Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax met B-ploeg AZ knipt en scheert

Het is Ajax gelukt het abonnement van AZ op een kwartfinaleplaats in het KNVB-bekertoernooi na negen seizoenen stop te zetten. Retteketet. Een verrassend gretige, frivole en scherpe ‘B-ploeg’ won met 0-1 en dat geeft de burger frisse moed. Dit betekent dat Ajax kwartet heeft qua goede resultaten in de maand van de waarheid.

20 januari 2021 - 22:51
Azajabekerverslagcar
Het juichen van Labyad en Promes even later is veelbesproken. © Pro Shots

Veel gemor over opstelling
Zijn Ajaxsupporters een stelletje verwende nesten, worden er te hoge eisen aan het veldspel gesteld of moeten we simpelweg de goede resultaten beter leren waarderen? Er ontspon zich in aanloop naar AZ - Ajax en het horen van de vermoedelijke opstelling een interessante, vrij inhoudelijke discussie op Twitter. Het negativisme was vast een gevolg van de klassieker, die het aangluren amper waard was.

Aangezien de acht wijzigingen in de opstelling al vroeg uitlekten, werd voor het ergste gevreesd. Plots waren we bang voor AZ, deugde er helemaal niets van de B-keus en moesten we deze KNVB-bekerwedstrijd maar schriftelijk afdoen. Zo erg bleek het gelukkig allemaal niet. Verre van zelfs. Er stond een vrij gretig, scherp en misschien zelfs wat getergd Ajax aan de aftrap.

“We hebben een heel goede bank,” kondigde Erik ten Hag aan. De trainer heeft het gelijk aan zijn zijde. Voorlopig althans, want na een zondagse tegenvaller – spel of resultaat, dat maakt niet eens uit – kan het weer anders zijn. Maar dan ook echt compleet anders. Lang leve het emotievolle bestaan van een emo-Ajacied!

Tussendoor roept er iemand trouwens heel hard ‘retteketet’.

Wel of geen VAR, het is nooit goed
Het hangt soms op kleine dingetjes in een wedstrijd. En het lijkt wel alsof dit al helemaal geldt voor bekerwedstrijden. Had AZ een penalty moeten krijgen na een wat lompe ingreep van Edson Álvarez en wat zou de VAR vinden van de bijrol van David Neres bij de 0-1? Het is als, als, als. Maar toch. Neres stond inderdaad buitenspel terwijl Jurgen Ekkelenkamp het doel onder vuur nam.

Nu gebeurde er nogal veel, vanaf het moment dat Ekkelenkamp de bal afvuurde. Marco Bizot kreeg de bal niet onder controle, Neres stak een voet uit en noopte Timo Letschert tot ingrijpen. Daarna kreeg Quincy Promes het voor elkaar opnieuw teleur te stellen, waarna Zakaria Labyad dan toch de ban brak.

Op het moment zelf protesteerde geen enkele AZ’er, maar we weten dat de Alkmaarders een gang naar de rechter niet bepaald schuwen. Misschien wordt er de komende tijd nog wel achter wat ruggen om gekonkeld. Wat hadden we er andersom van gevonden? Nou, waarschijnlijk dat sprake was van hinderlijk buitenspel.

Zo zie je maar, we kunnen eigenlijk niet zonder VAR. Maar mét VAR betekent ook niet altijd een garantie op succes. Dit werd in de tweede helft nog maar eens bewezen toen Myron Boadu de Ajaxdefensie te slim af was en ab-so-luut geen buitenspel stond. Meters niet…

Oh ja, ondertussen roept er weer iemand heel hard ‘retteketet!’

Labyad en Promes vieren doelpunt plus ‘freshe coupe’
Diverse Ajacieden reageerden gretig en scherp op de gebeurtenissen die samen voor de 0-1 zorgden. Weet je wat ook scherp oogt? De lijntjes rondom de oren. Want zeg nu zelf: de heertjes zijn getooid met een zeer moderne coiffure. Van enige uitgroei is geen sprake. Dit kan zomaar eens te danken zijn aan een illegaal bezoekje van of aan de kapper. Je ziet dit overigens niet alleen bij Ajacieden, maar bij zo’n beetje iedere voetballer die dankzij een uitzondering van politiek Den Haag tenminste seizoen 2020/2021 kunnen vervolgen.

Stom genoeg was één van de kappers zo onhandig om beelden online te zetten van de ontvangst van onder meer Labyad, Promes en Andre Onana. Het is niet precies hoe ‘vers’ deze beelden zijn, maar feit is dus dat zo’n beetje iedere voetballer – en dus ook dit trio – strak gekapt op het veld verschijnt. Grote kans dat dit verhaal nog een staartje krijgt, al is het maar omdat Labyad en Promes meenden te moeten reageren na de 0-1.

Er werden ‘kappersgebaren’ gemaakt. Promes nam de rol van kapper op zich, Labyad die van klant. ‘Kappersgebaren’ maak je wellicht zelf ook wel eens, als je Hints of zo speelt en een spelletje probeert te winnen, maar deze Ajacieden maakten een heus statement. Tenzij de heren met een goed verhaal komen, is die hele juichactie natuurlijk op z’n zachtst gezegd nogal ongelukkig. Uitgerekend op de dag dat er ook nog eens een avondklok werd aangekondigd… Het heeft nul zin om bijdehand te gaan lopen doen.

Over bijdehand gesproken. Ook na de 0-1 wordt er weer ‘retteketet’ getoeterd. Het begint op onze zenuwen te werken…

Martínez doet het leuk centraal achterin
Zoals gezegd zagen we Ajax enthousiast, gretig en leuk voetballen. De wedstrijd was in z’n algemeen misschien wat slordig en we hebben AZ wel eens overtuigender zien aanvallen, maar toch. Weet je van wie we hebben staan genieten? Van Lisandro Martínez! Vorig seizoen werd de Argentijn als eerste op het formulier geschreven, dit seizoen als laatste…

Dit terwijl Martínez telkens een heel aardig duo vormt als hij aan Perr Schuurs wordt gekoppeld. Het biedt ook de mogelijkheid om te schuiven met Daley Blind of hem zo soms eens te wisselen, zeker als Ajax o zo’n slecht speelschema heeft. Wij zijn er nog niet uit of de selectie van te smal of breed genoeg is, maar juist Martínez is zo’n speler die in dit opzicht het verschil kan maken.

Je zou daarom denken: maak vaker gebruik van Martínez! Natuurlijk maakte ook de b-keus wel eens een foutje en gaf hij een bal weg – één keertje profiteerde Boadu zelfs bijna – maar over het algemeen toonde de verdediger zich zeer betrouwbaar en dat is precies het type-speler dat Ajax in deze fase van het seizoen er prima bij kan hebben. Gebruik ‘m dan ook.

Overigens had dit stukje ook best over Edson Álvarez kunnen gaan. Maar we kozen voor Martínez, simpelweg omdat hij vaker positief opvalt in Ajaxshirt.

Oh ja, iemand nog iets van die Alkmaarse schreeuwlelijk gehoord? Met je retteketet…

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >