Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op terwijl gifloos Ajax punten verspeelt tegen Go Ahead Eagles

Ajax mag dan hoge ogen gooien in de Champions League, in de eigen eredivisie lijkt de urgentie vaak ver te zoeken. De Ajacieden konden zich ook thuis tegen Go Ahead Eagles niet opladen en dat resulteerde meteen in een uitermate pijnlijk 0-0-gelijkspel. Wat ons opviel, lees je hieronder.

07 november 2021 - 21:53
Ajagae 1200
Oh Ajax, oh Ajax... © Pro Shots

Klaassen en Kudus starten
Ten Hag gunde Davy Klaassen een basisplek en dus zagen we de middenvelder met de borst vooruit het veld opdraven voor de warming-up. Hij duwde Dusan Tadic en zijn cojones nog net niet aan de kant om als eerste op het veld te zijn. Steven Berghuis deed nog wel mee met de warming-up, maar bleek wegens fysieke ongemakken tóch niet beschikbaar.

Over Klaassen: het enthousiasme spuit eigenlijk altijd uit de oren van de Ajacied, al verliep de wedstrijd totáál niet zoals hij had gewild. Ook Mohammed Kudus mocht starten, waardoor Ryan Gravenberch een keertje langs de kant bleef. Ten Hag liet vooraf weten dat hij met Klaassen en Kudus ‘twee lopende nummers tien’ wilde zien.

Waar is de urgentie bij gifloos Ajax?
De trainer ziet eveneens graag dat zijn Ajacieden stappen maken op het gebied van mentaliteit. Juist tegen de op papier kleinere clubs moet de ploeg vanaf het eerste fluitsignaal ‘aan staan’. Tegen de Trots aan de IJssel leken de spelers dat toch weer niet te kunnen opbrengen. Ajax domineerde wel, maar zonder te blaffen of te grommen. Laat staan te bijten. Het was lauw.

Een reclame van matrasboer MLine op het scorebord was toepasselijk: sleep well, move better. De Arena schrok pas na een halfuur wakker, toen Tadic het eerste schot op doel loste. Doelman Warner Hahn bracht echter redding. Wellicht is het een idee om de Champions League-hymne voortaan te draaien, vlak voor de aftrap. Het is en blijft voer voor psychologen.

Ten Hag en publiek grijpen in, maar zonder resultaat
Ajax bleef ook na rust een schim van zichzelf. Het bleef ploeteren en breien. Gezapigheid troef. Na een uur greep Ten Hag in. Hij haalde Kudus en Álvarez naar de kant en bracht Gravenberch en Mohamed Daramy. Met vier aanvallers ging ook het publiek in de Arena er meer achter staan en dat was hard nodig ook.

Go Ahead werd echter niet zenuwachtig van de doelpogingen die volgden van achtereenvolgens Gravenberch, Lisandro Martínez en Daramy. Klaassen kwam nog het meest dichtbij een treffer, maar vond de paal op zijn weg. Zijn latere vervanger Danilo verzuimde vervolgens bij zijn allereerste balcontact te scoren. De wanhoop straalde van de spelers af. Het was allemaal 'to little, to late'. Het lukte het tandeloze Ajax simpelweg niet om een doelpunt te maken. Daarmee ziet het PSV qua punten op gelijke hoogte komen. Ajax blijft koploper op doelsaldo.

Warm onthaal voor De Ligt
Het was vorig seizoen onmogelijk om waardig afscheid te nemen van vertrokken helden uit seizoen 2018/2019. Dit had alles te maken met de drukke voetbalkalender én alle corona-ellende. Een inhaalslag is echter volop gaande. Lasse Schöne kreeg al eerder zijn momentje met de supporters en Matthijs de Ligt werd voorafgaand aan Ajax - Kowet in het zonnetje gezet.

Het is fijn dat de speler van Juventus na meer dan twee jaar afscheid kon nemen van ‘zijn’ publiek. De verdediger kwam als negenjarig jochie binnen bij Ajax, doorliep de hele jeugdopleiding in Amsterdam, werd de jongste aanvoerder ooit, leidde zijn club naar het winnen van de dubbel en vertrok als hele grote meneer.

Marc Overmars sprak mooie woorden: “Prachtig om je hier weer te zien. Je bent altijd welkom als kind van de club. We zijn trots op je. Je had zo’n bewijsdrang. Je bent een van de meest fantastische aanvoerders waarmee we ooit speelden.”

Vanzelfsprekend nam De Ligt de microfoon ook kort ter hand: “Het is fantastisch hier te zijn,” aldus de verdediger, die uit de doeken deed hoe zijn ploeggenoten bij Juventus reageren op de huidige resultaten van Ajax in Europa. “Je beseft dan wat een bijzondere club Ajax is. ’Wat nemen ze daar allemaal’, vragen mijn ploeggenoten zich af. Niemand in Europa speelt graag tegen Ajax, dat kan ik jullie wel meegeven. Tot snel!”

Een luid applaus kletterde van de tribunes en De Ligt werd hartelijk toegezongen. Uiteraard ging hij niet met lege handen terug naar Turijn. Uit handen van SV Ajax-directeur Fabian Nagtzaam ontving hij de traditionele afscheidslijst, die we maken voor alle spelers die afscheid nemen.

Dik fluitconcert voor Onana
Andre Onana kon daarentegen niet rekenen op warm welkom. Integendeel. De ‘plaspilkeeper’ keerde na negen maanden terug in de Johan Cruijff Arena. Een hels fluitconcert bleef uit nadat hij zich met eerste keeper Remko Pasveer op het veld liet zien voor de warming-up, maar het leek er wel op alsof de dj van dienst het volume van de muziek extra opendraaide om zaken te overstemmen.

Dat onthaal was geen verrassing. Met zijn ‘stank-voor-dank-houding’ kan de doelman bij veel Ajacieden de boom in. Toen stadionspeaker Rob van Rossum zijn naam voordroeg, was vervolgens wél een dik fluitconcert hoorbaar. De goalie krijgt zijn heldenstatus in Amsterdam never nooit meer terug. Toch is het maar goed dat Erik ten Hag – in geval van nood – gebruik kan maken van de uitstekende doelman die Onana wel gewoon is.

Lege stoeltjes
We verwachten altijd dat Ajax ook volle bak geeft tegen ‘de kleintjes’, maar thuis tegen Go Ahead Eagles bleven best veel rode stoeltjes leeg. Het heeft vast te maken met zondagavond 20.00 uur. Het is ook zeker een tijdstip waar wij als Supportersvereniging Ajax verre blij van worden. We vinden het zelfs he-le-maal niks. Aan de andere kant: hoe ramvol had de Arena gezeten als de tegenstander PSV of Feyenoord had geheten? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. De spelers hadden dan vast ook beter hun best gedaan.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >