Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax won precies 120 jaar geleden zijn eerste officiële wedstrijd

Het kan zijn dat de namen Cor Kist, Ro Dijkstra en Hein Brockmann niet gelijk een belletje bij je doen rinkelen, maar deze dapp're strijders stonden vandaag precies 120 jaar geleden aan de aftrap van Ajax’ allereerste officiële wedstrijd.

29 september 2020 - 07:07
Ajax 1 1200
Dapp're strijders, fier en koen! © Ajax Images

Natuurlijk, een beetje Ajaxsupporter weet dat de club is opgericht op 18 maart 1900. In café Oost-Indië, aan het begin van de Kalverstraat bij de Dam, waren de heren Floris Stempel, Han Dade en Carl Bruno Reeser hiervoor verantwoordelijk.

Tja, en als je een officiële club bent geworden, dan schrijf je je in voor de competitie. “Das logisch”, zou een groot Ajacied later zeggen. Uiteraard begon Ajax op het laagst denkbare niveau: de Tweede Klasse B van de Amsterdamsche Voetbalbond.

Ajax speelde op 29 september 1900 zijn allereerste officiële wedstrijd, op bezoek bij DOSB. Al moeten we er eerlijkheidshalve bij zeggen dat er ook geluiden zijn dat het een dag later was. Helemaal eenduidigheid daarover bestaat niet, maar bovengenoemde datum wordt het vaakst aangehouden.

Hoe dan ook, Ajax begon direct met een zege! Het werd 1-2 voor de Godenzonen aan de Amsteldijk in Amsterdam. De mannen die destijds aan de start stonden: Cor Kist, Bernard Harbord, Ro Dijkstra, Chris Holst, Hein Brockmann, C.G. Hertel, Frans Pasteuning, Hermann Stallmann, J.B. Geisler, H. Martaré en Ad van der Laan.

De eerste thuispot, drie weken later, ging verloren. Het derde elftal, dat ook in Amsterdam-Noord speelde, was met 2-3 te sterk. Een week later speelde Ajax met 3-3 gelijk in de terugwedstrijd tegen DOSB. Nadat bleek dat DOSB-speler Meyboom niet speelgerechtigd was, wijzigde de bond de uitslag echter in een 6-0-zege voor Ajax.

Uiteindelijk won Ajax vijf van de zes wedstrijden die de eerste competitie klein was. Het bleek niet genoeg voor een titel. Volharding had eveneens tien punten verzameld, maar kon het kampioenschap vieren door een beter doelsaldo.

De kop was eraf voor Ajax en de prijzenkast zou weldra snel vol raken. Daar weten we inmiddels alles van!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >