Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Frivool Ajax verzuimt vaker trekker over te halen en dit valt nog meer op

Ajax blijft de zeges deze zomer aan elkaar rijgen. De ploeg van Erik ten Hag was dit keer te sterk voor een soms fel Eintracht Frankfurt. Het bleef bij een bescheiden 2-1 en daar hebben we het grootste kritiekpunt te pakken: de afronding moet echt beter voordat frivool spel het elftal straks duur komt te staan als er driepunters moeten worden gescoord.

29 augustus 2020 - 20:56
dingenajaeincar
Wakanda Forever. © Pro Shots

Van de Beek buiten de selectie
De aanvliegroute over de Johan Cruijff Arena richting Schiphol was bijzonder druk. Met een beetje fantasie kon je in de overvliegende kisten de aasgieren ontwaren die als zo vaak in de zomer boven het stadion cirkelen. Eén van die gieren lijkt zijn prooi beet te hebben: Donny van de Beek staat op het punt om de club te verlaten en lijkt zijn laatste wedstrijd al te hebben gespeeld. Helaas!

Wie had gehoopt Donny nog een keertje met eigen ogen in actie te zien, kwam bedrogen uit. Spijtig. Maar het voelt onvermijdelijk. En als het dan toch gebeurt maar beter nu, in plaats van rondom de echte start van de competitie. Het biedt Ajax bovendien de tijd om eens goed rond te kijken op de transfermarkt, al is die nog tot begin oktober open...

Onana terug
Tegenover de absentie van Van de Beek stond de terugkeer van Andre Onana. De doelman had deze voorbereiding nog geen minuut onder de lat gestaan vanwege enkelklachten, maar precies op het moment dat je je echt zorgen begint te maken, dook hij op. En naar de hoek, als daarom werd gevraagd. De nummer één onder de lat begon lekker met enkele strakke uittrappen die het begin betekenden van fraaie aanvallen. Een balletje uit de hoek tikken was evenmin te veel gevraagd, evenals verdedigen ter hoogte van de middenlijn of een tackle incasseren op de zijlijn. Onana was lekker bezig, als vanouds. En nu kunnen we slechts hopen dat de eerder genoemde aasgieren een ander lekker hapje vinden...

Op tijd inschakelen!
Je kunt echt geen biertje pakken of een beetje laks omgaan met de aftraptijd. Nee, zodra de scheids fluit voor de aftrap geven de Ajacieden direct volle bak. De eerste treffer valt zo'n beetje standaard binnen de eerste tien minuten en de score werd al zeker drie keer binnen vijf minuten geopend. Het is een tendens die al de hele voorbereiding zichtbaar is en je kunt het geen toeval meer noemen. Het lijkt eerder een tactisch verhaal: hebben met name Duitse tegenstanders in de eerste minuten soms niet door hoe Ajax staat opgesteld? In de eerste seconden na rust gebeurde trouwens hetzelfde!

Quincy Promes kon bij de 1-0 profiteren en de bal in de verre hoek prikken. Dit deed Promes op aangeven van Lassina Traoré, die in de punt van de aanval een goede wedstrijd speelde. Traoré werd in zijn rug 'gedekt' door Promes, die onder Ten Hag bij Go Ahead Eagles ervaring opdeed in die rol en vanaf diezelfde positie in Rusland ook topscorer werd bij Spartak Moskou.

Het 'killerinstinct' liet Promes overigens wel een beetje in de steek, want hij had in de eerste helft met gemak een hattrick kunnen maken. Lat, paal en keeper stonden in de weg, waarna Promes kort na rust maar besloot tot een balletje breed. Ook dat ging bijna mis, maar uiteindelijk leverde een mooie combinatie tussen Antony en Mohammed Kudus alsnog het tweede doelpunt op.

Goud/zwart
Ajax is in de voorbereiding op de Duitse toer met een tweetal oefenduels met onze Oosterburen. Een mooie gelegenheid om de spelers in het goud/zwart te steken, zo moet de club gedacht hebben. We zagen het tijdens het aloude Amsterdam Tournament wel vaker: eerst het thuisshirt dragen, vervolgens het uittenue. Aangezien we weten dat onder meer Edwin van der Sar het maar niets vond dat Ajax in 2018 voor eigen publiek tegen Benfica zijn uitshirt moest dragen, maken we ons geen zorgen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de eeuwenoude clubkleuren rood-wit in eigen stadion worden ingeruild voor een jubileumtenue, hoe fraai het ontwerp ook is. Overigens kregen we ingefluisterd dat er bij de vestiging van Perry Sport naast het stadion nog jubileumshirts op voorraad zijn, dus doe je voordeel met deze tip.

Het klikt!
Als je naar dit Ajax kijkt, heb je het idee dat de ploeg barst van de kwaliteit en frisse energie. Ten tijde van de coronastop leek het alsof de Ajacieden voetbalden met een zwaar gemoed, maar het voelt nu veel frisser. Sprankelend haast. Kijk eens naar Noussair Mazraoui, die veel meer wegheeft van de rechtsback die twee seizoenen geleden zo'n goede indruk maakte dan de verdediger die vorig seizoen wel eens achter zijn mannetje aan slofte en zijn basisplaats verloor aan Sergiño Dest.

Nee hoor, dit Ajax voetbalt gemakkelijk, kop en staart lijken van elkaar te weten wat er moet gebeuren en spelers vinden langzaam maar zeker hun draai. Traoré deed het prima in de spits, Edson Álvarez leek heel voorzichtig een stempeltje te drukken en achterin had het duo Schuurs/Martínez de zaken zo goed op orde dat je amper merkte dat Blind ontbrak.

Maar het is en blijft slechts de voorbereiding. We moeten ons het hoofd niet te veel op hol laten jagen, want ook 2020/2021 brengt ongetwijfeld zware momenten en die moet je toch met goed gevolg zien te doorstaan. Juist bij Ajax ligt altijd zoiets als overmoed op de loer. Misschien dat we de eerste tekenen hiervan tegen Frankfurt wel hebben aanschouwd...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >