Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Andy's grote gloriemoment in Rome

Andy van der Meijde is een bijzondere jongen. Daar hoeven we niemand tekst en uitleg over te geven. Je zou soms bijna vergeten dat het een ontzettend getalenteerde aanvaller was. Zeker in seizoen 2002/2003 kwam hij tot bloei. Met zijn treffer binnen de minuut in Rome als absolute schittermoment.

08 juni 2020 - 11:31

De cijfers van Van der Meijde in bovengenoemd seizoen liegen er niet om. Als buitenspeler komt hij tot 12 doelpunten en 15 assists. Een fijne dribbel, een belangrijk doelpunt of een beslissende voorzet? Je kan Andy dat jaar prima voor zo'n boodschap op pad sturen. Soms is hij al heel snel terug van zo'n boodschap, zoals op die dinsdagavond 19 maart in Stadio Olimpico...

Ajax speelt dan de superbelangrijke groepswedstrijd in de Champions League tegen AS Roma met als inzet een plek in de kwartfinale. Het eerste fluitsignaal van Herbert Fandel heeft amper geklonken of de thuisploeg verliest de bal. Via John O'Brien, Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart belandt deze op links bij Van der Meijde.

De buitenspeler ontvangt de bal in seconde 32 en begint aan die ene dreigende dribbel. Bewakers Cufré en Damiano Tommasi zijn nog niet helemaal wakker en in seconde 38 jaagt Van der Meijde de bal met een onwaarschijnlijk harde poeier langs doelman Ivan Pilizzoli. De winkelhaak vliegt nog net niet in de fik. 

Je zou in zekere zin kunnen beweren dat deze knal het begin van het einde is voor Van der Meijde. Het is misschien wat scherp gesteld, maar de kans is groot dat de geboren Arnhemmer met zijn moment van glorie zijn transfer naar Internationale verdiende. Was dat misschien te vroeg? Was zijn carrière anders gelopen als hij deze goal niet had gemaakt?

Zeker weten doe je het nooit, maar na zijn vertrek bij Ajax ging het rap bergafwaarts met de fijne voetballer die Van der Meijde ontegenzeggelijk was. 

De goal die avond in Rome blijkt belangrijk. Heel belangrijk. Dezelfde avond wint Valencia met 2-1 van Arsenal en Ajax houdt met 1-1 stand in Rome, waardoor de jonge ploeg van Ronald Koeman de als tweede eindigt in groep B en kwartfinale haalt.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >