Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Sparta – Ajax

Het lange wachten is voorbij! Ajax trapt zondagmiddag op bezoek bij Sparta ein-de-lijk het nieuwe eredivisieseizoen af. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hoog tijd om ter voorbereiding op de competitiestart nog drie belangrijke dingen in je oren te knopen!

12 september 2020 - 14:44
Dingenspaaja800
Promes maakte vorig seizoen uit bij Sparta zijn eerste doelpunt in dienst van Ajax. © Pro Shots

Na 190 dagen mogen we eindelijk weer!
Een half jaar, zolang hebben we moeten wachten op een officieel duel van Ajax. Het is zondagmiddag liefst 190 (!) dagen geleden dat de regerend landskampioen zijn laatste wedstrijd in de eredivisie speelde. Maar dit weekeinde is het zover, de bal gaat eindelijk weer rollen! Alles is weliswaar anders dan we zijn gewend, maar we hebben tenminste weer wat om naar uit te kijken.

Een interessant feitje bij de start van het nieuwe seizoen: PSV is vanaf nu de ploeg met de meeste duels in de eredivisie ooit. En het is maar de vraag of Ajax dat record ooit nog gaat evenaren of verbreken. Hoe dat kan? Nou, de Eindhovenaren speelden vorig seizoen een extra potje ten opzichte van Ajax voordat de boel werd stilgelegd.

PSV stond sinds de start van de eredivisie in 1956 altijd gelijk met Ajax en Feyenoord, maar aangezien zowel de Amsterdammers als Rotterdammers een wedstrijd minder speelden in 2019/2020, gaat de lampenclub nu dus aan kop met 2152 duels.

Al drie jaar geen volle buit tijdens seizoensopener
We willen niets liever dan met een flinke dosis vertrouwen vooruitblikken op het openingsduel met Sparta, maar feit is nou eenmaal dat Ajax de laatste drie jaar geen driepunter heeft gescoord tijdens de seizoensopener… 

Er werd in het seizoen 2017/2018 uit bij Heracles verloren (2-1) en het jaar daarop ging het wederom mis tegen de club uit Almelo, al hoewel er toen in de laatste minuut nog wel een punt uit het vuur werd gesleept (1-1). Ook vorig seizoen bleef Ajax steken op een gelijkspel tijdens de openingspartij, dit keer op bezoek bij Vitesse (2-2).

De laatste keer dat de volle buit werd gepakt tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen was in 2016/2017 op bezoek bij… jawel, Sparta! De ploeg van toenmalig trainer Peter Bosz won destijds met 3-1.

Het is sowieso zaak om zondagmiddag een verliespartij zien te voorkomen. Niet alleen omdat ieder puntverlies de ploeg van Erik ten Hag duur kan komen te staan, maar ook omdat Ajax nog nooit kampioen werd na een verloren wedstrijd in de eerste speelronde. De opdracht is dus duidelijk: winnen!

Broedermoord bij de familie Gravenberch
Sparta – Ajax heeft voor twee spelers een extra speciale lading. We hebben het over de gebroeders Gravenberch. Danzell (26) en Ryan (18) zijn normaal gesproken goede vrienden, maar dat is zondagmiddag na het eerste fluitsignaal wel anders. “Tot 14:29 uur ben ik z'n broer, daarna is het oorlog,” aldus de oudste van het stel.

Het is voor het eerst dat de twee broers tegenover elkaar staan in een officieel duel. Broedermoord, zo noemt Ryan het. “Als ik Danzell op het veld tegenkom, pak ik hem gewoon aan. Zelfs als hij dan geblesseerd raakt. Tegen Perr zeg ik ook dat hij er lekker kort bovenop moet zitten,” grapt de Ajacied.

Sparta en Ajax trappen zondagmiddag om 14.30 uur af op Het Kasteel.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >