Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Antiheld Leonardo schiet Ajax naar achtste finales Uefa Cup

Ajax wist in 2009 in het Stadio Artemio Franchi met 0-1 van Fiorentina te winnen. De klus moest een week later in eigen huis worden afgemaakt. De inzet was een plek in de achtste finales van de Uefa Cup. Het werd een lastige avond, maar invaller Leonardo zorgde in de 88ste minuut voor extase in de toen nog Amsterdam Arena.

27 mei 2020 - 13:26

De overwinning een week eerder in Firenze was eerder al onderdeel van onze reeks unieke beelden. Kennedy Bakircioglü zorgde toen na een rake knal voor ongemakkelijk juichen langs de kant. Met Italiaans voetbal wist Ajax een nipte zege uit het vuur te slepen, maar het was nog niet van Fiorentina af.

Een makkelijke avond werd het niet voor eigen publiek. Trainer Marco van Basten posteerde met Rasmus Lindgren, Eyong Enoh en Gabri drie strijders op het middenrif en voorin mochten Luis Suarez en Miralem Sulejmani het uitvogelen. Doelman Kenneth Vermeer was echter direct vanaf de aftrap het drukst in de weer. De ene na de andere redding moest hij verrichten.

Nerveus, dat werd Ajax ervan. En de supporters op de tribunes evenzeer. Ajax haalde zonder tegentreffers de pauze, maar Alberto Gilardino vond na dik een uur spelen dan toch het gaatje voor de 0-1. Het leek weg te glippen en een verlenging behalen zou al een hele opluchting zijn. Maar dat was buiten invaller Leonardo gerekend. Die voetballer met niet bepaald een Ajaxhoofd, zeg maar.

De kleine Braziliaan, toch nooit echt als Ajacied gezien, zou goed invallen en voor de nodige schwung zorgen. Sterker nog, twee minuten voor het eindsignaal begon hij aan een dribbel waarvan je toch even dacht: doe maar niet. Maar hij deed het wel. Hij sneed met de bal aan de voet naar binnen, gooide er een paar scharen uit, gevolgd door een gelukkig een-tweetje met Fiorentina-speler Alessandro Gamberini...

Waar ging dit heen? Nou ja, naar de achtste finales dus, want Leonardo kwam ver. Zelfs heel ver! Voor hij er zelf erg in had, was hij vier man voorbij en kon-ie binnen de zestienmeter aanleggen. Een droge schuiver later kon de vlag uit! Of zoals het commentaar bij de beelden klinkt: "Hij doet maar wat, maar wat hij doet, is goud waard!"

Nee, Leonardo zou nooit een Ajacied worden, maar die avond zorgde hij voor heerlijke taferelen in de Arena. Taferelen die het stadion in die tijd echt nog wel nodig had om een ziel te krijgen. Inmiddels zit het op dat vlak wel snor.

Mede dankzij die bevlieging van de man met dat ietwat huilerige hoofd.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >