Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Veel Ajacieden hebben antistoffen tegen corona in hun bloed

Het moment is daar: coronanieuws over Ajax. Het nieuws is best heftig als je kijkt naar aantallen, maar we hoeven ook weer niet direct in paniekmodus te schieten. Wat is er aan de hand? Ongeveer dertien Ajacieden, verdeeld tussen spelers en staf, hebben antistoffen tegen corona in hun bloed.

05 augustus 2020 - 09:15
coronabijajaxcar
Feit is dat een deel van de selectie antistoffen tegen corona heeft. © Pro Shots

Er zijn in juni bloedtests afgenomen bij spelers van het eerste elftal, Jong Ajax plus de staf. Bij dertien van de in totaal negentig geteste personen zijn antistoffen aangetroffen in hun bloed. Ajax bevestigt het nieuws, al houdt de club zich op de vlakte over namen en aantallen.

“Het klopt dat een aantal spelers en stafleden het coronavirus heeft gehad. Ik wil benadrukken dat er op het moment niemand corona heeft,” aldus een woordvoerder van Ajax tegen De Telegraaf. In tegenstelling tot Feyenoord kiest Ajax ervoor om spelers uitgebreid te testen. Dit kan vanwege samenwerking met het Universitair Medisch Centrum, voorheen AMC.

De test die antistoffen aantoont gebeurt via het prikken van bloed. Dit is dus een andere test dan een wattenstaafje in je keel en neus stoppen. Die test kan worden gebruikt om aan te tonen of je puur op het moment van testen corona hebt. De bloedtest is er meer voor achteraf.

Het aantreffen van antistoffen betekent dat je in contact bent geweest met het coronavirus. Ajax doet zijn best om te achterhalen wat er precies is gebeurd, maar dit blijkt nog zeer lastig. De club kan hier weinig aan doen. Er zijn medici ingeschakeld vanwege hun specifieke kennis, maar zij kunnen evenmin verklaren hoe en wat. Gelukkig zijn antistoffen goed en bieden die bescherming.

Het gevolg is wel dat er speculatie ontstaat: heeft het tweeluik met Getafe in de Europa League er wellicht mee van doen – Madrid was even later een brandhaard – of is er op De Toekomst iets gebeurd? Het kan ook nog zijn dat er in huiselijke kring een besmetting is geweest die zich vervolgens verder heeft verspreid. Los hiervan, niemand heeft het idee hoe het over heel Nederland exact is met antistoffen bij mensen.

Het bijzondere is dat bij niemand zich de bekende coronaklachten voordeden. Dit maakt het leggen van de coronapuzzel niet gemakkelijker, maar aan speculeren heeft nu niemand iets. Het aantreffen van antistoffen bij Ajacieden na de bloedtests kan er wellicht wel voor zorgen dat de protocollen van de KNVB worden aangepast.

De huidige stand van zaken is dat de voetbalbond twee weken voor de start van seizoen 2020/2021 begint met het uitvoeren van gewone coronatests.

https://twitter.com/MikeVerweij/status/1290905956419866626

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €5,-* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >