Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Oordeel KNVB: Ajax aangewezen als nummer één en geen degradanten

Er zijn eindelijk knopen doorgehakt, hoor! De KNVB heeft Ajax uitgeroepen tot nummer één van de eredivisie, maar kampioen? Nee, dat niet. Het zal altijd een officieuze landstitel blijven. ADO Den Haag en RKC Waalwijk blijven in de eredivisie.

24 april 2020 - 17:12
uitkomstseizoencar
Ajax is en blijft regerend kampioen, maar zonder schaal. © Pro Shots

Er was sprake van gekonkel, achterkamertjespolitiek en zogenaamd geheime stemronden waaraan de diverse clubs liever niet wilden deelnemen, maar er is een beslissing. En daar moeten we het voorlopig mee doen. Al zal er hier en daar nog wel wat gejammer klinken.

Hoe dan ook, Ajax is door het betere doelsaldo nummer één op basis van het gemankeerde seizoen 2019/2020. De KNVB durfde het niet aan om ook echt een kampioen aan te wijzen, waardoor de teller in feite op 34 blijft staan en nummer 35 nog eventjes moet wachten.

Dat is de grootste consequentie voor Ajax en daar valt op zich mee te leven, want andere clubs komen er bekaaider vanaf. Overigens krijgt Ajax voorlopig nog geen startbewijs voor de hoofdfase van de Champions League. Dit hangt af van de ontwikkelingen in het gestaakte toernooi.

Het kan dus best gebeuren dat Ajax en AZ straks beide uitkomen in de voorronde, maar dat is en blijft voorlopig koffiedik kijken. Het is onduidelijkheid die in het niet valt bij de lege handen waarmee FC Utrecht komt te staan. Die ploeg was op twee manieren in de race voor een Europees ticket.

De 2-0-overwinning op Ajax in de halve finales van het KNVB-bekertoernooi blijkt niets waard en de zesde plaats in de eredivisie evenmin. Ook niet met nog een wedstrijd in te halen ten opzichte van nummer vijf Willem II, dat zich nu mag melden in de voorronde van de Europa League.

Bij gebrek aan het spelen van de KNVB-bekerfinale schuift de beloning – een startbewijs voor de groepsfase van de Europa League – door naar de nummer drie van de eredivisie en dat is Feyenoord, terwijl PSV zich nog door een voorronde moet zien te ploeteren.

Tot zo ver eigenlijk geen verrassingen. Die vinden we evenmin in het rechterrijtje. Driekwart competitie was te weinig om een kampioen uit te roepen en ook ADO Den Haag en RKC Waalwijk kunnen opgelucht ademhalen. Tegen de stemverhouding in (16 voor, 9 tegen, 9 neutraal) besloot het bestuur van de KNVB dat het geen optie is om clubs te laten afzakken.

De druiven in de Keuken Kampioen Divisie zijn zeer zuur voor de afgetekende koploper SC Cambuur en nummer twee De Graafschap. En ook FC Volendam zal verre van blij zijn. Volendam vindt dat het als nummer drie en winnaar van de enige afgeronde competitie – het is periodekampioen – juist recht heeft op een of andere beloning.

Kortom, ondanks het nemen van besluiten moeten er nog heel wat stofwolken optrekken en dan zien we later wel welke clubs er in seizoen 2020/2021 definitief deelnemen aan de eredivisie. Grote kans dat er nu allerlei advocaten en straks ook rechters in actie komen. Dit verhaal krijgt nog een staartje!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >