Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt ons op terwijl Ajax maar nipt een ouderwets ‘Ajaxje’ afwendt!

Ajax is donderdag geen kampioen geworden. Verre van zelfs… Maar door met 3-1 te winnen van Willem II heeft het er misschien wel voor gezorgd dat andere clubs (definitief) geen kampioen worden. De Ajacieden deden goede zaken, al kan na superzondag alles alweer anders zijn.

28 januari 2021 - 22:53
Verslagajawilcar
Het moest van diep komen bij de Ajacieden. Heel diep... © Pro Shots

Dagkoersen
Voor het eerst dit seizoen is Ajax vier punten los. En het vierde punt is dan niet het doelsaldo. Nee, we praten echt over vier punten. De Ajacieden deden – uiteindelijk of juist een groot deel van de wedstrijd, net hoe je het bekijkt – precies wat we verwachten. Met dank aan Brobbey werd een ouderwets Ajaxje voorkomen en wel geprofiteerd van het morsen van de concurrentie.

Maar laten we alsjeblieft niet te hard van stapel lopen. De competitie is nog steeds pas halverwege… Oké, iets verder. Maar jullie snappen wat we bedoelen. De stand in de eredivisie is een beetje als de koers van de Bitcoin. Die schommelt de laatste weken alle kanten op. Je weet vandaag niet wat je morgen krijgt. Dat geldt ook voor de stand van zaken in de eredivisie.

En als je bedenkt hoe slecht Ajax tegen Willem II voor de dag kwam, kan zondag, na superzondag met Feyenoord - PSV en AZ - Ajax, de boel weer compleet anders zijn.

Zo hebben de zenuwen van de Ajacieden het maar wat zwaar, tijdens de maand van de waarheid. Supporters van andere clubs merken wel eens op dat Ajacieden het maar gemakkelijk hebben, omdat Ajax toch wel wint, maar zo voelt het echt niet, hoor.

Wist je trouwens dat februari onderhand net zo goed een maand van de waarheid wordt…? Het kan echt nog alle kanten op. Alle kanten!

Middenveld marcheert maar niet
Puzzelen is een serieuze bezigheid in coronatijden en ook Erik ten Hag is bezig aan een stevige Ravensburger. De randjes liggen inmiddels, ook al begon Dusan Tadic een keertje op de bank, maar de stukjes die het middenrif moeten vormen, liggen nog altijd op een flinke hoop. Dit keer werd Edson Álvarez uit de stapel geplukt als controleur, met Davy Klaassen in zijn oude en vertrouwde offensieve rol.

Helaas bleek dat ook de oplossing niet voor swingend spel. Dat kwam trouwens niet door de Mexicaan, die een heel behoorlijke wedstrijd afwerkte en min of meer deed waarvoor hij stond opgesteld. Het was misschien niet altijd even gepolijst, maar je kon wel van Álvarez op aan. Dit in tegenstelling tot Klaassen.

Ja, Klaassen brak in de 51ste minuut nog wel de ban door op fraaie wijze de 1-0 te maken, maar dit is typisch zo’n potje waarbij de samenvatting een heel ander beeld oplevert dan de volle negentig minuten. Klaassen heeft het al een tijdje niet. Hij grossiert in balverlies. Het was zelfs zo erg dat-ie er zelf gek van werd. We hoorden Davy een kreet van onbegrip slaken na weer een pass – de bal ging slechts in de richting van Antony… – die niet aankwam.

Extra bult Tagliafico
Het is eigenlijk een klein wonder dat Tagliafico nooit serieus geblesseerd raakt. De kleine strijder uit Argentinië beukt, kleunt en strijdt dat het een lieve lust is. Hoeveel littekens zal hij al hebben verzameld in de loop der jaren? We hebben Nicooo gezien met een tulband om, met een badmuts op en niet zelden vloeit er bloed.

Bloed, zweet en tranen kwamen ook voorbij tijdens Willem II-thuis. En de tranen betroffen slechts het moment waarop hij definitief niet verder kon, na een kleine zeventig minuten. Toen kreeg Nicooo te veel last van een grote bult op zijn jukbeen, dus vlak onder zijn oog, opgelopen bij een pittige botsing met Vangelis Pavlidis. Er moest een zak ijs aan te pas komen om de zwelling nog een beetje in te perken.

Alsof er niets aan de hand was, kopte Nicooo een minuut later bij zijn eerste actie nadien een bal terug op Andre Onana. Die mentaliteit kenmerkt de linksback en hadden we ook maar iets van die strijdlust bij de andere Ajacieden gezien, want het was o zo gezapig op zomaar een januari-donderdag in de Johan Cruijff Arena. Onvoorstelbaar eigenlijk, als de landstitel wel degelijk op het spel staat…

Brobbey doet wat Huntelaar deed!
Scoren met zo’n beetje je eerste balcontact? Klaas Jan Huntelaar deed het uit tegen FC Twente, Brobbey doet het thuis tegen Willem II! Oké, we smokkelen een heel klein beetje, want de stormram van dienst legde ook al een balletje breed richting linkerflank, maar voor het verhaal is dit natuurlijk veel mooier.

Voor de tweede keer in de maand van de waarheid heeft Ajax baat bij plan B. En voor de tweede keer gebeurde het bijna dat de late invaller zelfs twee keer scoorde. Dat was te mooi om waar te zijn, maar voor nu is het ongelijk van de criticasters van het vertrek van, de overigens geblesseerde, Huntelaar naar Schalke 04 bewezen door de clubleiding.

Het doet alles bij elkaar een klein beetje denken aan de ontsnapping tegen PEC Zwolle, in het mooie voorjaar van 2019. Die inhaalwedstrijd was toen ook zo’n tussendoortje dat weinig smaakvol bleek. Toen ontsnapte Ajax dankzij Daley Blind en Noa Lang, die ons nu stiekem gek maakt door het zo leuk te doen bij Club Brugge.

Dit keer was Brobbey de redder van de avond! Ook door de rollen om te draaien en zelfs nog een assist te leveren op Tadic, die de eindstand op 3-1 bepaalde.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >