Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: de vreugdetranen van Ronald de Boer in Zürich

In onze zoektocht naar unieke beelden kon het niet uitblijven: de geplengde vreugdetranen van Ronald de Boer in december 1996. De emoties komen los, vlak na het behalen van een zwaar bevochten 0-1-zege op Grasshoppers. Een plek in de kwartfinales van de Champions League is veiliggesteld en dan gaan de sluizen bij Ronald open.

05 juni 2020 - 15:10

Een stukje duiding is wel prettig, want de spontane tranen van de Ajacied voor het oog van het Nederlandse televisiepubliek rollen niet zomaar. Ajax zit al weken in de hoek waar de klappen vallen. Het gaat niet, het lukt niet en de resultaten zijn al tijden ronduit dra-ma-tisch...

De eerste stappen in de net geopende Amsterdam Arena zijn onhandig en de ploeg van Louis van Gaal wordt bij vlagen geteisterd door een ware blessuregolf. Op deze koude avond in Zürich is het dan ook 'erop of eronder' voor de Ajacieden, terwijl Van Gaal maar weer eens noodgedwongen goochelt met de opstelling...

Hij moet een beroep doen op jongens als Martijn Reuser, Arno Splinter, John Veldman en Kiki Musampa. En de grasmat van het Hardturm Stadion valt erbarmelijk te noemen. Toch schiet Ajax goed uit de startblokken tegen de terugzakkende Zwitsers en vlak voor rust volgt de beloning: breed leggen van Tijjani Babangida en klinisch afronden door Patrick Kluivert.

Daarna is er van goed voetbal van Amsterdamse zijde weinig sprake meer. Het wordt vechten en knokken richting een plek in de kwartfinales. Het lukt wonderwel en als arbiter Pierluigi Collina het eindsignaal laat klinken, zijn de emoties groot bij de Ajacieden. Ronald de Boer brengt die gevoelens enkele minuten later tegenover de NOS uitstekend onder woorden.

Snotterend: "Het zit natuurlijk als groep niet mee, maar dit hadden we zó nodig. Dit is gewoon van blijdschap, hoor," stamelt De Boer na de vraag van de verslaggever wat er loos is. Diezelfde verslaggever houdt na dat antwoord bewust even stil en heeft door dat hij unieke tv draait. Daarna: "Gaat het?"

De Boer: "Ja, kan wel weer. Ik ben gewoon ontzettend blij. Ik was gewoon even emotioneel, dat we door zijn." Daarna volgt een hele analyse over wat er allemaal beter had gemoeten. De afsluiting is ook mooi en verraadt de Ajacied die De Boer simpelweg is. Met overslaande en bibberende stem: "Ik beloof dat we na de winterstop een goed Ajax zullen zien."

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >