Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Unieke beelden: het moment waarop de schaal op 15 mei over straat stuitert

We hebben 8 mei gehad... En nu is het gelukkig tijd voor 15 mei! Dat is de dag waarop er allerlei mooi dingen gebeurden voor Ajax. Zoals het veroveren van de derde ster! Na zeven jaar zonder glorie waren we uitzinnig van vreugde. Misschien wel iets te. Daarom zit er een deuk in de schaal.

15 mei 2020 - 10:28

De gebeurtenissen van 15 mei 2011 kunnen we natuurlijk wel dromen. Daar heb je eigenlijk ook helemaal geen beelden voor nodig. Precies daarom komen we in onze serie 'unieke beelden' met zaken die zich enigszins buiten de spotlights afspeelden. Al was er daarna geen ontkennen aan.

Onderweg naar het Museumplein wurmden onder meer Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen zich uit het dak van de bus, om in de volgestroomde Amsterdamse binnenstad de zojuist gewonnen schaal te tonen aan werkelijk iedereen die er maar een glimp van wilde opvangen.

De bestemming van de bus was het Museumplein en gelukkig kwamen Stekelenburg en Vertonghen daar ongehavend aan. Als er eventjes niet was opgelet, had het heel anders kunnen aflopen. Want de schaal overleefde het hachelijke avontuur, maar was dit ook gebeurd als de Ajacieden op de kruising de bovenleiding van de tram hadden geraakt?

Gelukkig hoeven we op die vraag geen antwoord te geven, gelukkig kwam alles goed en gelukkig reed de tweede bus niet vol over de schaal. Dan was er misschien geen sprake geweest van een deuk, maar van twee kleine schaaltjes. Dat was wat geweest zeg...

Je ziet ter afsluiting van het filmpje een supporter 'wegrennen' met de schaal, maar dat was vooral ludiek. Enige momenten later ging de voordeur van de spelersbus open en keerde de prijs terug naar zijn rechtmatige eigenaars. Stekelenburg en Vertonghen hadden hun lesje geleerd, maar wel tegen een prijs.

Even later konden we met z'n allen juichen op het Museumplein en omdat het telefoonbereik in die tijd nog niet zo denderend was, wist vrijwel niemand wat er was gebeurd! De gebutste schaal, die symbool stond voor een gebutst seizoen, is nog altijd te bewonderen: in het Ajaxmuseum.

Het over straat laten stuiteren van de schaal bleek naderhand de start van een soort traditie. Een jaartje later liet Vertonghen de schaal op zijn teen vallen, daarna tikte Daley Blind de schaal voor de uitreiking al van het schavot en ook de laatst veroverde schaal liep tijdens één van de vele feestjes schade op.

Al zegt niemand te weten hoe dit laatste is gebeurd, ja ja...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >