naliet was een balletje terugspelen op Maarten Stekelenburg. Als we nog een verbeterpuntje moeten nemen, maar meer in algemene zin, is het de betrokkenheid van de rechterflank.

Die mag omhoog. Al is het niet per se slecht dat veel over links of zelfs door het midden gaat. Ajax bouwt dusdanig op dat kantelen van groot belang is. Dit betekent: combineren op links en ook een val openzetten voor de tegenstander. Die val kun je dicht laten klappen door 'te kantelen', oftewel: de bal snel naar de vrije ruimte op rechts te verplaatsen. Antony levert wel, hoor. Ook de wissel Mazraoui/Rensch vertekent iets.

Het grappige is dat Blind mede op het middenveld terechtkwam als gevolg van de schorsing van Ryan Gravenberch. Gravenberch is normaal gesproken de man die kop en staart moet verbinden. Vaker door dribbels dan via passing, maar toch. Er is meer dat we willen opmerken, aangezien er een aantal positieve zaken uitspringen.

Dusan Tadic leverde vanaf linksvoor 'most xG-chain'. Hiermee wordt bedoeld: hij droeg bij aan de aanvallen waar de grootste kansen uit voortkwamen. Ook zorgde hij voor de meeste 'carrying' voorwaarts. Ajax speelde de ruimtes zo goed open dat Tadic met bal en al kon opstomen.

Wat je ook graag ziet: schaduwspits Davy Klaassen gaf de meeste serieuze passing in de diepte en aanvalsleider Sébastien Haller was hiervan de ontvanger. Top! Op die manier staan alle seinen op groen. En dat dus tegen PSV, laten we die factor vooral meewegen. “Mannen versus jongens,” verzuchtte Roger Schmidt naderhand niets voor niks.

Desondanks wilde Schmidt niet spreken van een 'tactische nederlaag'. Hij gooide het erop dat de Ajacieden met voorwerk als loopacties, sprints, diepte zoeken en aanbieden meer bereid waren om te investeren in het wedstrijdverloop. Dit terwijl PSV echt met de beste bedoelingen naar de Johan Cruijff Arena kwam.

Geen tactische nederlaag dus, maar we spotten wel herstelwerkzaamheden bij Ajax ten opzichte van de 2-2 in de eerste ontmoeting. Ten Hag gaf zijn ploeg de opdracht om meer vanuit de as op te bouwen. Dit was na de 0-2 ook de pleister die werd geplakt, toen nog in de vorm van Klaassen, maar dit keer was het trio Timber/Martínez/Blind verantwoordelijk en mochten de backs wel doorlopen.

Met succes! Flashbacks naar Frank de Boer versus het Red Bull Salzburg van diezelfde Schmidt bleven daardoor uit. De Ajacieden bespeelden de ruimte, zonder opgesloten te worden. En als je Ajax ruimtes laat bespelen, loop je achter de bal aan.

Expected Goals en pitch plot
De uitslag van 2-1 doet misschien een spannende wedstrijd vermoeden. En ja, PSV kreeg nog een kans op de gelijkmaker, maar de overwinning van Ajax was dik verdiend. De score had zelfs best ruimer mogen uitvallen, maar ja. We hebben al vaker betoogd dat het benutten van kansen een onderschat fenomeen is.

Dat bleek ook tijdens Ajax - PSV, maar gelukkig beschikt Ajax inmiddels over een spits die de weg richting doel uitstekend weet te vinden. Haller was twee keer trefzeker en stond klaar om zijn derde te maken, maar werd helaas niet meer aangespeeld. Grote kans dat een midweekse vrije ronde en een afgelasting zijn aangrepen om de nieuwe aanvalspatronen verder in te slijpen.

Het is netjes om 2,54 Expected Goals – waarvan zeker driekwart uit open spel – bij elkaar te spelen in een topper. Niet dat PSV he-le-maal geen kans kreeg, maar het meeste doelgevaar kwam voort uit standaardsituaties... En als je deze plots toch checkt, kijk dan ook eens vanaf waar Ajax het vijandelijke doel onder vuur nam. Er bestaan geen betere schotlocaties. Prima!

De aanvallende onmacht van PSV zorgde er zelfs voor dat we Stekelenburg nog niet goed kunnen beoordelen. Hij krijgt het vertrouwen van de voetballeiding en we hebben tweede doelmannen in het verleden wel eens rare fratsen zien uithalen. Droogkloot Stekelenburg laat zich niet snel gek maken en hij verkleinde zijn doel goed toen Donyell Malen op hem afstormde, maar Andre Onana kon zijn ploeg ook echt redden als het moest. Kan Stekelenburg dit ook? We gaan het zien.

Zone 14 en halfspaces
De activiteit in Zone 14 en de halfspaces is voor ons vaak een graadmeter over de voorwaartsen van Ajax, maar het is dit keer aardig om de blauwe lijntjes van PSV te bekijken. Waarom? De weg naar het doel werd in Zone 14 vakkundig afgesloten! Dit is een compliment aan het adres van de goed spelende Timber, Martínez van wie we weten wat hij kan en stofzuiger Álvarez nu hij steeds lekkerder in zijn vel komt.

Ook over de zijkanten kon PSV maar weinig uitrichten. Check die stippellijntjes! Zo'n beetje alle ballen richting doel werden onschadelijk gemaakt. We worden hier niet altijd warm van, gezien de soms geringe tegenstand, maar de aanvalslinie van de lampenclub dien je niet te onderschatten. Het kleinste kansje kan genoeg zijn, zeker in de slotfase.

Omgekeerd mocht Ajax evenmin vrij doorlopen richting doel. Ook Ajax was op z'n actiefst op de ongevaarlijke posities, maar het maakte wel het meeste van de ballen die 'code rood' verdienen. Dit blijkt uit de totstandkoming van beide treffers en de pijlen vanuit de halfspaces. Die snijden richting doel. Om het verschil te benadrukken: PSV is er ongetwijfeld jaloers op!

Maar weet wat je wat het is? Over twee weken komen PSV en Ajax elkaar opnieuw tegen. Dan in Eindhoven. En dan worden de geleerde lessen van het bekerduel in de praktijk gebracht. Wellicht zien we dan de derde wedstrijd met een compleet ander spelbeeld. We zijn benieuwd!

Maar eerst Heracles-uit. Dat is ook niet bepaald een garantie op succes...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >