Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Faire la fête! Ajax rekent definitief af met Lille en dit viel ons op!

Pfoeee! Ajax rekende in de Johan Cruijff Arena definitief af met Lille OSC en staat in de achtste finales van de Europa League, yes! Dat gebeurde via een uiterst zwaarbevochten 2-1-zege. Onze bloeddruk is nog steeds vrij hoog. Wat ons opviel? Lekker lezen!

25 februari 2021 - 20:49
Ajalil Ok 1200
Klaassen opent uit het niets de score. Zó belangrijk. © Pro Shots

Beginfase lijkt op slotfase, inclusief hoge hartslag…
Pfoe, weten jullie nog hoe Maarten Stekelenburg zo’n beetje niks te doen had tijdens de heenwedstrijd? Nou, ditmaal moest hij al na drie minuten vól aan de bak toen Jonathan Bamba voor hem opdook. De routinier bracht schitterend redding met een handje, waarna Lisandro Martínez een inzet van de doellijn haalde en we David Neres zagen verdedigen op een plek die je niet wilt… Dat alles binnen een halve minuut. Hartslag op hol.

Lille kwam om zaken te doen en bij Ajax oogde het vanaf de start als een wankel kaartenhuis. Zo eentje die je vroeger als kind bouwde, in de hoop dat je kleine broertje er niet te snel of te dicht langsliep. De Ajacieden hadden amper rust aan de bal met de jagende spelers van Lille. Het was veelal slordig: aanname, kwijt, terugveroveren, pass, kwijt, tackle… Dat werk. De Fransen tapten uit een ander vaatje, maar lieten kansen wonderbaarlijk genoeg onbenut.

Het was funest voor de bloeddruk van de gemiddelde Ajacied. De rake kopbal van Davy Klaassen na een kwartier kon daar wel iets, maar zeker niet alles, aan veranderen. Klaassen kopte een vrije trap van Dusan Tadic werkelijk uit het niks hard tegen de touwen. Het was op dat moment volledig tegen de verhouding in, maar het zorgde – in elk geval voor even – voor de nodige opluchting. Dat de rust met een 1-0-voorsprong werd behaald, was een klein wonder.

Scorende Klaassen ‘logisch’
Dat juist Klaassen scherp was voor de goal bij de openingstreffer was niet zo gek. De middenvelder zat er namelijk al tijdens het inschieten lekker in. Dit in tegenstelling tot zijn medespelers... Bij het afwerken tijdens de warming-up schoten de meeste Ajacieden de ballen over het doel, ernaast, op de paal of op de vuisten van de keeper. Alleen Klaassen en Dusan Tadic hadden het vizier direct lekker op scherp. Precies de aangever en de maker van de 1-0!

Ajaxtieners vol aan de bak
Erik ten Hag bracht de matchwinnaar van een week eerder – Brian Ebenezer Adjei Brobbey – dit keer al heel kort na rust binnen de lijnen. Spits Tadic werd zodoende weer linksbuiten, terwijl Antony naar de kant ging en Neres diens plek op rechts overnam.

Met Brobbey (19), Ryan Gravenberch (18), Devyne Rensch (18) en Jurriën Timber (19) stonden er toch flink wat zelfopgeleide Ajaxtieners op het veld. De bedrijvige Brobbey was lastig voor Lille en stelde in korte tijd zowel Tadic als Klaassen in staat om te scoren, maar de twee routiniers kregen de bal er niet in. Neres vergat kort erna eveneens te scoren, toen hij de bal te simpel in de handschoenen van Mike Maignan schoof… Zo bleef het spannender dan nodig.

Wilde bodycheck van Martínez maakt duel nog zenuwslopender
En spannender werd het… Een emotionele Franse commentator sloeg zijn mediadesk nog net niet in stukken toen arbiter William Collum aanvankelijk een bodycheck van Lisandro Martínez onbestraft liet. VAR Christopher Kavanagh greep echter in en riep de scheids naar het scherm. De bal ging alsnog op de stip. De strafschop van Yusuf Yazici was vervolgens volstrekt onhoudbaar: 1-1.

Neres deed alle Ajacieden vervolgens alsnog een belachelijk groot plezier door twee minuten voor tijd – op randje buitenspel – de 2-1 achter Maignan te koppen. De aangever: Brobbey. De jongeling kopte een voorzet van Tadic handig door. Daarmee was het verzet van 'Les Dogues' gebroken. Opluchting, dikke, dikke opluchting, want allemachtig, wat was het spannend.

Haller scoort tóch vinkje
Het verhaal rond Sébastien Haller en de vergeten vinkjes is bekend. De aanvaller meldde zich tien minuutjes voor de aftrap op de tribune. Mondkapje voor, muts op en kaartje om de nek. Vervolgens zocht hij zijn stoeltje uit. Eentje voorzien van een sticker met een – ja, sorry – groen vinkje... En dit is niet eens een slechte grap.

Nu op naar zondag, 14.30 uur. Dan staat de volgende topwedstrijd op de rol. De knop moet alweer om, al ‘mogen’ de spelers altijd 24 uur genieten na een goed resultaat. De voetbalkalender wacht op niemand en de focus moet nu dus vol op PSV-uit. Zin in!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >