Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag ziet vooral bij jonge spelers dat ‘de tank even leeg is’

Ajax sloot 2021 af met een riante 5-0-zege op Fortuna Sittard. Het stemde Erik ten Hag tot tevredenheid, maar de winterstop komt voor sommige spelers ook als geroepen. De feestdagen en het trainingskamp in Portugal moeten iedereen fris krijgen om bij de hervatting van de eredivisie te kunnen knallen.

23 december 2021 - 09:26
Gravenberch 1200
Gravenberch moet nodig aan de oplader. © De Brouwer

En dat laatste is nodig, want met FC Utrecht-uit en PSV-uit is de herstart qua zware opponenten stevig. Fortuna Sittard was duidelijk geen zware klus. Ten Hag stelde tegen de Limburgers een gretig Ajax te hebben gezien en sprak over een goede afsluiting van kalenderjaar 2021.

“Het was een buitengewoon goed jaar voor Ajax. We kwamen ver in de Europa League, wonnen de landstitel en de KNVB-beker en zijn tot dusver heel succesvol in de Champions League. In de eredivisie hadden we nu natuurlijk liever het stuur in handen gehad. We moeten alles winnen in 2022 en dan komt het – gezien de positie waar we staan – goed. Daar maken we tijdens de winterstop de tank voor vol, zodat we met verse energie aan het nieuwe jaar beginnen.”

Die nieuwe energie is volgens de oefenmeester broodnodig, want veelal jonge spelers moeten écht even aan de oplader. Het was mede de reden waarom Ten Hag ervoor koos om Ryan Gravenberch tegen Fortuna voortijdig naar de kant te halen. De negentienjarige is een van de spelers die een tikje in het rood zit.

“Er waren meerdere redenen voor die wissel,” legde Ten Hag desgevraagd uit. “Hij had wat klachten. Die had hij tijdens de klassieker ook al. Aan het einde van een lang jaar is bij een aantal spelers de tank toch aardig leeggeraakt. Vooral bij jonge spelers. Ze speelden heel veel wedstrijden en reisden ook heel veel met alle interlandverplichtingen. Daar is Ryan er één van. Bij hem en ook bij anderen moeten we de tank volgooien. Dat is nodig om volgend kalenderjaar weer te verbeteren en om die frisheid weer te hebben.”

Aanbevolen
Ten Hag: ‘Voor Afrika Cup moet je fit zijn, dat is Kudus absolúút niet’

Frisheid die hard nodig is, want Ajax krijgt in de eredivisie niks gratis. PSV en Feyenoord blijken serieuze competitie, zeker als de Ajacieden het te vaak op halve kracht willen klaarspelen. Precies daardoor werden de laatste al te veel punten gemorst.

Ten Hag: “We hebben stevige concurrentie en we kunnen weinig laten liggen in deze competitie. Dat moeten we ons goed beseffen in 2022. Vooral in thuisduels lieten we het een aantal keer afweten en dat had ook met houding te maken. Dát mag ons echt niet meer gebeuren. Tegen Fortuna was de gretigheid er vanaf het begin. Dat heb je ook nodig tegen ploegen die compact staan en de boel dichttimmeren. Dan moet je de openingen vinden en daar moet je in investeren. De wil tonen en daar gaan waar het pijn doet.”

“Ik denk dat we goed aan het duel met Fortuna begonnen. We pakten meteen het initiatief en stichtten direct doelgevaar. Toch hadden we de restverdediging niet helemaal op orde. Fortuna kwam er in de openingsfase een aantal keer gevaarlijk uit, maar we kregen al snel in de gaten hoe we dat moesten oplossen. Vervolgens was het eigenlijk alleen maar Ajax wat de klok sloeg. We maakten heel snel twee goals en toen duurde het wel heel lang voordat die derde viel. In de slotfase vielen nog twee treffers. Ik ben tevreden.”

De Ajacieden halen nu even de voeten van het gaspedaal voor de feestdagen en stappen maandag 3 januari in het vliegtuig naar Portugal. Daar belegt Ajax een trainingskamp tot en met zaterdag 8 januari. De selectie verblijft in Quinto de Lago, waar de spelers zich voorbereiden op de hervatting van de eredivisie.

Aanbevolen
Geëmotioneerde Rensch wil weer ‘de oude Devyne’ worden

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >