Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax: of niemand of iedereen naar het stadion

Gelijke monniken, gelijke kappen... Fabian Nagtzaam, directeur van Supportersvereniging Ajax, is in eerste instantie geen voorstander van een gefaseerde terugkeer van supporters in het stadion.

24 juni 2020 - 09:47
publiek-12001
Je kunt niet tegen supporters zeggen: jij wel en jij niet. © De Brouwer

Het ziet ernaar uit dat er vanaf 1 september weer publiek kan worden toegelaten bij wedstrijden in het betaalde voetbal. Dit moet nog officieel gemaakt worden, maar het heeft er alle schijn van dat we die kant opgaan. Er wordt wel gesproken over een ‘anderhalvemeter-samenleving’ in het stadion. We lezen zelfs dat spreekkoren verboden zouden zijn en dat de meeste clubs hun stadions dan met een derde kunnen vullen met supporters.

Nagtzaam stelt geen voorstander te zijn van het gefaseerd toestaan van supporters. “Gelijke monniken, gelijke kappen,” zo zegt hij resoluut. “De regering heeft duidelijk gezegd dat we het sámen moeten doen. Dan moeten we ook weer samen het stadion in kunnen. We kunnen het niet aan de achterban verkopen als de ene seizoenkaarthouder wel naar binnen mag en de ander niet.”

“Wie mag er dan naar bijvoorbeeld Ajax - Feyenoord en wie wordt verwacht bij Ajax - RKC? Dat zijn niet te nemen besluiten,” aldus Nagtzaam, die daar dus ook pertinent geen voorstander van is. “We willen geen onderscheid maken tussen onze supporters.”

In landen waar al langer weer wordt gevoetbald, zijn allerlei initiatieven ontplooid, van wedstrijden kijken op parkeerplaatsen, tot het plaatsen van kartonnen poppen in het stadion met afbeeldingen van supporters.

Nagtzaam: “We worden dagelijks benaderd door initiatiefnemers. Maar wij hebben iets van: het is wat het is. Een stadion zonder supporters hoort leeg te zijn. We hoeven het niet mooier te maken dan het is. En om nou vijftigduizend van die poppen in de Arena neer te zetten, is ook niet haalbaar. We besteden onze energie liever aan het bekijken hoe zo snel mogelijk weer met fans gespeeld kan worden.”

“Ons voorstel zou daarom zijn om de proefperiode eerder te starten. In plaats van per 1 september al per 1 augustus, bij oefenwedstrijden. Door mensen van tevoren te testen, door mondkapjes te verplichten, noem maar op. Als er dan geen grote uitbraken zijn en ieders gezondheid in redelijkheid is te waarborgen, dan kunnen we medio september weer met volle stadions starten. Wij zien liever een afschaalmodel (mocht dit nodig zijn) dan een opschaalmodel, bij aanvang van de competitie. Dat zou het beste scenario zijn voor zowel clubs als supporters.”

Nagtzaam hoopt dan ook eens te meer dat de KNVB snel om tafel gaat met partijen als het Supporterscollectief Nederland. “Er wordt veel over supporters gesproken, maar nog te weinig mét supporters. Die tijd lijkt me nu wel aangebroken. Het is mij al langer een doorn in het oog dat de voetbalbond zeven directeuren heeft, maar dat niet één van hen supportersbeleid in zijn portefeuille heeft. Dat is vreemd. Hopelijk komt de KNVB nu zelf ook tot die conclusie.”

Een uitgebreide achtergrondreportage over de hervatting van het Nederlandse profvoetbal lees je in magazine Ajax Life nummer 11. Deze valt vanaf vrijdag 26 juni exclusief bij leden van Ajax Life en Ajax Jonge Schare op de deurmat. Wil jij het magazine ook ontvangen? Sluit je dan snel aan!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >