Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Ajax speelt bizar zes-tegen-zes-toernooi in Arena (1997)

We nemen je in onze zoektocht naar unieke beelden graag mee terug naar januari 1997. Er vond een tamelijk bizar evenement plaats in de toen nog Amsterdam Arena. Misschien was je erbij, misschien heb je er nooit van gehoord. We praten over de Euro Sixes, een best tof zes-tegen-zes toernooi vol grote namen!

03 juni 2020 - 09:54

De Euro Sixes dus! Een tweedaags evenement in de Arena tijdens de winterstop, gesponsord door Sony MiniDisc. Andere tijden. Maar het deelnemersveld loog er niet om! Liverpool, AC Milan, Glasgow Rangers en uiteraard het Ajax van Louis van Gaal, die aan zijn laatste seizoen bezig was.

De Arena liep er niet voor vol, maar de 21.000 toeschouwers die er wél bij waren genoten van spectaculaire potjes voetbal, met namen als Roberto Baggio (speler van het toernooi), Paul Gascoigne, Paolo Maldini, Robbie Fowler, Milan-speler Edgar Davids en de Ajacieden, waaronder Jari Litmanen, Richard Witschge, Patrick Kluivert en noem ze allemaal maar op!

Een bijzonder toernooi op een klein speelveld met uitgestrekte strafschopgebieden en grote doelen. Een team bestond uit zes spelers met nog vijf spelers op de bank. Trainers mochten continu door wisselen en aan ingooien werd niet gedaan. Al op de eerste dag liep Ajax met 6-2 over de Rangers heen. Kluivert en Kiki Musampa waren tweemaal trefzeker en ook Litmanen en Marc Overmars vonden het net.

De Ajacieden hadden er sowieso wel zin in, want in de halve finales rolde het Liverpool op met liefst 8-1. En precies dat was gaaf aan het toernooi. Het was razendsnel en de doelpunten vielen als rijpe appelen. Eerder bleef Ajax steken op een 1-1-gelijkspel tegen AC Milan, zoals je op de beelden hierboven kunt zien.

Hoewel dit nu net een wedstrijd was waarin er niet onwijs veel gebeurde, raden we je tóch aan het hele potje te bekijken, als je tijd hebt. Het is echt grappig! De entourage, de net even afwijkende spelregels en al die grote spelers die plots onder andere omstandigheden een potje voetbal spelen.

Datzelfde AC Milan trof Ajax ook in de uiteindelijke finale. Dat ging helemaal mis, want ondanks treffers van Overmars en Frank de Boer ging de eindstrijd met 6-2 verloren. De mensen die erbij waren, vonden het een tof evenement en dat was het ook. Toch kreeg het nooit een vervolg en bleef het bij die ene keer in 1997. 

Eigenlijk best jammer!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >