Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Deze opvallende middenveldzaken spelen na winst op Wolfsberger

Ajax heeft ook zijn derde oefenwedstrijd in de zomer van 2020 winnend afgesloten. De cijfers zijn dit keer vrij bescheiden: er wordt met 0-2 gewonnen van Wolfsberger AC, de nummer drie van Oostenrijk. Quincy Promes en Ryan Gravenberch verzorgen de doelpunten, maar napraten doen we vooral over prangende kwesties op het middenveld.

18 augustus 2020 - 19:48
zakenwolfsbergercar
De eerste acties van Kudus smaken ons naar meer! © Pro Shots

Het eenzame doel
Ben jij bekend met de Saalfelden Arena? Nou, misschien niet direct meer. Maar Ajax heeft er vaker geoefend. Vorig seizoen nog tegen Watford FC. Wat ons niet meer zo bijstaat, is het eenzame doel dat Ajax in de eerste helft omsingelde en Wolfsberger trachtte te verdedigen.

Het eenzame doel... met slappe netten bovendien. Achter het doel ligt zeker een strook van twintig meter gras, waardoor je van een serieuze Arena nauwelijks kunt spreken. Hoewel het aloude 'pezen in de provincie' deze zomer wordt overgeslagen, brengt dit doel absoluut herinneringen boven.

Achter het eenzame doel zijn nog twee losse doelen neergezet. Er blijkt ruimte genoeg voor een EHBO-post en direct aan de andere kant van het hek staat een spelersbus geparkeerd. Het voelt een beetje als die ene neppe sporthal waar je wel eens moet zaalvoetballen.

Die sporthal waar de muur aan de ene kant zo'n beetje de zijlijn vormt, terwijl er aan de andere kant zo veel ruimte over is dat je tijdens de eerste minuten van een wedstrijd pardoes over de lijn dribbelt omdat je nog niet gewend bent. Kortom, heerlijk!

Het verdedigende blok 'staat' niet in de eerste helft
Als spelers een teleurstellende periode achter de rug hebben, hoop je tijdens een voorbereiding verbetering te spotten. Vaak is het helaas een beetje zoals met goede voornemens: een nieuw seizoen of jaar betekent niet direct een nieuwe werkelijkheid, misschien zelfs wel eerder een herbevestiging van het oude.

Waar we naartoe willen: het lijkt er vooralsnog niet op dat Edson Álvarez en Razvan Marin zich van rups hebben ontpopt tot vlinder. Met name Álvarez krijgt tijdens deze voorbereiding op het middenveld genoeg kansen van Erik ten Hag, maar de Mexicaan speelt helaas nogal onzichtbaar. De conclusie kan best wel eens luiden: Álvarez als Ajaxmiddenvelder wordt 'm niet...

Marin valt wel op, maar meestal helaas om de verkeerde redenen. Zijn rol in het drukzetten bij de 0-1 kan dit niet verbloemen. Als de Roemeen het spel verlegt, resulteert dit nogal eens in balverlies. Tadic kan met een duimpje omhoog best waardering tonen voor de gewaagde poging, als de bal precies tussen twee medespelers over de zijlijn stuitert... Nee, ook Marin voetbalt zich niet onmiddellijk in de basiself.

De toenemende slordigheden op het middenveld zorgen ervoor dat Donny van de Beek ook steeds meer in de verdrukking komt, terwijl hij in de openingsfase diverse keren gevaarlijk penetreert tot in de vijandelijke zestien. Helaas staat Donny's vizier nog niet op scherp en levert zijn tweede kans geen doelpunt op, maar een flinke afzwaaier. Promes doet bij de 0-1 voor hoe het wel moet.

Kudus maakt voor het eerst opwachting
Gelukkig zijn er alternatieven, ook op het middenveld. Lisandro Martínez kan altijd nog ingepast worden, al wordt hij vooralsnog geprobeerd als linksback. Maar er is ook wel degelijk een plan met Gravenberch, die de 0-2 voor zijn rekening neemt, terwijl Mohammed Kudus voor het eerst zijn Ajaxshirt mag aantrekken om ook daadwerkelijk in te voetballen.

De twintigjarige Ghanees kan en mag ballen in Oostenrijk en laat in de tweede helft tegen Wolfsberger best wat leuke dingen zien. Eén zwaluw maakt ook kort na een hittegolf uiteraard geen zomer, maar toch. Er wordt na zijn entree direct weer vooruit gevoetbald en we zien zelfs al wat van de dribbels die hem zo schijnen te kenmerken. En de keren dat hij de bal verplaatst – meestal van rechts naar links – weet hij wel een teamgenoot te bereiken.

Al moeten we wel zo eerlijk zijn om toe te voegen dat Kudus een keertje wordt gered door de lange benen van Kjell Scherpen, nadat hij te veel acrobatische toeren had uitgehaald op het randje van de eigen zestien. Zoiets kunnen we tijdens het eerste oefenpotje uiteraard scharen onder het mom 'leerproces', terwijl het tegelijkertijd iets zegt over Kudus' vertrouwen in eigen kunnen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >