Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Johan Cruijff Arena

Johan Cruijff Arena wordt testlocatie voor evenementen in coronatijd

De Johan Cruijff Arena is door de gemeente Amsterdam aangewezen als testlocatie voor evenementen in coronatijd. Met slimme technologie wordt er onderzocht hoe grote groepen mensen op een verantwoorde manier toch samen kunnen komen. Er worden verschillende oplossingen uitgeprobeerd, zoals tijdsloten, apps en looproutes.

24 juni 2020 - 09:28
2018-08-22-Ajax-Dinamo-Kiev-00005
We zijn zeer benieuwd naar de testresultaten! © Sjoerd Tullenaar

Grote evenementen met publiek zijn door de uitbraak van het coronavirus voorlopig uit den boze, maar de gemeente Amsterdam kijkt graag alvast vooruit naar betere tijden. In samenwerking met TNO, het Rijksmuseum, theater- en musical producent Stage Entertainment en dus de thuisbasis van Ajax wordt onderzocht hoe technologie kan bijdragen aan het samenkomen van grote groepen mensen op een veilige manier.

De resultaten uit het onderzoek worden gedeeld met de rest van de evenementensector in Nederland, zodat mogelijke oplossingen ook op landelijk niveau kunnen worden ingezet. Een van de oplossingen is bijvoorbeeld het hanteren van intelligente tijdsloten, zodat de meest optimale aankomst- en vertrektijden van de bezoekers kan worden berekend.  

Maar er zijn ook andere opties, zo lezen we op het digitale huis van de Johan Cruijff Arena. Een app zou bezoekers op basis van real-time gegevens kunnen informeren over de verwachte drukte. Als het té druk is op een bepaalde plek, adviseert de app een alternatieve route of locatie.

Ook slimme looproutes staan op het lijstje van oplossingen die worden getest. Door een deel van de bezoekers een bepaalde richting op te sturen, wordt het contact met andere gasten vermeden. De looproutes zouden aangegeven kunnen worden door middel van pijlen, maar de bezoekers kunnen ook worden gestuurd middels het gebruik van geluid, licht of kleur.

Het is in ieder geval een innovatief plan wat voorzichtige hoop geeft op de terugkeer van evenementen met publiek in de Johan Cruijff Arena. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de testresultaten!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >