Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl zeer slordig Ajax alsnog goede zaken doet!

Pfoe, het kan ook nooit een keertje normaal hè! Nee hoor, ook nu weer niet. Het is bij Ajax altijd gedoe, halfhalf en het beste ervan hopen als er goede zaken kunnen worden gedaan. Opnieuw moest de noodknop worden ingedrukt. Toen verscheen reddende engel Klaas Jan Huntelaar om alsnog voor de verdiende overwinning te zorgen. En dus werd er alsnog gewonnen (1-3) van FC Twente.

14 januari 2021 - 22:00
Dingentweajacar
Haller en Huntelaar zijn nu al goud waard voor Ajax! © Pro Shots

Goede zaken? Slordig spel…
We weten het hè… Als Ajax een keertje goede zaken kan doen omdat de concurrentie punten heeft verspeeld, zit je vervolgens zelf ook flink te billenknijpen. Nou, Twente-uit vormde helaas geen uitzondering op de regel. Het was tot het einde toe spannend en ondanks een vroege voorsprong had het allemaal zomaar verkeerd kunnen aflopen.

De Ajacieden schoten weliswaar uit de startblokken, waarmee je gedrevenheid en scherpte zou veronderstellen, maar dan werd je toch echt op het verkeerde been gezet. Ajax speelde wel aardig, maar niet groots. Tegen een subtopper als Twente wordt meer gevraagd, maar leveren? Ho maar.

We tikken dit niet om te zeuren of negatief te doen, maar gewoon omdat je zo graag hoopt dat Ajax eens precies doet wat je niet verwacht: scoren, toeslaan en uitlopen. Het kwam uiteindelijk goed, maar vraag niet hoe. Het fijne gevolg is wel dat Ajax zondag als koploper begint aan de klassieker, met drie punten voorsprong op de nummer twee. Want ja, Feyenoord deelt na deze midweekse speelronde de tweede plaats. Met Vitesse. PSV volgt op vier punten, AZ staat er zeven achter.

Eerste glimpen van Haller
Het duurde iets langer dan tegen PSV, maar ach, wat geeft het? Dit doelpunt telde wel en dus was de eerste van Sébastien Haller een feit! Op kenmerkende wijze, hopen we over een tijdje te kunnen zeggen. De Ivoriaan zette zijn hoofd tegen een indraaiende bal van Antony en liet de keeper kansloos. Precies zoals het we het graag zien!

Haller deed wel meer dingen precies zoals we het graag zien. De nieuwe aanvalsleider liet eens te meer zien dat Ajax veel plezier aan hem kan beleven, maar dan moeten de overige tien van het elftal nog wel eventjes leren hoe je de nieuwe spits precies bedient. Het was af en toe nog eventjes wennen.

Dan zag je een bal in de diepte worden gespeeld, terwijl Haller ‘m in de voeten wilde. Of precies andersom. Maar dat zijn van die kleine dingetjes… die komen wel in orde! Het is vervolgens aan Haller om te leveren, maar afgaande op de eerste tekenen? Alle seinen springen op groen. Aangeven of afmaken lijkt daarbij niet uit te maken.

Als bewijsstukken presenteren we na een assist nu dus ook een doelpunt. En kreeg Quincy Promes de bal ook niet op een presenteerblaadje? Laat ook maar, want de tweede assist was op het allerbelangrijkste moment alsnog een feit. Haller kopte de bal in de negentigste minuut voor de voeten van invaller Huntelaar, die niet wist hoe snel hij moest toeslaan. Voor de zekerheid deed Huntelaar het zelfs een tweede keer.

We willen de achtste assist van Antony nog eventjes apart benoemen. Durft er nog iemand het label ‘miskoop’ op de Braziliaan te plakken? Marco van Basten misschien?

Overigens leek de rechtsvoor een wat bozige indruk te maken rondom zijn wissel. Hij werd zo’n twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald, waarna Zakaria Labyad de positie van rechtsbuiten bevolkte. Niet bepaald Labyads natuurlijke habitat, waarna er over rechts weinig gevaar meer kwam. Alhoewel, het was nota bene Davy Klaassen die vanaf rechtsvoor de beslissing forceerde.

Pap in de benen?
Waar hadden de Ajacieden last van in de Grolsch Veste? We zijn er oprecht benieuwd naar. Keer op keer werden er slappe rollertjes afgevuurd, waardoor een kansrijke positie niet kon worden gebruikt om een doelpunt te maken. Het gebeurde niet één keer. Niet twee keer. Ook niet drie keer. Nee, tot vier keer toe dachten we: geef die bal eens vaart mee!

Promes aaide de bal tot twee keer toe, terwijl een beetje venijn prima zou kunnen helpen om de keeper te verschalken. Je kunt het zelfs beschouwen als een minimale vereiste. Ook Dusan Tadic en Antony waren te lief, waardoor Joël Drommel weinig moeite hoefde te doen om zijn lichaam achter de bal te krijgen. En de kans dus verkeken was.

Zonde. Heel erg zonde. Want door de bal wel met vuur op doel te schieten, kun je het jezelf veel gemakkelijker maken. En dat is toch wat we graag willen bij Ajax? Heren, schiet eens met scherp! Op die manier kun je na verloop van tijd wel gas terugnemen met het oog op het drukke speelschema, want dit was spelen met vuur.

En spelen met vuur zagen we tijdens Willem II-uit (1-1) al eens verkeerd aflopen. Eventjes leek de gelijkmaker van Twente al vlak na rust te komen, maar daar stak de VAR een stokje voor. Was-ie maar goedgekeurd…? Och ja, nu ging het in de 84ste minuut mis door toedoen van Julio Pleguezuelo, die profiteerde van geklungel van Ryan Gravenberch bij de tweede paal.

Schuurs geslachtofferd
Hij mag niet lachen en er was in de Grolsch Veste voor Perr Schuurs ook weinig reden om zijn mondhoeken te laten krullen. De verdediger werd ouderwets geslachtofferd. De centrale verdediger moest zijn plekje afstaan aan ‘Justin Timber’, zoals hij in de voorbeschouwing door ESPN werd genoemd. Jurriën! Nou, Timber maakte heus naam voor zichzelf, hoor.

Ook Timber deed misschien niet alles goed en liet weleens een steekje vallen, maar hoeveel steekjes mag een centrale verdediger van Ajax laten vallen? Dat is de grote vraag, nu we het al tijden hebben over de leercurve van Schuurs. Die leercurve verloopt grillig, met vallen en opstaan. Ook met het maken van de nodige fouten. Een tikje te veel fouten wellicht, naar de smaak van Erik ten Hag.

Was na PSV-thuis de maat vol? Het lijkt erop. De trainer gaf aan te kiezen voor zijn sterkst mogelijke opstelling en dat was met de snelle en wendbare Timber centraal achterin, naast Daley Blind. En met Schuurs op de bank. Het was een wake-upcall voor Schuurs en het zal ons benieuwen hoe hij met deze tegenvaller omgaat. Perr moest al vlot laten zien hoe het zit in zijn bovenkamer, want na een uurtje moest-ie er alsnog in voor Timber, die na een tijdje niet spelen afhaakte vanwege een krampaanval.

Overigens logen de slippertjes van Blind er ook niet om, maar al die slippertjes bleven zonder gevolgen. Dat is iets waar Schuurs alleen maar van kan dromen. En het deed ons een beetje vrezen, want vroeg of laat wordt ook zo’n foutje van Blind natuurlijk afgestraft.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >