Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: supporters op weg naar EC II-finale in Athene (1987)

We hebben heerlijke beelden voor je opgeduikeld! Ajaxsupporters in 1987 onderweg naar de Griekse hoofdstad voor de finale van de Europacup II tussen ons aller Ajax en FC Lokomotive Leipzig. Wat een jolijt, mensen!

13 mei 2020 - 15:01

Europese awaydays zijn fantastisch en we maakten er de laatste jaren gelukkig weer genoeg succesvolle varianten van mee. Herinneringen voor het leven, zo simpel is dat. Dergelijke onuitwisbare herinneringen werden ook in mei 1987 gemaakt, toen Ajacieden naar Athene koersten voor de finale van de Europacup II.

De beelden hierboven zijn van de NOS en schetsen een geweldig tijdsbeeld. We zien hoe Schiphol volstroomt met supporters en natuurlijk klinkt luidkeels het "wij gaaaaan naaaar Grie-ken-land". En let ook op de hoedjes, petjes en andere fraaie hoofddeksels.

Eenmaal geland in Athene klinkt hetzelfde liedje, maar dan met één woordje verschil: “Wij zijnnnnn iiiiiiiiinnnnnn Grie-ken-land!” Het was al een dolle boel in het vliegtuig, op weg naar de Akropolis, de 156 meter hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad. Daar nog lekker een moppie zingen: “Johan Cruijff, Johan Cruijff, Johan Cruijhuijff!”

Uit de reportage blijkt dat supporters destijds een bedrag van zo’n 800 gulden betaalden voor de reis, het hotel en het felbegeerde entreebiljet. Dat is omgerekend zo’n 363 euro, maar ja, andere tijden!

Toen waren dergelijke prijzen 'schrikbarend', als we de woorden mogen geloven van de supporter die werd ondervraagd. En wat nou als Ajax verliest? “Nou ja, pech, maar dan hebben we wel de lol vooraf gehad,” klonk het vol branie.

Maar Ajax zou niet verliezen. Oh nee, zeker niet! Door een treffer van Marco van Basten zou Ajax zegevieren in het Olympisch Stadion van Athene. Om die reden zijn er ook mooie NOS-filmpjes te vinden van de day after én de huldiging in Amsterdam. Ook zeer de moeite waard!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >